Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini aÅŸağı yönlü revize ederek, yüzde 4’e çekti!
Ä°talyan haber ajansı Ansa’nın Fonun Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun taslak metnine dayandırdığı haberine göre, Fon, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,3’ten yüzde 4’e, gelecek yıl içinse yüzde 4,5’ten yüzde 4,2’ye indirdi.
Fon, bu yıl için Euro Bölgesi ekonomik büyüme tahminini yüzde 2’den yüzde 1,7’ye, 2012 yılı için yüzde 1,7’den yüzde 1,3’e, geliÅŸmekte olan ülkeler için 2011 yılı büyüme tahminini yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e, gelecek yıl için yüzde 6,4’ten yüzde 6,2’ye indirdi.
IMF ayrıca, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6, gelecek yıl ise yüzde 2 büyüyeceÄŸini tahmin ediyor. Fon, Haziran ayında açıkladığı ”Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5, gelecek yıl da yüzde 2,7 büyüyeceÄŸini öngörmüştü.
Ansa, 29 AÄŸustosta da IMF’in Küresel Ekonomik Görünüm Raporunun taslak metnine dayandırarak bir haber yayımlamıştı. Buna göre, Fon, Fransa için tahminini yüzde 2,1’den yüzde 1,8’e, 2012 yılı için yüzde 1,9’dan yüzde 1,6’ya, Ä°talya için öngörüsünü ise yüzde 1’den yüzde 0,8’e, 2012 yılı için yüzde 1,3’ten yüzde 0,7’ye indirmiÅŸti.
IMF yalnızca Almanya’nın 2011 yılı için büyüme tahmini yüzde 3,2’de bırakırken, 2012 yılına iliÅŸkinbüyüme tahminini yüzde 2’den yüzde 1,6’ya çekmiÅŸti.
Geçen yıl gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) yüzde 3 artan ABD’nin ekonomik büyümesinde yıl başından bu yana ciddi bir yavaÅŸlama görülüyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin GSYH’si bu yılın ilk çeyreÄŸinde yıllık bazda yalnızca yüzde 0,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 1 artış kaydetti.
IMF raporun taslak metninde, ABD’nin, hızlı bir ÅŸekilde ülkenin orta vadede bütçe açığını azaltma planı açıklaması gerektiÄŸini vurgulamıştı.
Özellikle gelişmiş ülkelerde ekonomik aktivitelerin yavaşladığına dikkati çeken IMF, küresel ekonominin daha dengesiz bir hale geldiğine ve aşağı yönlü risklerin arttığına işaret etmişti.
Uluslararası Para Fonu, Avro Bölgesi’nde yaÅŸanan borç krizi risklerine vurgu yaparak, Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) aşırı oynaklığa karşı tahvil piyasasına müdahale etmeye devam etme çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.
IMF’in küresel ekonomiye iliÅŸkin son tahminlerini 20 Eylül’de açıklaması bekleniyor.
AA