Veri trafiğinin az olduğu geçtiğimiz hafta piyasaları şekillendiren ana unsur FED Başkanı Bernanke’nin açıklamaları oldu. Bu hafta ise oldukça yoğun bir veri takvimi bizleri bekliyor. Bu hafta önemli ekonomilerin hemen hemen hepsinde imalat ve hizmet endeksleri açıklanacak. Bunun yanında Salı günü Türkiye’nin enflasyon verileri ile ABD’de Çarşamba günü açıklanacak olan ADP özel sektör istihdamı ile yine ABD’de cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam ile işsizlik rakamı da ön plana çıkan veriler arasında. AB tarafında ise çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ardından yapacağı açıklamaları izleyeceğiz.
AB güvenlik duvarı yeterli mi? Â
 Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı ardından yapılan açıklamada güvenlik duvarı olarak bilinen AB krizi ile mücadele fonunun 800 milyar euroya çıkarıldığı açıklandı. Fakat bu rakama Yunanistan, İrlanda ve Portekiz için kullanılan yaklaşık 300 milyar euronun da dahil olduğunu açıkladılar. Böylece geriye 500 milyar euroluk bir fon kalmış oldu. Piyasanın beklentisi bu fonun 700-800 milyar Euro civarında olması yönünde iken 1 trilyon Euro gibi büyüklükleri ifade edenler de vardı. Yani ortaya çıkan fon büyüklüğü beklentilerin çok altında. Şimdi bu fona G-20 ve IMF’nin katkıda bulunup bulunmayacağını takip edeceğiz. Burada da beklenti 1 trilyon euroya yakın ek kaynak yaratılması yönünde idi. Fakat AB’nin fonun tutarını düşük tutması buradaki beklentileri de düşürecektir. Özetle AB güvenlik duvarı piyasa beklentilerinin altında kaldı. Bu nedenle bir süre buradaki gelişmeleri daha yakından takip etmek gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle geçtiğimiz hafta borsalarında yaşanan sert düşüşlerle dikkat çeken İspanya ve İtalya’da endekslerin ve faizlerin yakından takip edilmesi gerekeceğini düşünüyoruz. Bu iki ülke Avrupa’daki olası bir negatif havaya en hızlı tepki verecek olan ülkeler olarak görünüyor. AB’de olası bir stresi bu ülkelerin borsaları ve faizleri üzerinden ölçebiliriz.
 Türkiye’de not artırımı yakın mı? Â
Hafta içinde kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar kafa karışıklığına neden oldu. Biz gelen açıklamaları Türkiye’nin şu anki notunun tehlikede olmadığı şeklinde yorumladık. Yani bir not atışı sinyali alamadık. 2012 yılında başta cari açık olmak üzere makro verilerde bir düzelme görülmesi durumunda bir not artışı gelebilir yorumları ise var olan durumu değil olması umut edilen durumu işaret ediyor. Bu sadece Türkiye’ye özgü bir durum değil hangi ülke için olursa olsun makro verilerde düzelme yaşanması elbette bir not artışını da gündeme getirecektir. Sorun Türkiye’nin makro verilerinde çok kısa vadede bir düzelme olup olmayacağıdır. Biz 2012 içinde başta cari açık ve enflasyon olmak üzere makro verilerde bir iyileşme bekliyoruz. Fakat bu iyileşmenin çok kısa vadede not artışına neden olacak kadar hızlı olacağı konusunda elimizde bir bilgi yok. Özetle küresel görünümde ciddi bir sıkıntı olmazsa ilerleyen zamanlarda Türkiye’nin notunda bir artış gelebilir. Fakat bunun için öncelikle verilerdeki düzelmeyi görmemiz gerektiğini düşünüyoruz.
Olumlu veriler borsaları yukarıya taşıyamadı Â
 Geçtiğimiz hafta en fazla dikkat çeken gelişme açıklanan olumlu verilere rağmen borsaların yeni zirveleri test edememesi oldu. Önümüzdeki hafta gelecek verilerle birlikte bu durum daha da şekillenebilir. Haftanın genelinde ise verilerle birlikte dalgalanmanın yüksek olacağını, bu nedenle de yatırımcıları zor bir haftanın beklediğini düşünüyoruz. Aşağıda daha detaylı analiz edeceğiz fakat öncesinde kısaca değinecek olursak İMKB’de sıkışma alanı iyice daralıyor. Kırılma yönünde sert hareketler yaşayabiliriz. Kırılmanın yukarı yönlü olması için ciddi bir hacim artışına, yeni alıcılara ihtiyaç olacağı düşüncesindeyiz. Bu yeni alıcılar endekste kırılmanın yukarı yönlü gerçekleşmesini sağlayabilecek olurlarsa, İMKB gelecek yeni alıcılarla zayıf görünümden çıkarak yeni bir ivme kazanabilir. Özetle İMKB 100’de 63,000 direncini kırdırabilecek bir güçlü alıcıya ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz.
2011 büyümesi %8,5
Bu sabah Türkiye’nin 4. Çeyrek ve yıllık büyüme verileri açıklandı. Açıklanan rakamlara göre 4. Çeyrekte %5,2 büyüyen ekonomi yıllık bazda da beklentiler dahilinde %8,5 olarak gerçekleşmiş oldu. Bu rakamlarla Türkiye 2011’in en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri oldu. Bu hızlı büyümenin neden olduğu cari açıkla mücadele ise 2012’ye kaldı. Son veriler bu mücadelenin şuan için olumlu sonuçlar verdiğini gösteriyor. Her ne kadar tüm etkisi yansımamış olsa da petrol fiyatlarındaki artışa rağmen şubat ayı dış ticaret açığının beklentilerin de altına kalması, yeniden dengelenme beklentilerini coşturan bir gelişme oldu.
Elektrik ve doÄŸalgaz zamları Â
Haftasonunda elektrik ve doğalgaza yüksek oranlarda zam yapıldı. Bu zamların enflasyona etkilerini gecikmeli olarak göreceğiz. Fakat öncesinde TCMB’nin yapacağı beklenti anketlerinde enflasyon beklentilerinde bir bozulma görebiliriz. TCMB’nin yeniden normal günlere dönmesi de kurlar ve faizler üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Bu nedenle TL’nin daha fazla değer kazanması mümkün görünmüyor, aynı şekilde bileşik faizlerde de %9,70 civarında kısa vadeli zirvelerin oluştuğunu görüyoruz. Normal günlere geçişle birlikte yeniden %9 civarına doğru bir geri çekilme yaşanabilir. Bu da iç talebi bir miktar destekleyebilir. Özetle önümüzdeki günlerde enflasyon kelimesini yeniden duymaya başlayabiliriz. Takip etmekte fayda var.
Ä°MKB’de teknik görünüm Â
 İMKB 100’deki sıkışma iyice netleşti. Bu hafta da 61,700-63,000 aralığında bulunan bu sıkışma alanını takip edeceğiz. Endeks yukarı yönlü denemesinde 63,000’in üzerine hacimli bir şekilde atacak olursa yükseliş yeni bir ivme kazanarak devam edebilir. Fakat 63,000 üzerindeki hareket zayıf bir hacimle gelecek olursa burada bir boğa tuzağı oluşma riski artacaktır. 63,000 direncinin kırılması durumunda sonraki adımlarda 64,400 ve 67,000 dirençleri gündeme gelebilir. Fakat bunun için endekse itici güç olacak bir hacim artışına yeni bir alıcıya ihtiyaç olacağını düşünüyoruz. Son günlerde endeks bariz bir şekilde yorgunluk işaretleri vermeye başladı. Bugün 63,000 geçilebilecek olursa aranan taze kan bu seviyenin üzerinde bulunabilir. Endeks 63,000 direncini aşamayacak olursa 62,100 ara destek olmakla birlikte yeniden 61,700 desteğini takip edeceğiz.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAÅž Menkul DeÄŸerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00