İlk adım Avrupa Merkez Bankası’ndan


Beklenen gün geliyor, umarız dağ fare doğurmaz. Bugün AB Liderler zirvesi başlıyor, sonuç ise yarın. Liderler mali uyumu sağlayacak bir yasa çıkarmaya ağırlık verirken, piyasaların ilk isteği Avrupa Merkez Bankası’nın ve EFSF’nin 1 trilyon Euro’yu bulacak bir alım programı başlatması. Yani öncelikler farklı. Liderler piyasaların isteğini görmezden gelirlerse, uzun vadede çözüm üretecek gelişmeler dahi kısa vadede piyasaların görünümünü bozabilir. Bu nedenle bizler risklerin azaltılmasından yanayız.

Dün Almanya’dan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ortak bir anlaşmaya varılması beklentisinin önceki haftaya göre azaldığını açıkladı. Piyasaların gazını alma adına yapılmış bir açıklama olabilir. El altından yapılan bu tür açıklamalara çok fazla itibar etmeyi istemesek de piyasalar çok hassas bir dönemde ve bu tür haberleri de dikkate alıyor. Dün S&P de AB’ye yönelik tehditlerini devam ettirdi. Önceki gün Euro Bölgesi’nde 15 ülkenin kredi görünümünü negatif izlemeye alan S&P, dün de AB ve AB içinde yer alan çok sayıda büyük bankanın görünümünü negatif izlemeye aldı. Sonuç şu, yarınki zirveden piyasaları tatmin edecek bir sonuç çıkmazsa, AB’yi daha zor günler bekliyor demektir. Olası bir not düşüşü borçlanma maliyetlerinin yeniden yükselmesine neden olacaktır.

Bugün önemli bir gelişme daha var. Avrupa Merkez Bankası (AMB), 14:45’te faiz kararını açıklayacak. Beklenti faizlerin 25 baz puan daha indirileceği yönünde. Bu durum fiyatlara yansımış durumda aksi bir gelişme olursa yeniden değerlendirilebilir. Çok düşük bir beklenti olsa da 50 baz puanlık bir şok faiz indirimi, AMB’nin bölge liderlerine yapacağı en büyük kıyak olur düşüncesindeyiz. Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda borsalarda çok sert yukarı hareketler izleyebiliriz.

İMKB 30’a gelince teknik görünümde değişen bir şey yok. Son birkaç gündür dar bir banda beklemeye geçildi. Bu nedenle dünden farklı bir şey yazmaya gerek olmadığını düşünüyoruz. Genel baktığımızda ise cari açık, dış finansman ihtiyacı, Suriye, İran, terör gibi sebeplerden dolayı yurtdışından daha düşük performans göstermemiz mümkün, fakat yurtdışından daha iyi performans sergilememiz için bir neden bulamıyoruz. Bu nedenle yurtdışı iyi olursa yükseliş bir miktar daha devam edebilir. Fakat orada ciddi bir bozulma olacak olursa Türkiye’nin daha fazla etkilenme olasılığı göz ardı edilmemeli. Özetle bir her iki ihtimalde de yönün dışarıyla aynı olacağını, fakat Türkiye’nin yurtdışına göre daha zayıf kalacağını tahmin ediyoruz.

Ãœzeyir DOÄžAN
Kapital Menkul DeÄŸerler A.Åž.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

[email protected]
Twitter: uzeyir_dogan

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir