İhracat Ocak Ayında % 10 Arttı

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi, ocak ayında Türkiye’nin ihracatının 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 10 artışla 10 milyar 554 milyon dolar olduÄŸunu bildirdi.

BüyükekÅŸi, ocak ayı ihracat rakamlarını Ä°negöl Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Ä°TSO), düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Mehmet Büyükekşi şunları kaydetti:

”Ocak ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 10 milyar 554 milyon dolar oldu. Ocak ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 609 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 309 milyon dolar ile ikinci sırada, çelik sektörümüz ise 1 milyar 256 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Tarım sektörlerimiz ocak ayında 1 milyar 520 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,4 pay alırken, 8 milyar 757 milyon dolar ihracat gerçekleÅŸtiren sanayi sektörlerimizin payı yüzde 83 oldu. Madencilik ürünleri sektörümüz ise ocak ayında 276 milyon dolar ile toplam ihracattan yüzde 2,6 pay aldı. Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 223 ile mücevher sektörümüz, yüzde 33 ile tütün sektörümüz ve yüzde 32 ile halı sektörümüz yakaladı.”

BüyükekÅŸi, ocak ayında 2 yeni ihracatçı sektörün rakamlarını açıklamaya baÅŸladıklarına da deÄŸinerek, ”Yeni sektörlerimizden iklimlendirme sanayisi sektörümüzün ihracatı ocak ayında yüzde 7 artarken, savunma sanayisi ihracatımız yüzde 19,6 arttı” dedi.

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi, ”2011 yılından aldığımız moral ve motivasyon ile 2012’ye hızlı bir baÅŸlangıç yaptık” dedi.

BüyükekÅŸi, Ä°negöl Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Ä°TSO), 2012 yılı ocak ayı rakamlarını açıkladığı basın toplantısında, geçtiÄŸimiz ay ihracat açıklamalarını ve 2011’in ihracat genel deÄŸerlendirmesini Ankara’da yaptıklarını hatırlatarak, 135 milyar dolarlık cumhuriyet tarihi rekorunu Ankara’dan tüm Türkiye ile paylaÅŸtıklarını belirtti.

Mehmet BüyükekÅŸi, baÅŸarılarında ve bu tarihi rekora imza atmalarında kendilerine destek veren herkese buradan tekrar teÅŸekkür etmek istediÄŸini ifade ederek, bu ay Anadolu’nun yükselen yıldızı Ä°negöl’den ihracat rakamlarını açıkladıklarını dile getirdi.

Ä°negöl’ün, mobilyası, kaplıcaları, köftesi, mehteri ve çınarları ile Türkiye’nin sembolik deÄŸerlerini yaÅŸatan bir ilçe olduÄŸunu vurgulayan BüyükekÅŸi, dünyanın en eski zanaatlarından olan mobilyacılığı yaÅŸatan, yalnızca yaÅŸatmakla kalmayıp üretim ve ihracatı ile de Türkiye’yi liderliÄŸe taşıyan Ä°negöl’ün kendilerini her alanda gururlandırdığını dile getirdi.

BüyükekÅŸi, 2011 yılında 285 milyon dolar ihracat yapan Ä°negöl’ün, ihracatının yüzde 50’den fazlasını aÄŸaç mamulleri ve orman ürünleri sektöründen gerçekleÅŸtirdiÄŸini belirterek, bunun mobilya sektörünün 1,7 milyar dolarlık toplam ihracatı içinde önemli bir oran olduÄŸunu vurguladı.

Mobilya sektörünün Türkiye’de 500 bin insana istihdam saÄŸladığını kaydeden BüyükekÅŸi, Bursa’nın incisi Ä°negöl’ün ihracat potansiyelini aslında daha yüksek gördüklerini, bu sebeple ilçenin, mobilya ihracatını daha fazla artıracağına inandıklarını, mobilyada tasarımla fark yaratılabileceÄŸini ve bu alana yatırım yaptıklarını anlattı.

-”Gelinen nokta gerçekten muhteÅŸem”-

Büyükekşi, TİM olarak birlikler tarafından düzenlenen tasarım yarışmalarını desteklediklerini belirterek, şöyle konuştu:

”Ä°hracatçı birliklerimiz tarafından her yıl mobilya sektöründe Mobilya Tasarım Yarışması düzenleniyor. Bizler birliklerimize maddi ve manevi destek veriyoruz. 2012 yılında da Mobilya Tasarım Yarışması düzenlenmeye devam edecek. Ocak ayında yaptığımız mobilya inovasyon konferansı ihracatçı birliÄŸimiz Ar-Ge proje pazarı yapma kararı aldı. Bizler de devam edeceÄŸiz. Ä°negöllü ihracatçılarımızın daha fazla tasarıma yönelmelerini ve Ar-Ge’yi üretim modelinin merkezine almalarını bekliyoruz. Ä°nanıyorum ki bu ÅŸekilde ihracatta ve üretimde katma deÄŸer artışı yakalayacağız. Dün Ä°stanbul’da, Mobilya Fuarı’nın açılışını gerçekleÅŸtirdik. Birçok Ä°negöllü mobilya firmasının standını ziyaret ettim. Gurur duydum. Gelinen nokta gerçekten muhteÅŸem.”

-”Hızlı bir baÅŸlangıç yaptık”-

Türkiye’nin 2012 yılı ilk ihracat verilerine dikkati çeken TÄ°M BaÅŸkanı, ÅŸunları kaydetti:

”2011 yılından aldığımız moral ve motivasyon ile 2012’ye hızlı bir baÅŸlangıç yaptık. Dünya ekonomileri ise 2012 yılına karamsar bir tablo ile baÅŸladılar. Avrupa ekonomileri bütçe açıkları ve borç stoku ile boÄŸuÅŸuyor. IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluÅŸlar dünya çapında yıllık büyüme tahminlerini düşürdü. IMF dünya ekonomisinin 2012 yılında yüzde 3,3 oranında büyüyeceÄŸini, Avro bölgesinin ise binde 5 oranında küçüleceÄŸi tahmin ediyor. Ãœlke risklerindeki artış, bankaların borçlarını azaltamaması ve ilave mali önlemler, sorunları daha çok derinleÅŸtiriyor. Kemer sıkma politikaları büyümeyi tehdit etmekte, Avrupa ülkelerinde resesyon çanları çalmakta.”

-”Tahminlere katılmıyoruz”-

BüyükekÅŸi, Dünya Bankasının, ”yeni krize hazırlanın” ÅŸeklinde uyarı yaparken 2012 yılında dünya ekonomisinin yüzde 2,5, Türkiye’nin ise yüzde 2,9 oranında bir büyüme yakalayacağını öngördüğünü belirterek, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:

”Biz bu tahminlere katılmıyoruz. TÄ°M olarak Türkiye’nin 2012 yılında yüzde 4’lük büyüme hedefini yakalayacağını bekliyoruz. 2012 yılının üçüncü çeyreÄŸinden sonra bu beklentinin revize edilerek daha yukarılara taşınacağını düşünüyoruz.

Öte yandan, Amerika’nın daha fazla parasal geniÅŸlemeye gitme ihtimali bulunmaktadır. EÄŸer bu ihtimal gerçekleÅŸirse, piyasalara olumlu yansımaları olacaktır. Bu durumda faizler aÅŸağı inerken, borsalar çıkacak, dolar deÄŸer kaybedecektir. Bu parasal geniÅŸleme geliÅŸmiÅŸ ülkelerin içinde bulunduÄŸu üretememe sorununun sümen altı edilmesine neden olacak. Yine varlık deÄŸerleri ÅŸiÅŸecek. Bu adım, sorunun çözümü yönünde atılacak bir adım deÄŸildir.”

Doların değer kaybetmesinin ABD için olumlu bir adım olabileceğini, ancak bu durumun gelişmekte olan ülkelerin rekabetçiliği için zararlı sonuçlar doğuracağını ifade eden Büyükekşi, parasal genişlemeden bu zamana kadar fayda gelmediğini, bundan sonra da fayda geleceğine inanmadıklarını vurguladı.

BüyükekÅŸi, Davos’taki karamsar beklentilerin aksine, Avrupa’nın yılın ikinci yarısından baÅŸlayarak kademeli bir ÅŸekilde iyileÅŸeceÄŸini düşündüklerini ifade ederek, aynı ÅŸekilde, Türkiye’nin 2012 yılında hem büyüme hem ihracatta sürpriz yaparak beklentilerin üzerinde performans sergileyeceÄŸine inandıklarını bildirdi.

-”Birtakım çevreler…”-

DoÄŸunun, batının krizinden olumlu yönde ayrıştığını, bu ayrışmanın, 2008’den beri süregelen sürecin en önemli dönüm noktalarından birisi olduÄŸunu belirten BüyükekÅŸi, bu yönelimin Türkiye’yi etkileyen ve ilgilendiren yönlerinin olduÄŸuna dikkati çekti. BüyükekÅŸi, şöyle dedi:

”Birtakım çevreler, Türkiye’nin yeniden eski paradigmaya dönmesini istiyor. Yani yüksek faiz, düşük kur ve yüksek kısa vadeli sermaye giriÅŸi ve kura uygun borçlanma süreci istiyorlar. Bunun için faizlerin yükseltilmesini nihayet IMF resmen istedi. TÄ°M’in kura baÄŸlı olmayan, küresel rekabete dayalı ihracat stratejisinin bir kez daha önemi ortaya çıkıyor. Merkez Bankasının açıklamaları gösteriyor ki Merkez Bankası faizleri piyasaya bırakacak. Burada kararlı. O zaman kur, gerçekçi, yani Orta Vadeli Program’da öngörülen çerçeveye oturacak. Biz Merkez Bankası’nın proaktif politikasını destekliyoruz.

GeliÅŸmekte olan ülkelere yönelik ”ralli” kendisine yön ararken, DoÄŸu piyasalarına dönük bu ilginin ne kadar gerçekçi ve kalıcı olduÄŸu sorusunun çok önemli olduÄŸunu vurgulayan BüyükekÅŸi, şöyle devam etti:

”Kriz artık geliÅŸmiÅŸ dünyaya sıkışıyor. GeliÅŸmekte olan ülkeler yalnız Avrupa’dan olumlu ayrışmıyor. ABD’den gelen veriler de umut verici deÄŸil. Burada Türkiye çok hızlı hareket etmeli. TeÅŸviklerden baÅŸlayacak reformlara devam etmeli. Ä°ÅŸ gücü piyasasının esnekleÅŸtirilmesi baÅŸta olmak üzere bir dizi alanda reform sürecini devam ettirmeli ve geliÅŸmekte olan ülkeler arasında da en iyi performansı gösteren ülke olmalıdır.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl ocak ayında en yüksek ihracatı otomotiv endüstrisi 1 milyar 609 milyon 927 bin dolarla gerçekleştirdi.

TÄ°M verilerine göre, ocak ayında ihracatta ilk üç sırayı Almanya, Irak ve Ä°ngiltere aldı. Ä°hracat Almanya’ya 1 milyar 40 milyon 249 bin dolar, Irak’a 752 milyon 375 bin dolar, Ä°ngiltere’ye 625 milyon 924 bin dolar seviyesinde gerçekleÅŸirken, Irak’a yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gösterdi.

Geçen ay, 2011’in ocak ayına göre ihracatta en yüksek artış yüzde 131 oranıyla Suudi Arabistan’a, yüzde 48 oranıyla ABD’ye, yüzde 21 oranıyla Hollanda’ya meydana gelirken, aynı dönemde Ä°talya’ya yapılan ihracat yüzde 25, Fransa’ya yapılan ihracat ise yüzde 3 oranında geriledi.

1 Şubat 2011-31 Ocak 2012 tarihlerini kapsayan son 12 aylık dönemde, önceki 12 aylık döneme göre ihracatta sanayinin payı yüzde 82,50, tarımın payı yüzde 13,21 madenciliğin payı ise yüzde 2,83 oldu. Sanayideki ihracat artışı yüzde 17,92, tarımdaki ihracat artışı yüzde 17,16 madencilikteki artış ise yüzde 4,25 oranında gerçekleşti.

Ocak ayında ise sanayideki ihracat 8 milyar 757 milyon 168 bin dolar ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,48 artış gösterdi. Tarım sektörü ihracatı 1 milyar 520 milyon 650 bin dolar ile yüzde 9,23 oranında artarken, madencilik sektörü ihracatı ise 276 milyon 980 bin dolar ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,89 geriledi.

Ocak ayında en fazla ihracatı otomotiv 1 milyar 609 milyon 927 bin dolarla gerçekleştirirken, bu sektörü 1 milyar 309 milyon 979 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 256 milyon 562 bin dolarla çelik, 1 milyar 242 milyon 825 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 825 milyon 386 bin dolarla elektrik-elektronik makine bilişim sektörü izledi.

Geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek ihracat yapan sektörlerden çelik sektöründeki artış yüzde 29 oranında gerçekleşirken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatı ise yüzde 4,23 oranında geriledi.

Ä°ller bazında en fazla ihracat yapan ilk 10 kent arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 26 ile Manisa’da meydana geldi.

Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 223,61 oranıyla mücevher sektörü gerçekleştirirken, tütün ve mamulleri ihracatı yüzde 33,72, halı ihracatı yüzde 32,25, çelik ihracatı yüzde 29 artışla, gemi ve yat ihracatı ise yüzde 48,58 gerilemeyle dikkati çekti.

Geçen ay su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracatı yüzde 28,49, Hububat ve bakliyat sektörü ihracatı yüzde 21,92 artış kaydetti.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir