Kaynağı Bilinmeyen Döviz Girişleri Kırılganlığı Azaltıyor

Ekonomik büyümenin yavaÅŸlamasıyla beraber cari iÅŸlemler açığı azalma eÄŸilimine girdi. Ocak-nisan döneminde cari iÅŸlemler açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.5 azalarak 21.2 milyar dolar oldu. DoÄŸal olarak cari iÅŸlemler açığındaki düşüşte en büyük katkı dış ticaret açığındaki azalmadan geldi. Dış ticaret açığı (fob bazında) yılın ilk dört ayında yüzde 23’e yakın düşerek 22 milyar dolar oldu.
Cari işlemler açığı düşerken net dış finansman da aynı paralelde düşüyor. İlk dört ay itibarıyla, geçen yıl 32 milyar dolara yakın dış finansman sağlamışken, bu yıl sağlanan dış finansman 19.9 milyar dolar oldu. Geçen yıl cari işlemler açığının üzerinde dış finansman sağlanabilmişti. Bu yıl sağlanan dış finansman cari işlemler açığının tümünün finansmanına yetmedi. Buna rağmen, kaynağı bilinmeyen döviz girişleriyle (net hata ve noksan), hem cari işlemler açığının tamamının finansmanı sağlandı, hem de yılın ilk dört ayında 1.6 milyar dolar civarında döviz rezervlerinin artması söz konusu oldu.
Küresel belirsizliklerin Avrupa’dan kaynaklanan kaygılarla artması, Türkiye gibi ekonomik büyümesi dış açıkların finansmanına dayanan ülkelerde ek bir belirsizlik yaratıyor. Küresel bazda risk iÅŸtahının kaçması dış finansman olanaklarını doÄŸal olarak kısıtlıyor. Bu yapı ekonomide kırılganlık katsayısını artırıyor.
Türkiye ekonomik büyümeden belli bir ölçüde fedakârlık yaparak dış finansman ihtiyacını azalttı. Bu süreçte kaynağı bilinmeyen döviz girişleri de önemli bir rol oynadı. Bu kanaldan döviz girişleri olmasaydı, ya döviz rezervleri artmayıp azalacaktı ya da cari işlemler açığının daha da azalması için ekonomik büyümeden fedakârlık daha büyük olabilecekti. Kısacası, kaynağı bilinmeyen döviz girişleri Türkiye ekonomisinin kırılganlığını azaltan bir rol oynadı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir