İlk Çeyrek Frene Basmaya Devam Ediyoruz

Mart ayı sanayi üretim rakamları bugün açıklandı. Buna göre, Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Şubat ayına göre,  %0,9 azaldı, bir önceki yılın aynı ayına göre ise artış % 1,4 olarak  gerçekleşti ve %3,3 beklentisinin çok gerisinde kaldı. Sanayinin alt sektörlerini incelendiğimizde ise, 2013 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü, %2,6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü %4,0 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi ise  %2,5 artmış durumda. Yıllık Büyüme Hedefinin % 4 olarak öngörüldüğü 2013 senesinde, ilk çeyrek sanayi üretimi rakamları, büyümede, pedalın frende kaldığına işaret etmekte.

Aslına bakarsanız, 30 Nisan’da açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamları, sanayi üretiminin durgunlaştığının habercisi gibiydi. Hatırlarsanız, Mart ayında ihracat %0,3, ithalat %0,6 azalmış,  Ocak – Mart Dönemi Dış Ticaret açığı ise,  21,684 milyar $’a ulaşarak, geçen dönemin ilk çeyreğine göre, % 5,1 artış göstermişti. İhracat rakamları, ilk çeyrek de 2012’nin son çeyreğine kıyasla yüzde 0,3 artarken, ithalatta artış yüzde 9,5’lere yükseldi. Yatırım mallarının ilk üç aylık seyrini incelediğimizde ise, artış sadece % 0,6 seviyelerinde gerçekleşmiş. Tüketim malı ithalatı ise, % 12,1 artmış durumda.  Özellikle tüketici kredilerinde ki artışın % 30’u aşması, Dış talebin ilk üç ay pozitif katkısının sıfıra yakın gerçekleşmesi, sanayi üretiminin ilk çeyrek % 1,4 artmasına neden oldu.

Sonuç olarak, ilk üç ay, büyümede dış talep katkısını pek göremedik, Banka Kredileri 854 milyar TL’ye ulaÅŸtı. Mevduat da tasarruflar çekilmeye devam ediyor. 849 milyar TL oldu. Kredi / Mevduat Oranı 100,5. Parasal geniÅŸleme devam ettiÄŸi sürece Türk Bono,Tahvillerine ilgi artarak sürecek. Bu durumda  gösterge tahvil 4,8’leri tekrar görebilir, hatta Merkez Bankasının olası faiz indirimi, tahvil faizini daha da indirebilir. Ancak, DoÄŸrudan Yabancı Yatırımların portföy giriÅŸleri kadar artmadığı ve Dış talep katkısının azaldığı  bir ekonomide cari iÅŸlemler dengesi, iÅŸsizlik, büyümenin risk oluÅŸturmaya devam edeceÄŸini bir kez daha belirtmekte fayda var.

https://twitter.com/drismetdemirkol

 http://bigyatirim.blogspot.com/

 Dr. İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir