İMKB uçurumun kenarında

İMKB uçurumun kenarında

Önceki haftalarda yurtdışına göre güçlü duran fakat bir türlü beklenen çıkışı yapamayan İMKB’de yükselemeyen borsa düşer kuralı bir kez daha gerçek oldu. Gelen satışlarla 72,800 civarında bulunan güçlü destek test edilirken, bu seviyenin de kırılması büyük resimde 66,500 ihtimalini gündeme getiriyor (Bkz: İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ). Bu hafta hacim destekli bir coşku yaşanamaması durumunda endeksteki kayıpların çok daha fazla boyutlara ulaşabileceği göz önünde bulundurulmalı ve destek seviyelerinden tepki için yapılan alımlarda desteğin kırılmasıyla birlikte mutlaka stop loos yapılmalı.

TCMB bekleneni yaptı:

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından beklendiği gibi faizlerde değişiklik çıkmadı. Yine beklendiği gibi şu anki piyasa koşullarını etkileyebilecek bir adım da atılmadı. Bununla birlikte yapılan açıklamalarda tonlamanın iyice yumuşadığı görülüyor. TCMB piyasaları soğutma adına attığı adımların sonucundan o kadar emin görünüyor ki, ilerleyen günlerde dış şokların da etkisiyle ekonomide beklenenden fazla bir yavaşlama gözlenmesi durumunda faiz indirimi de dahil parasal gevşemeye gidilebileceği sinyali verildi. Çıkardığımız sonuç, TCMB atılan adımların cari açığı azaltacağından ve ekonomideki büyüme hızının normal seviyelere ineceğinden emin. Faiz tarafında bu yıl içinde bir artış beklentimiz kalmadı. Döviz tarafında şuan ki seviyelerden bir rahatsızlık duyulmadığı izlenimi alıyoruz. İMKB tarafında ise kısa vadeli etki söz konusu değilken, orta ve uzun vadede açıklanacak cari açık rakamlarının TCMB’yi teyit etmesi olumlu olacaktır.

Bu sabah itibariyle TCMB’nin döviz alım ihalelerini durdurduğunu ve 1 yıldan uzun vadeli DTH’larda zorunlu karşılık oranlarını indirdiğini öğrendik. Bu kısa vadede dövizin ateşini söndürmede etkili olsa da trend değişimini etkileyebilecek bir hamle değil. Mevcut konjonktürde TCMB döviz satışı yoluyla piyasaya müdahale etmediği sürece kurdaki geri çekilmeler alım fırsatı yaratmaya devam edecektir. Yapılan bu hamle ile piyasaya sağlanan yaklaşık 590 milyon dolarlık likidite İMKB tarafında da pozitif etki yaratacaktır.

AB Liderler Zirvesi sonuçlandı:

Yunanistan’ın ana gündemi oluşturduğu AB Liderler Zirvesi’nden çıkan kararlar piyasalarda pozitif hava estirirken, kredi derecelendirme kuruluşlarının buradan çıkan kararları nasıl değerlendireceği bekleniyor. Bu zirvenin göze en çok batan yanı ise AB’de alışılagelmiş ağır işleyen ve tabiri caizse kıdım kıdım alınmasına alışık olduğumuz kararların bu sefer tek seferde ve sorunların büyük bir çoğunluğunu kapsayacak şekilde alınmış olması. Yunanistan ile birlikte Portekiz ve İrlanda’nın faizlerinde yapılan iyileştirme piyasaların ilk etaptaki beklentileri aşmış durumda. Bu açıdan Yunanistan’dan sonra başlayabilecek İspanya ve İrlanda spekülasyonlarının önüne geçme çabası olarak gördüğümüz bu adımı olumlu karşılıyoruz. Sonuç olarak, alınan kararları olumlu bulmakla birlikte, kredi derecelendirme kuruluşlarının bu konudaki yorumunun piyasalar üzerindeki etkisinin çok daha sert olabileceğini düşünüyoruz.

Fitch, Fitchliğini yapmış:

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmelerinden biri de Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası toplantı sonuçlarını ve AB Liderler Zirvesinden çıkacak sonuçları beklerken Fitch’ten gelen yorumlar oldu. Türk ekonomisinde ısınma olduğunu, TCMB’nin politikalarının başarı olasılığını da  “karışık” olarak niteleyen Fitch, cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle de not artışının belirsiz olduğunu vurguladı. Bu açıklamalar sonrasında İMKB’de panik havası oluşmasını anlayabilmiş olmasak da, son günlerdeki biriken tedirginliğin altta kalma korkusuna dönüştüğünü ve yatırımcılarda biriken stresin agresif satışa başka bir ifadeyle de “Sat Kurtul”a dönüştüğünü düşünüyoruz. Bu da özellikle hacimsiz tahtalarda paniğin daha derin hissedilmesine neden oldu. Ardından Fitch’ten durumu yumuşatan açıklamalar gelmesi zaten neden sattığını bilmeyen yatırımcı için alım yapma nedeni oldu. biz gelen açıklamaların tonlamasından ziyade İMKB’nin tepkisini agresif bulduğumuzu belirtelim. Geçtiğimiz hafta bu sürecin yaşanmasına neden olan açıklamaları sırasıyla görmekte fayda var. Özellikle Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın  kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in yaptığı açıklamaları “Fitch yine Fitchliğini yapmış” sözleriyle değerlendirmesinin ardından Fitch’ten gelen açıklamaların tonlaması dikkat çekici. Aşağıda sırasıyla bu açıklamalardan öne çıkan başlıkları verdik.

•          Fitch: Türk ekonomisinde ısınma sinyalleri görülüyor

•          Fitch: Yüksek cari açığın yarattığı belirsizlik nedeniyle not artışı belirsiz

•          Fitch: Merkez Bankası Politika bileşiminin başarısı en iyi ifadeyle karışık 

•          Ekonomi Bakanı Çağlayan,: “Fitch yine Fitchliğini yapmış”

•          Fitch: Ekonomiyi soğutmak için para politikası mali sıkılaştırma ile desteklenmeli

•          Fitch: Makroekonomik dengesizlik olmadan güçlü büyümenin yakalanması zor

•          Fitch: MB politikalarının işe yaraması için zamana ihtiyaç var

•          Fitch: İki yıl içinde kredi notunu artırma olasılığı arttırmama olasılığından yüksek

•          Ertesi gün:

•          Fitch: Aralıkta çıkardığımız rapordan farklı yeni bir şey söylemedik

•          Fitch: Haksız, zaman zaman da spekülatif olduğunu düşündüğümüz davranışları görüyoruz.

•          Fitch: Son açıklamalarımız raporlarla aynı çizgide, önce raporlarımız okunsun

•          Fitch: Kredilerde tehlikeli bir durumun olduğunu düşünmüyorum

•          Fitch: Kişisel olarak Türkiye’nin ekonomisi konusunda iyimserim

•          Fitch: Yatırım malı ithalatı gelecekte bize yetli üretim olarak dönecektir.

•          Fitch: Türkiye’nin hala arttırılabilecek turizm potansiyeli var.

ABD borç tavanını yükseltmek zorunda:

                        Önceki haftalarda da dile getirdiğimiz gibi ABD’de borç tavanının artırılması konusundaki sıkıntı devam ediyor. Bu haftaya da bu konudaki olumsuz haberlerle başladık. Önümüzdeki hafta Salı yani 2 Ağustos bu kararın alınması için son tarih. Bu nedenle bu hafta bu konu çok fazla gündeme gelecektir. Bizim beklentimiz ABD’nin de tıpkı AB’nin Yunanistan konusunda olduğu gibi bu soruna vadesinden önce bir çözüm bulacağı yönünde. Aksi halde piyasalarda ikinci bir Lehman vakası yaşanabilir ki, bunu ABD’de ne iktidarın ne de muhalefetin kaldırabileceğini düşünüyoruz.

Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:

25 Temmuz  2011 Pazartesi:

•          17:30 – ABD Temmuz Ayı Dallas Fed İmalat Endeksi

26 Temmuz  2011 Salı:

•          16:00 – ABD Mayıs Ayı S&P CaseSchiller Konut Fiyat Endeksi

•          17:00 – ABD Temmuz Ayı Tüketici Güven Endeksi

•          17:00 – ABD Temmuz Ayı  Richmond FED İmalat Endeksi

•          17:00 – ABD Haziran Ayı Yeni Konut Satışları

27 Temmuz  2011 Çarşamba:

•          15:30 – ABD Haziran Ayı Dayanıklı Mal Siparişleri

•          15:30 – ABD Haziran Ayı Dayanıklı Mal Siparişleri

•          21:00 – ABD Merkez Bankası (FED) Bej Kitap Raporu’nu Yayınlayacak

28 Temmuz  2011 Perşembe:

•          12:00 – Euro Bölgesi Temmuz Ayı Tüketici Güven Endeksi

•          15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları

•          17:00 – ABD Haziran Ayı Bekleyen Konut Satışları

29 Temmuz  2011 Cuma:

•          15:30 – ABD 2. Çeyrek GSYH

•          15:30 – ABD 2. Çeyrek Kişisel Harcamalar

•          16:45 – ABD Temmuz Ayı Michigan Univ. Tüketici Güven Endeksi

İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ         :

İMKB 30’a bu hafta biraz daha geniş pencereden bakmak için bu hafta grafiğe haftalık bazda bakmayı uygun gördük. Burada ilk önemli destek olan 72,800’ün haftanın son iki günü test edildi. Önümüzdeki günlerde bu seviyenin altında kapanışların olması büyük resimde endekste sert düşüşleri beraberinde getirebilir. Bu durumda ilk olarak 70,000 ardından da 66,500 seviyesine kadar sert bir geri çekilme daha yaşanabilir. Bu nedenle endekste yüksek hacimli alımlar gelmediği sürece yukarı yönlü pozisyonların riskinin devam ettiğini düşünüyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde bu hafta 76,000’e kadar olacak çıkışları tepki olarak niteleyebiliriz. Ancak 76,000’in hacimli bir şekilde aşılması durumunda endekste ciddi bir toparlanmadan bahsetmek mümkün olacaktır. Yukarı yönlü hareketin sinyalini satış kademelerindeki lot miktarlarının ortalamanın çok üzerinde olduğu ve bu kademelerin alındığını gördüğümüzde anlayacağız. Aksi takdirde hacimsiz kalkan kademeler yeni satışlar için fırsat oluşturacaktır.

USD/TL TEKNİK ANALİZİ               :

Dolar/TL kurunda bir süredir 1,62-1,70 aralığının yeni hareket alanı olabileceğinden bahsediyorduk. İlk olarak hedef olarak gördüğümüz 1,70’e yakın seviyeler Cuma günü itibariyle test edilmeye başlandı, bugün itibariyle de 1,73’ün üzeri test edildi. Yükseliş kriz ortamındaki görünümü almışken TCMB’nin döviz alım ihalelerini durdurması ve DTH’larda zorunlu karşılıkları düşürmesiyle doların ateşi de bir miktar alınmış oldu. Bir süredir TCMB’nin döviz kurlarındaki yükselişten çok da rahatsız olmadığı imajı çizdiğinden bahsediyorduk. Artık TCMB’nin de rahatsız olmaya başladığı fiyat seviyelerine gelinmeye başlandığını görüyoruz. Bu karar sonrasında küresel konjonktürde ani değişimler olmadığı sürece kurun 1,70 altına yeniden gevşeyebileceğini düşünüyoruz. Fakat bundan sonra daha önce 1,62-1,70 aralığı olarak gördüğümüz hareket bandını 1,62-1,75 bandı olarak genişletiyoruz. Bu nedenle de küresel konjonktürün desteğiyle dolar/TL kurunda olası gerilemeleri alım fırsatı olarak görmeye devam ediyoruz.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369
www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

“İMKB uçurumun kenarında” ile ilgili 1 yorum

  1. Yabancılar Türk leri aynen enayi ve keriz yerine koymaktalar. Türk ekonomisi ve Türk hükümeti ile alay ederek daşşak kebabı yapmaktalar adiler. Tabiki bunların suçları yoktur. tek suçlu çaresiz ve onları yıllardır ihya eden şuanki hükümet…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir