KOBÄ°’ler için yeni bakışın gerekli olduÄŸunu ele aldığım yazı üzerine, birçok KOBÄ° yöneticisi rekabetçiliklerinin önündeki engelleri sıraladılar. Bir dostum da The Economist’iin son sayısında yer alan GeliÅŸmekte Olan Ãœlkelerin kendi KOBÄ°’ leri için son dönemde aldıkları önlemlerin içeren makalenin özetini gönderdi. Bu makaledeki bilgiler ve KOBÄ° yöneticilerinin dile getirdiÄŸi sorunlar, KOBÄ°’lerin rekabetçiliÄŸinin sürmesi için vakit kaybetmeden yeni önlemlere ve desteklere gerek olduÄŸunu ortaya koyuyor.
“KOBÄ°’lere doÄŸru pencereden bakmak gerekir” baÅŸlıklı geçen haftaki yazımda 1980’li yıllarda ekonomik yaÅŸamımıza giren KOBÄ° kavramını, o dönemden bu yana 30 yıllık dönemdeki bazı geliÅŸmeleri ele aldım. Son dönemde KOBÄ° söyleminin artması ve yer yer fetiÅŸ haline gelmesini üzerine, KOBÄ°’lere ne küçültücü ne de abartıcı gözle bakılmaması gerektiÄŸini dile getirdim. Ekonomimizin faz deÄŸiÅŸtirdiÄŸi dönemde, ürünlerimizde katma deÄŸer artışı saÄŸlamak, rekabetçiliÄŸi artırmak için ekonomimizi kılcal damarları olarak gördüğüm KOBÄ°’lerin deÄŸiÅŸim yaÅŸaması üzerinde durdum. Geleneksel üretim modelinden daha sofistike üretim aÅŸamasına geçtiÄŸimiz dönemde, yeni yapıya uygun olarak KOBÄ°’lerin de deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini belirttim. Hem, büyüklüklerinin, hem iÅŸ süreçlerinin, hem iÅŸ profillerinin uygun hale gelmesi için çalışmalar yapılmasını önerdim.
Birçok KOBÄ° yönetici dost okurum bu yazım üzerine kendi deÄŸerlendirmelerini ilettiler. YaÅŸadıkları bürokratik zorlukları dile getirdiler. Ä°thalatın iç piyasada rekabetçiliklerine ket vurduÄŸunu, bazı KOBÄ°’lerin batmasına yol açtığını belirtimler. BaÅŸta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliÄŸinden ÅŸikayet ettiler. Finansa eriÅŸimin “Çok kolay olduÄŸu” söylemine karşın, sonucun öyle olmadığını anlattılar.
Dostum Kenan Mortan ise The Economist’in son sayısında GeliÅŸmekte Olan Ãœlkelerde “KOBÄ°’ler için özel önlemlerin ” örneklerini ele alan bir makale olduÄŸunu belirterek, bir özet metin gönderdi.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.