Bugün Tahran’ın ortasında bir nükleer mühendis daha bombalı sabotaja kurban gitti. Dün gece de mazot ve benzine zam geldi. Bu başlıkları yıl boyunca sıkça duyacağız. Çünkü, İran ve “Batı” yani ABD, AB ve İsrail ölüm pokerine girişti. Türkiye elden geldiğince masadan uzak durmaya çalışıyor, ama kan banyosu başlayınca etrafa saçılacak barsak-işkembe parçaları bizi de kirletecek.
Batı İran’ın sene sonunda nükleer silah üretip uzun menzilli bir füzenin başlığına iliştirecek kapasiteye sahip olacağından emin. İran illaki nükleer silah yapmak zorunda değil, ama bazı savaş simulasyonlarına göre gelecek sene bir nükleer patlama denemesi yaparak tüm dünyaya nükleer güç olduğunu ilan edebilir. İran’ın çok kısa bir uyarı ardından nükleer başlıklı füze fırlatacak noktaya gelmesi Batı için korkulu rüya. Kuzey Kore bir kez bu noktaya gelince, artık hiç kimsenin sözünü dinlemez oldu.
Batı, İran’ı bu hedefinden caydırmak için önce barışçıl yöntemleri deniyor. Yani, ekonominin belini kıracak yaptırımları devreye sokuyor. ABD’de altı ay içinde uygulanmaya başlayacak bir yasa İran merkez bankasına kara para aklayan kurum sıfatı veriyor. Artık İran merkez bankası ile iş yapan her finansal kurum da ABD’den veto yeme tehdidi altında. AB ise doğrudan petrol ambargosu koyabilir.
İran açısından bu yaptırımlar nükleer silahlanmayı engellemeye yönelik değil. Doğrudan molla rejimini hedef alıyor. Tahran açısından Batı’nın bu amansız baskısından kurtulup rejimin geleceğini güvene almanın tek yolu da bir an önce nükleer şemsiyeyi açmak.
İran’ı nükleer emellerinden belki de vazgeçirecek tek gelişme yeni bir Yeşil Devrim ile rejimin kökünden sallanması olur. Bu nerdeyse imkansız, ama Batı’nın yaptırımları İran ekonomisine çok ağır darbe vurdu. Bankalara hucüm başladı, dolar bulunmuyor, temel gıda ve ihtiyaç maddeleri istifleniyor. İran parlamento seçimlerinden sonra başlayacak siyasi karmaşa mollaları düşünmeye itebilir. Amerikalı stratejistlere göre bir kez daha halk sokaklara dökülürse, Obama bu sefer müdahale edecek, ama nasıl?
İran, iddialarının aksine Batı’da kaybettiği petrol pazarını Asya’da ikame edemez. Şimdiden Çinliler’le fiyat uyuşmazlığına düştü. Hindistan sadece Halkbank üstünden ödeme yapabiliyor. Dün Batı basınında çıkan yorumlara göre Halkbank da yakında muhabirlik hizmetlerini durdurabileceğini Tahran’a iletti. İran Asya’da piyasa fiyatına çok derin iskontolarla petrol satabiliyor.
Yazının devamı için BURAYI ziyaret ediniz.