“AB bu sene hafif bir resesyon yaşayacak, ama AB liderleri kredi darboğazı ve yükselen DİBS getirilerini bastırmak için etkin tedbir almazsa, resesyon çok daha kötü olabilir. IMF’ye göre bu kötü senaryoda Euro-bölgesi çıktısı 2 sene boyunca senede %4 daralabilir. Bu durumda her sene dünya çıktısından %2 traşlanır.”
Eğer AB acilen Yangın Duvarları’nın (EFSF/ESM) miktarını artırmak, büyümeye yönelik politikalar geliştirmek ve Euro-bölgesinin entegrasyonunu hızlandırmak için önlemler almazsa, global ekonomiyi Büyük Buhran benzeri bir talep çöküşü bekliyor.
“Berlin’de Alman Dış İlişkiler Konseyin’de bir konuşma yapan LaGarde “Bütün mesele ikinci bir 1930 dönemini engellemek, o zaman katı ideoloji, dışa kapanmak ve önlem almakta gecikmek global talebi çökertmişti” dedi. “Bu öyle bir dönemdi ki, tüm dünyayı yutan bir fasit daire haline geldi.”
Bunları söyleyen FÖŞ’ünüz mü? Hayır, hayır, birincisi IMF Başekonomisti, Olivier Blanchard, ikincisi ise Başkan Lagarde. Bu sert uyarılar “möte gittik, kafanızı bacaklarınızın arasına sokun ve kendinize ve “elveda öpücüğü kondurun” mealinde özetleyebileceğim Dünya Bankası 2012 Öngörüleri ardından geliyor.
Bunları yazanların Fransız olması her söylediklerini yalan olduğu anlamına gelmiyor tabii ki. Ulusüstü kurumlar arasında paniğe varan bir telaş var. Zaten, IMF bu kadar telaşlı olmasa G-20 Zirvesin’de 500 milyar ek kaynak istemezdi. Ne yapacak parayı? Bir kısmı AB’ye gidecek, ama çoğu önümüzdeki 2 yıl içinde stand-by yapacak ülkelere mali destek sağlamak için.
IMF ve Dünya Bankası rapolarındaki nokta tahminleri bir kenara koyalım. Onlar hiç tutmaz zaten, ama şu saptamalar önemli:
-Dünya ekonomisi hala çok kırılgan. 2008’den bu yana bir türlü belini doğrultamıyor.
-Bunun birinci nedeni AB krizi. AB liderleri devekuşunu oynamaya devam ederse, son zirve Götingen’de yapılacak.
-ABD’de Kongre’nin kilitlenmiş olması da sorunları artırıyor.
-Şu Tanrı’nın cezası kemer sıkma takıntısından vazgeçin artık, yürümüyor işte. Büyümeye odaklanın.
-Bankaların kaldıraç azaltması hayal değil, herifçioğulları kredi vermiyor.
-Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa bölgesi de krizin ana yolu üstünde. Mecburen etkilenecek. Türkiye’de büyüme %1-3 olur.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.