İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’dan sonra sıra İspanya’ya da geldi. Haftasonu İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, AB kaynaklarından yardım istediklerini resmen açıkladı. 17 Haziran’da Yunanistan’da yapılacak seçimler öncesinde gelen bu habere piyasaların haftanın ilk yarısındaki tepkisi ‘İspanya halloldu, Euro Bölgesi rahatladı’ şeklinde olacaktır. İspanya’nın teslimiyeti kısa vadede euro için de iyi haber.
AB’deki kriz birbiri ardına ülkeleri girdabına çekiyor. İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’dan sonra sıra İspanya’ya da geldi. Cumartesi günü İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, AB kaynaklarından yardım istediklerini resmen açıkladı. Bakan bunu “kurtarma“ değil , destek olarak yorumlasa da bunun adı “kurtarmadır”. AB kaynaklarından sağlanacak yardım sadece finansal kurumların yeniden yapılandırılmasında kullanılacak! Fonlamanın miktarı ve süresi daha sonra netleşecek olsa da rakamın büyüklüğünün 100 milyar euro civarında olacağı konuşuluyor. Geçtiğimiz hafta IMF, İspanyol bankalarının 40 milyar euro “sermaye güçlendirmesine” ihtiyaç duyacağını açıklamıştı. (Ya IMF yanılıyor, ya da sorun tahminlerden daha büyük! Sanki öyle. 100 milyar euro da yetmeyebilir!)
Görünen o ki Avrupa Birliği; bu hafta sonu (17 Haziran) Yunanistan’da yapılacak seçimler öncesinde İspanya’nın da “yeni bir problem” olarak karşılarına çıkmasını istemedi. Oliver Wyman and Roland Berger adlı iki bağımsız kurum tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında netlik kazanacak rakamın hangi kaynaklardan sağlanacağı henüz belli olmamakla beraber EFSF ya da ESM aracılığıyla olacağı “varsayılıyor”. Finlandiya, EFSF’nin kullanılması durumunda “teminat” isteyebileceğini (daha önceden Yunanistan için de istemişti) dile getirerek bu “kurtarmaya” çok da gönüllü olmadığını ortaya koymuş. AB’den sağlanacak kaynak; İspanya’nın BDDK/TMSF’si diyebileceğimiz FROB (Fund for Orderly Bank Restructuring-“İntizamlı” Banka Yeniden yapılandırma Fonu) aracılığıyla İspanyol finansal sistemine kanalize edilecekmiş.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.