Yılın ilk iki ayında, bütçenin fazla vermesinde en önemli etken, ithalatın hala devam ettiğinin bir göstergesi olarak yorumlamak gerekmektedir.
Nitekim Ocak 2014 ödemeler dengesi beklentilerin altında 4.8 milyar cari açık vermesine rağmen, Ocak ayı ithalatı %2.6 artış gösterdi. Muhtemelen bu artış şubat ayındada % 1.5 artış kaydetti. Dolayısıyla, faiz maliyetlerindeki yükselişe rağmen gerek tüketici kredilerinde gerekse ithalatda beklenen gerileme henüz gerçekleşmedi, bu nedenledir li bütçe ilk iki ay 3.6 milyar TL fazla verdi.
Türkiye 2012 senesinde % 2.2 büyümesine raÄŸmen 1 milyon civarında bir istihdam gerçekleÅŸtirdi. 2013 de ise %4.1 civarında bir büyümeye raÄŸmen istihdam artışı 500 bin kiÅŸiye bile ulaÅŸmadı. Burada esas tehlike bana göre, 2013 senesinde,2012ye göre yüksek büyümeye raÄŸmen istihdamda kayıp olan 500 bin kiÅŸidir. Özellikle 2014 senesinde merkez bankasının faiz artırım kararı sonrası, finansman ve girdi maliyetlerinin artması, özel sektörün 170 milyar $’a yaklaÅŸan açık pozisyonu cari açığı da hesaba katarsak 1 yıllık finansman ihtiyacının 227 milyar $’a ulaÅŸması, dış piyasalarda FED ve Kırım endiÅŸesinin devam etmesi ile içeride siyasi risklerin sürmesi Doları 2.20 seviyelerin altına çekmemekle birlikte önümüzdeki altı ay içinde 2.30- 2.35 yılsonuna doÄŸru ise 2.50 seviyelerinin beklendiÄŸi bir ortamda, 2014 de düşük büyüme beklentim % 2 civarında gerçekleÅŸecek gibi görülüyor. Bunun sonucunda iÅŸsizlikde yılsonu çitf haneli rakamların sürmesi % 10- %10.5 seviyelerini görebilmemiz ne yazıkki mümkün görünüyor
Sanayi üretiminin ilk ay beklentilerin çok üzerinde gerçekleşmesinin istihdam ve 1. çeyrek büyüme rakamlarında olumlu etki yapabilmesi için, Şubat ve Mart aylarındaki sanayi üretiminde en az aylık bazda % 1.5 seviyesinde çıkması gerekmektedir. Şubat ayı sanayi üretiminin muhtemelen % 1 seviyesinin üzerinde gelecektir diye düşünüyorum, Mart ve sonraki aylarda ise artan kredi maliyetleri nedeniyle, sanayi üretiminde düşüş görebilmek mümkün gözükor.
***Bu yazı PARA DERGÄ°SÄ°, Mart sayısında ( 23 – 30 Mart 2014 ) yayınlanmıştır.
Dr. Ä°smet DEMÄ°RKOL
Ekonomist – Akademisyen
Tweets by drismetdemirkol
http://bigyatirim.blogspot.com/