Ekonomi yönetimi bu yıl başında geçen yılın yüksek büyümesinin ardından bir daralma yaÅŸanacağını ama bunun “YumuÅŸak iniÅŸ” ÅŸeklinde olmasını arzuladıklarını ortaya koydular. Hedef olarak Orta Vadeli Programdaki yüzde 4’lük büyümeyi gösterdiler. Ä°lk çeyreÄŸin açıklanan yüzde 3.2’lik büyümesi gidiÅŸatın beklentiye uygun olduÄŸunu OVP’deki büyümeyi gerçekleÅŸtirebileceÄŸimizi gösteriyor. EÄŸer yıl sonu sonuç beklenen gibi olursa, bilelim ki yüzde 4’lük büyüme ile bu krizli dünyada bu yılda 2011’de olduÄŸu gibi en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alırız.
TÜİK tarafından açıklanan 2012 yılı ilk çeyreÄŸinin sabit fiyatlarla yüzde 3.2’lik büyümesi genellikle yüzde 3’ün altındaki beklentinin üzerinde gerçekleÅŸirken, geçen yılın ilk çeyreÄŸinin yüzde 11.9’luk büyümesine göre, frene basıldığını ama yumuÅŸak iniÅŸ beklentisine uygun bir sonucun ortaya çıktığını gösteriyor.
Ä°lk çeyrek büyüme sonucu Avrupa’da yaÅŸanan önemli olumsuzluÄŸa, dünyada esen belirsizliÄŸe karşın üst üste 10. çeyrektir büyümemizi sürdürdüğümüzü göstermesi bakımından önemli. Ayrıca, Orta Vadeli programda yer alan bu yıl için yüzde 4’lük büyümeyi tutturabileceÄŸimizi ve belki de biraz aÅŸabileceÄŸimizi gösteriyor. 2012 yılı sonunda bu büyümeyi yakalamamız halinde, 2011 yılında olduÄŸu gibi ülkemiz dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almaya devam edecek.
TÜİK’in açıklamasında büyüme hesaplaması içersinde yer alan 17 kalemden bu yılın ilk çeyreÄŸinde sadece birinde, madencilikte binde 6 oranında daralma bu yılın söz konusu iken, diÄŸer 16 kalemde ise binde 9 ile yüzde 8.4 oranında büyüme yaÅŸanmış. En önemli büyüme kalemleri arasında yüzde 8.4 ile enerji, yüzde 7 ile gayrimenkul kiralama, yüzde 6.1 ile ev içi personel çalıştırma, yüzde 4.8 ile balıkçılık, mali hizmetler, yüzde 4.7 ile ulaÅŸtırma haberleÅŸme ve yüzde 4.5 ile tarım yer alıyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.