Dün piyasalar akşam yapılacak olan FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını beklemeye geçti. Akşam saatlerinde toplantı sonuçları açıklandı ve FED’den kötü bir sürpriz gelmedi. FED beklendiği gibi faizlerin uzun süre daha sıfıra yakın tutulacağı müjdesini verdi. Bu uzun süre 2014 sonu olarak belirlendi. Bunun yanında parasal genişleme konusunda dünkü bültende kullandığımız cümle hemen hemen aynı şekilde kullanıldı: “İlerleyen günlerde ekonominin zafiyet göstermesi yani ihtiyaç duyulması durumunda beklenen 3. parasal genişlemeye gidilebilir.” Bu cümleler piyasaların duymak istediği ifadelerin hepsini içeriyor. Haberle birlikte Euro/Dolar paritesi 1,31’in üzerini görürken, altının ons fiyatı 1,700 doların üzerine çıktı.
Kısa vadede en büyük risk Yunanistan
Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri, FED’in faiz ve parasal genişleme açıklamaları, Dünya Bankası, IMF gibi kurumların büyüme beklentilerinde yaptıkları negatif revizyonlar şuan kadar gerçekleşen beklentiler olurken, bugünlerde Yunanistan’ın kreditörlerle olan görüşmelerinin olumlu sonuçlanacağının fiyatlandığı piyasalarda bu kararın kesinleşmesi bekleniyor. Fiyatlara kısmen yansıyan ve kesin olan AMB’nin 28 Şubat’ta yapacağı ikinci likidite ihalesi ise tutarın ihalede kesinleşecek olması nedeniyle fiyatları etkileme potansiyeli olan en büyük beklenti. Bunları yazmamızın nedeni şu, piyasalar yılın ilk ayında gündemde olan olumlu beklentilerin birçoğunda beklediğini aldı ya da alacağına kesin gözüyle bakmaya başladı. Bu süreçte olumsuz gelen haberler ve veriler ise piyaslar üzerindeki baskı kalktı düşüncesiyle hasıraltı edildi. Piyasaların bu mantığını anlamakta zorlanmıyoruz, S&P’nin not indirimleri geldiğinde bu mantıkla piyasaların olumlu tepki verebileceğini biz de yazmıştık. Fakat piyasaların bu verileri ve negatif gelişmeleri bir kenara yazarak gittiğini ve vakti geldiğinde bu verilerin olmasa da çok daha düşük negatif etkiye neden olması beklenen verilerin satış bahanesi olarak kullanılacağını düşünüyoruz. İleriye baktığımızda ise sürpriz yaratacak bir beklenti ya da piyasaları ateşleyecek yeni bir senaryo göremiyoruz. Bu süreçte piyasalar yeni bir senaryo üretemezse var olan beklentilerin büyük bir çoğunluğun fiyatların içine girmiş olması, borsalarda yukarı yönlü hareketlerde zorlanılmasına neden olabilir. Yukarıda da değindiğimiz gibi son bir hamle Yunanistan’ın kreditörlerle anlaştığı haberiyle gelebilir. Özetle tüm iyimser beklentilerin fiyatlara yansıdığını, yeni bir beklenti oluşmadığı sürece borsalarda yukarı yönlü hareketlerin artık daha zor olacağını düşünüyoruz.
İMKB’de kritik direnç bölgesine giriyoruz
İMKB’ye kısaca değinecek olursak, İMKB 100’de bugün 55,500 direncinin üzerinde kalınıp kalınamayacağı takip edilecektir. Bu direncin üzerinde 56,750/57,000 bölgesi endeksteki en önemli direnç. Endeks bu seviyeleri test etmek istese de herkesin bu seviyeleri görmesi nedeniyle kar satışları ve olabilecek bir geri çekilme bu seviyelerin biraz altında başlayabilir. Buna dikkat etmek gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bizler 55,500-57,000 aralığını endeks için kritik direnç bölgesi olarak görüyoruz.
PDF Formatı: 260112_Gunluk Strateji
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
0212 286 30 00 (pbx)