Ä°stanbul Ä°slami Finans Merkezi Olabilir

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) BaÅŸkanı Vedat Akgiray isesukuk ihracının devamının beklenmesi gerektiÄŸinin altını çizerek, İstanbul’un küresel bir İslami finans merkezi olma ÅŸansı bulunduÄŸunu vurguladı.

Akgiray, ”2012 yılının ilk altı ayında Malezya, 51 milyar dolar gibi bir sukuk ihracı yapmış. Türkiye de 1,5 milyar dolarlıksukuk ihracı yaptı ve bunun yaklaşık beÅŸ katı bir taleple karşılaÅŸtı” dedi.

Türkiye’de sukuk ihracının devamının beklenmesi gerektiÄŸini söyleyen Akgiray, ”Ä°stanbul’un küresel bir İslami finansmerkezi olması ÅŸansı var. İstanbul’un finans merkezi olması projesine İslami finans merkezi dahil” dedi.

-Sermaye piyasaları arasındaki iÅŸbirliÄŸi….
CoÄŸrafi olarak birbirinden uzak olmasına raÄŸmen, son zamanlarda Malezya ve Türkiye sermaye piyasaları arasındaki iÅŸbirliÄŸi çalışmalarının hızla arttığına dikkati çeken Akgiray, ”Bizim Kuala Lumpur’da Malezya ile diÄŸer bölge ülkeleri ile yaptığımız gibi operasyonel düzeyde çok sıkı iÅŸbirliÄŸi yapmak istiyoruz. Sermaye piyasaları konusunda, borsalar direkt canlı, gerçek zamanlı baÄŸlanacak. Åžu anda iki borsa da bu konuda çalışıyor. Buradaki regülatörle de aramız son derece iyi. Karşılıklı birbirinize ulaÅŸabilir olduÄŸunuz anda, iÅŸ büyür zaten” dedi.

-Ä°slami bankacılıkta 30 yıllık tecrübe…
Malezya’nın Ä°slami bankacılık tecrübesi 30 yıla dayanıyor. Dünyada aktif olarak Ä°slami bankacılık ürünlerini portföylerinde gösteren yaklaşık 300 kadar finansal kuruluÅŸun neredeyse hemen hepsinin merkez ve temsilciliklerini Kuala Lumpur’da görmek mümkün. Malezya Merkez Bankası’nın verilerine göre, Ä°slami bankalar her yıl varlıklarını ortalama yüzde 26,7 oranında artırmayı baÅŸarıyor.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir