Kemer Sıkmayı Kabul Ettiler

Yunanistan parlamentosu, Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu’nun 130 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında talep ettiÄŸi sert kemer sıkma paketini kabul etti. Tasarının oylandığı esnada Atina sokakları protestoculara sahne oldu; Atina’nın merkezinde birçok bina ateÅŸe verildi.

Atina’da 300 sandalyeli parlamentoda oy kullanan 278 milletvekilinden 199’u tasarıya ”evet” dedi. 74 milletvekili karşı oy kullandı. Papademos 16 Kasım’da kemer sıkma tedbirlerini ve 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini uygulamaya koymak için Parlamento’da 255 oyla göreve gelmiÅŸti.

Parlamentodaki konuÅŸmasında “Ãœlkenin euroda kalması ya da kontrolsüz temerrüde düşmesi bizim oylarımıza baÄŸlı” ifadelerini kullanan Papademos, ekonomik programdan yana oy kullanmak ve kredi anlaÅŸması için yolu açmanın, ekonominin modernleÅŸmesi ve toparlanması yolunda temel bir adım olduÄŸunu savundu.

Kemer sıkma paketinin onaylanmasıyla, ÅŸimdi ikinci kurtarma paketinin verilmesine yönelik kararı verecek olan 15 Åžubat’taki Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına çevirildi.Temmuz’da baÅŸlayan müzakerelerin sonuçlanması, Ä°talya ve Portekiz gibi diÄŸer borç krizindeki ülkelerdeki spekülasyonların da kontrol altına alınmasına yardımcı olacak.

Euro Bölgesi görüşmeleri 9 Åžubat’ta Lüksemburg BaÅŸbakanı Jean-Claude Juncker’ın Yunanistan hükümetinin bütçe kesintilerini yasalaÅŸtırması, 325 milyar euro daha ek kesinti yapılması ve geri dönme ihtimalini ortadan kaldırmak için siyasi parti liderlerinin paketi onaylaması gerektiÄŸini söylemesiyle sekteye uÄŸramıştı.

Yunan parlamentosu aynı zamanda özel kreditörlerin, Yunan tahvillerinde 100 milyar euro zarar yazmasını da kabul etti.

Kemer sıkma paketi ana başlıklarda şu maddeleri içeriyor:

– Kamu sektöründe 15 bin kiÅŸilik istihdam kesintisi

– Ä°stihdam yasalarının serbestleÅŸtirilmesi

– Asgari ücrette yüzde 20 kesinti yapılarak 751 eurodan 600 euroya çekilmesi

– Bankalarla borç takası anlaÅŸmasının yapılması

Parlamento’dan sesler
Bu arada Ortodoks Halk Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis, ”Åžantajcıların ürünü olan oylamaları yasalaÅŸtırmak istemiyoruz” açıklamasıyla meclisten ayrıldı. Sadece Karacaferis’in partisinden dün görevlerinden istifa eden Altyapı UlaÅŸtırma ve AÄŸlar Bakanı Makis Voridis ile Rekabet ve Denizcilik Bakan yardımcısı Adonis Georgiadis oturuma katılarak olumlu oy kullandı.

PASOK milletvekili ve eski DışiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Spiros Kuvelis ise ”ortakların tavrının tefecileri andırdığını” öne sürerek Papandreu’ya istifasını sunmuÅŸtu.

Atina sokakları protestolara sahne oldu

Tasarı mecliste tartışıldığı anlarda, yeni tasarruf önlemlerini protesto etmek amacıyla toplanan binlerce kişi ile polis arasında büyük çapta çatışmalar yaşandı.

Sendikaların çaÄŸrısı ile Sintagma Meydanı’na gelen halktan ayrılan ve kendilerini ”anarÅŸist” olarak adlandıran maskeli gruplar polisle saatlerce çatıştı.

Meydana çıkan caddelerde taş, mermer ve molotofkokteylleri ile saldıran gruplara polis, göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale etti.

Aralarında tarihi binaların da bulunduÄŸu bankalar, dükkanlar ve devlet daireleri dahil 35 bina ateÅŸe verilirken, Akademias Caddesi’nde, altında bir dükkanın bulunduÄŸu tarihi binadaki yangın itfaiye tarafından saatler sonra söndürülebildi.

Yetkililer, 25 kişinin gözaltına alındığını, 54 kişinin ise solunum problemleriyle hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Banka ve dükkanların yaÄŸmalandığı olaylarda Omonia Meydanı’nda silah satan bir dükkanın kimlikleri belirlenmeyen kiÅŸiler tarafından basıldığını ve bıçak benzeri silahların çalındığı öğrenildi.

Daha kötüsünü önlemek

Atina sokaklarındaki protestolara iliÅŸkin “ÅŸiddet kabul edilemez” yorumunu yapan Yunanistan BaÅŸbakanı Papademos, parlamentodaki oylamanıın öncesinde yaptığı konuÅŸmasında “ÅŸiddet ve yıkımın demokratik bir ülkede yeri yok” dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise sorunun bazı ücret ve emekli maaÅŸlarının kesilmesi olmadığını savunarak, “asıl mesele bu ücretleri ödemeye devam edip edemeyeceÄŸimiz” ifadelerini kullandı ve kötü ve en kötü arasında tercih yaparken, en kötüyü önleyebilecek kötüyü seçmenin gerektiÄŸini söyledi.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir