Ä°hracatta En Pozitif GeliÅŸme

Dün açıklanan mart ayı dış ticaret verileri ekonominin gidişi hakkında önemli bilgiler içeriyor.

* Küresel kriz sonrasında ithalat aylık bazda ilk kez yüzde 4.8 geriledi. Bu, ekonomide yavaşlamanın teyidi anlamına geliyor.
* İhracat mart ayında yüzde 12.2 arttı. Ama asıl ithalatın düşmesi sonucu dış ticaret açığı yüzde 25 azaldı. Dış ticaret açığında bu boyutta bir düşüş yine küresel kriz sonrası ilk kez yaşandı.
* İlk çeyrek itibarıyla ithalatta yüzde 0.7 azalmaya karşılık ihracatta yüzde 12.6 artış meydana geldi. Bunun sonucu dış ticaret açığı yüzde 17.5 daraldı. Geçen yılın aynı döneminde açık yüzde 97 büyümüştü. Rakamlar dış ticaret açığında tam bir toparlanmaya işaret ediyor.
* Dış ticaret verilerinde asıl pozitif rakam ise AB ülkelerine bağımlılığın giderek azalması oldu. Yani ihracattaki artış, AB ülkeleri dışına yönelinerek gerçekleştirildi. Resesyona giren Euro Bölgesi’ne Türkiye’nin ihracat yönüyle bağımlılığı da en düşük düzeyine indi.

AB BAÄžIMLILIÄžI AZALDI:
Yukarıda yer alan rakamlarda görülebileceği gibi, küresel krize kadar AB ülkelerine yapılan ihracatın toplam ihracata oranı yüzde 56-58 arasında değişiyordu. Krizde en ağır darbeyi AB Bölgesi alınca Türkiye’nin ihracatı da etkilenmeye ve azalmaya başladı. Son üç yılda AB’nin ihracat içindeki payı yüzde 46’ya indi. Bu yılın ilk üç ayında oran yüzde 42’ye, martta ise yüzde 41’e kadar düştü. Gittikçe azalan bir eğilim söz konusu. AB Bölgesi’ne yönelik ihracatın payının gerilemesinde sevinilecek bir durum yok. Ancak AB’ye rağmen genel ihracatı artırmanın Türkiye için çok olumlu bir yanı var.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir