Janet Yellen’dan Güvercin Mesajlar Sonrası…

Dün akşam saatlerinde Avrupa ve bizim piyasalar kapandıktan sonra FED başkanı Janet Yellen konuştu ve faizleri artırmak konusunda temkinli olacaklarını söyledi. Faizleri artırma konusunda ise aşağıda vurguladığı noktaları en belirgin şekilde göz önünde bulunduracaklar;

  • Yabancı ekonomilerde ve bunların finansal piyasalarında istikrar beklenecek
  • Dolar daha fazla deÄŸer kazanmamalı. Aksi halde bu durum enflasyonu ve ihracatı baskılayacak, Amerikan imalat sanayine zarar verecektir.
  • Emtia fiyatlarının istikrara kavuÅŸmasında fayda var. Böylece yabancı üreticiler büyüme yolunda daha güçlü sinyal verebilecekler.
  • Amerika’daki konut sektörü ABD’deki büyümeye daha fazla katkı saÄŸlamalı.
  • Enflasyon her iki tarafı da riskli bir konu olup, çekirdek enflasyondaki son yükseliÅŸ devam etmeyecek ve duraÄŸan bir hale gelecektir.

Tüm bu açıklamalar piyasalar tarafından en azından Eylül ayına kadar bir faiz artışı olmayacağı ÅŸeklinde yorumlandı. Geçen hafta diÄŸer FED BaÅŸkanları’nın Nisan veya Haziran söylemleri dolayısıyla gölgede kaldı. Bu nedenle de aslında bugün açıklanacak ADP istihdam verisi ve cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri önemini bir nebze yitirdi. Bu sayede borsalarda yukarı hareket var. Dün ABD endekslerinden S&P %0.88 artarken, Dow endeksi %0.56 arttı. Avrupa borsaları da bu sabah artışta. BIST-100 endeksi de güne yükseliÅŸle baÅŸladı ve ÅŸu an 82.850 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL kuru ise daha önce gördüğü dip seviye olan 2.8440’ın altına geldi ve ÅŸu an 2.8280 seviyesinde bulunuyor.

16 Mart’taki FED toplantısından sonra FED doların deÄŸeri konusundaki endiÅŸelerini üstü kapalı ÅŸekilde vurgulamıştı. Åžimdi de Yellen daha açık biçimde ifade etti. Dolayısıyla dünden bugüne küresel risk iÅŸtahında artış görüyoruz. Özellikle VIX endeksi 14’lü seviyelere kadar gerilemiÅŸ bulunuyor. Bu aÅŸamadan sonra BIST-100 için önemli direnç daha önceki 83.900 civarıdır. Ocak ayından ÅŸubat ayının 3. haftasına kadar küresel piyasalar çok kötü performans göstermiÅŸti.  Bu hafta başından itibaren küresel borsaların getirilerine baktığımızda BIST-100’ün getirisi dış borsalara paralel bir görünüm sergiliyor.

Endeksin kısa vadede olaÄŸanüstü olumsuz bir durum olmazsa 82.250 seviyesini destek yaparak 83.750-84.000 aralığına kadar yükselmesi muhtemeldir. Fakat 800 ile 1000 puan arasında bir yükseliÅŸ için kısa vadeli alım kararı verirseniz, stop seviyenizi de belirlemelisiniz. Dolar/TL kuru ise  2.82 seviyesinde destek bulmaya çalışacaktır. Bu seviyenin aÅŸağı geçilmesi durumunda 2.78 seviyesine kadar inebilir ama bugünkü ÅŸartlarda (turizm gelirleri belirgin biçimde düşecekken, Moodys’in 8 Nisan’da gözden geçirmesi varken) uzun süre 2.80 altında kalmasını beklemem. Bu sabah dolar pozisyonu olup satma amacıyla beni arayan çok sayıda  kiÅŸi oldu. Hatırlarsanız, bu haftaki eÄŸitici bültende bu konuya vurgu yapmıştım ve herkesin dolara girdiÄŸini ve dolar yükselsin diye beklemede olduÄŸunu, herkesin yaptığı ÅŸeyin genellikle tersine geliÅŸmeler olabileceÄŸini belirtmiÅŸtim. Ya dolar hızla yukarı giderken insanlar kısa vadede kar ettik diyerek satacaklar bir daha alamayacaklardı, ya da tam tersi dolar sert bir ÅŸekilde düşecek ve birçok kiÅŸi strese dayanamayıp satacaktı. Sanırım bugün o gün. Dolar pozisyonu olanlar oldukça stresliler. Doların ÅŸu an yarattığı psikolojik ortam aynen endeksin 69 bini aÅŸağı kırmasındaki duruma çok benziyor.  Şu an artık 2.75 ve hatta 2.60’lar konuÅŸulmaya baÅŸlandı. JP Morgan son raporlardan birinde bu konuya deÄŸinmiÅŸ ve dolar alan yerlilerin satacağını belirtmiÅŸti. Dolar pozisyonu olanlar ya 2.75’e kadar düşse de satmayacağım kararı vermeliler, ya da stresi sonlandırmak için satmalılar. Ama sattıkları zaman dolar 2.75’lere düşse de tekrar alım için cesaretli olamayacaklardır. Åžu an 2.8450 aÅŸağı geçildiÄŸi için dolarda yeni dip oluÅŸumu beklenmeli. Bu durum bir hafta kadar sürebilir. Herkes kendi durumuna göre kendi kararını vermeli.

Bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir