İç ve Dış Faktörler, Borsa, Dolar, Altın

Dün küresel bazda borsaların haftaya olumlu baÅŸlamasıyla BIST-100 endeksi de olumlu baÅŸlangıç yaptı ve 108.950 ile 109.850 aralığındaki 900 puanlık kanalda hareket etti. Bunun temel sebebi ise, Kuzey Kore konusundaki beklentilerin en azından ÅŸimdilik olumluya dönmesi ve ABD’deki IRMA kasırgasının etkisinin beklendiÄŸi kadar güçlü olmayacağı beklentisiydi.

Dün ayrıca Türkiye’nin 2. çeyrek büyüme verisi açıklandı ve 2. çeyrekte %5.1 büyüdük. Bu verinin biraz daha yüksek olması bekleniyordu ama beklentilere uygun bir büyüme verisinin açıklandığını söyleyebiliriz. Ä°kinci çeyrekte büyümenin motoru dış talep (ihracat %10.5 büyümüş) ve Yatırımlar (%9.5 büyüme) olmuÅŸ. Fakat hane halkı tüketimi %3.2 büyüyebilmiÅŸ. Görünen o ki yatırım var, ihracat var ama iç talep bu deÄŸiÅŸimlere uygun bir güç göstermiyor. Özellikle Avrupa’daki 2. çeyrek büyümesinin bizim ihracatımıza ciddi olumlu bir katkı yaptığını görüyoruz.

Åžu an itibariyle küresel borsalara baktığımızda genel olumlu havanın devam ettiÄŸini görüyoruz, fakat BIST-100 endeksi düne göre bir miktar aÅŸağıda bulunuyor. Dolar/TL kuru dün 3.40’ın altını gördükten sonra alımların geldiÄŸini gördük ve ÅŸu an 3.43 seviyelerinde bulunuyor. Bu haftaya iliÅŸkin açıklanacak verilere baktığımızda ise yarından sonra (perÅŸembe) TCMB’nin PPK toplantısı var. Genel olarak piyasalar bir faiz deÄŸiÅŸikliÄŸi beklemiyor. Fakat, gelen açıklamalara baktığımızda özellikle CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı Bülent Gedikli kurların daha fazla düşmesinin ihracatı baltalayabileceÄŸini söyledi. Dolayısıyla TCMB üzerine bir faiz indirme baskısı oluÅŸur mu? sorusu pek de anlamsız deÄŸil. Ama piyasalar faizde bir deÄŸiÅŸiklik beklemiyor.

Sayın CumhurbaÅŸkanımız Kazakistan dönüşünde soruları cevapladı. “Bankaların kredi olayındaki tutuculuÄŸunu kesinlikle aÅŸacağız. Onları sıkıştıracaağız” diyen ErdoÄŸan ÅŸunları söyledi:

“Devlet bankaları baÅŸta olmak üzere üzerilerine gideceÄŸiz. Özellikle yatırımcımız krediye rahat eriÅŸebilmesi lazım ki bu adımlar atılabilsin. Bunun önünü devlet olarak açalım dedik açıldı ama bu yeterli deÄŸil. Bankaların da bu iÅŸi kolaylaÅŸtırması lazım böyle yüzde 15-16’lara varan faizlerle olmaz. AÅŸağı çekilmesi lazım. Bu konuda sinyallerimizi verdik.” CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Sayın BaÅŸbakanımızla beraber ilgili bankaları konuÅŸacağız. DiyeceÄŸiz ki bunu aÅŸağı çekeceksiniz ona göre biz sürümden kazanacağız. Yatırımcıyı köşeye sıkıştırarak deÄŸil. Bunu yapınca hem yatırımda farklı bir süreç olacak. Ä°nanıyorum ki Türkiye farklı bir kalkınma performansını elde edecek. Mesela Merkez Bankası döviz rezervi 106’ya düştü bir ara, ÅŸimdi 112 milyar dolara ulaÅŸmış vaziyette. Biz biliyorsunuz biz döviz rezervini 27,5 milyar doları teslim aldık 15 yıl önce. O zaman IMF’ye olan borcumuz 23,5 milyar dolardı. IMF 2013’te bitti. Merkez 135’e kadar bir ara çıktı. Tam o Gezi noktasında oldu faiz 4,6’ydı. Zaten orada çılgına döndüler ve darbeyi vurdular” ÅŸeklinde konuÅŸtu. (Kaynak : Matriks Veri dağıtım Hizm. A.Åž.)

Bu açıklamalar sonrasında dolarda 3.40’tan 3.43’e doÄŸru bir hareket oluÅŸurken, BIST açılışta 500 puanlık bir geri çekilme yaptı ve ÅŸu an 109 bin civarında yatay bir seyir içinde bulunuyor.  Sayın CumhurbaÅŸkanı’nın açıklamaları önemlidir. Büyük olasılıkla faizlerin düşürülmesi konusunda bankalarla görüşmeler yapılacak ve onlardan faizleri düşürmeleri istenecek. Bu arada Merkez Bankasına’da mesaj verilir mi ya da baskı yapılır mı bilemiyorum ama en azından banka hisselerini olumsuz etkilediÄŸini görüyoruz ve etkilemeye de devam edebilir.

Åžu an hali hazırda yurt dışından inanılmaz kaynak geliyor. Ocak ayında baÅŸlayan kaynak giriÅŸi devam ediyor. Bu durum sadece bizim için geçerli deÄŸil. Avrupa’da faizlerin negatif, ABD’de yüzde 1-1.5  civarında olduÄŸu düşünülürse, getiri bulamayan ara geliÅŸmekte olan ülkelere akıyor ve biz e bundan yararlanıyoruz, hatta diÄŸerlerine göre daha az yararlanıyoruz. Piyasalarda son 3-4 aydır devam eden bahar havasının temel sebebi de budur. Bu parayı geliÅŸmekte olan ülkelere akıtan ana unsur ise ABD’deki FED faizlerinin düşük kalmaya devam edeceÄŸi beklentisidir. AÅŸağıdaki grafik hisse senedine 52 haftalık kümülatif net para giriÅŸini gösteriyor.

Åžu ana kadar son 52 haftada 3. milyar dolara yakın para girmiÅŸ. Aslında para giriÅŸi Ocak 2016’da baÅŸlamış ve Temmuz 2016’ya kadar devam etmiÅŸ ama 15 Temmuz 2016’daki hain darbe giriÅŸimi sonrasında panik çıkışı görüyoruz. Daha sonra Ocak 2017’de yeniden para giriÅŸi baÅŸlıyor ve ÅŸu an yükseliÅŸ devam ediyor. Zaten doların aÅŸağı gitmesinin, borsanın yukarı gitmesinin temel sebebi de budur. Bu konuda daha önce yazdığım bir yazıda yabancı fon giriÅŸi ile borsa ve dolar arasındaki iliÅŸkileri teknik olarak göstermiÅŸtim.

Normalde bu tür bir para girişinden aslında ekonomi olarak daha fazla yararlanmalıyız. Bankaların uygulayacağı faizlere müdahale edileceği beklentisi, hem dolar hem de diğer finansal enstrümanlar üzerinde baskı yaratacaktır. Bu yüzden bugün dış piyasalarda olumlu hava devam ederken, bizim piyasalar bir miktar frene basmış görünüyor.

BORSA

Bugün için BIST100 endeksi 109 bin civarında hareket ediyor ve çok sert hareketler beklemiyorum. TCMB’nin faiz kararı sonrasında hareket beklenebilir. AYrıca piyasalar bankalarla yapılacak görüşmelerin her ayrıntısını dikkatle takip edeceklerdir. Endeksin dalgalanma bandı 106 bin ile 110.500 arasında bulunuyor. Bir süre daha bu kanalda yatay hareketin devamını bekleyebiliriz. Hisse bazlı hareketlere odaklanmakta fayda var. Åžu an itibariyle,  iletiÅŸim, turizm ve çimento hisseleri daha iyi perfromans gösterirken, bankalar yatay holdingler ise aÅŸağı eÄŸimli bir hareket içinde bulunuyorlar.

DOLAR

Dolar dün 3.40’ın altını gördü. Bu grafik 5 dakikalık hareketleri gösteriyor. Bankalarla ilgili açıklamalar sonrasında dolarda 3.41’den 3.43’e kadar sert bir hareket gördük ve ÅŸu an 3.4370 civarında bulunuyor. Tahminen dolar bir süre 3.42-3.45 aralığında konsolide olduktan sonra yeniden 3.40’lara doÄŸru gerileme eÄŸilimi gösterebilir ama unutulmamalı ki; 3.40 ile 3.4750 aralığı bir kanaldır ve bu kanal içinde kaldığı sürece trend konusunda bir deÄŸiÅŸiklik olmayacaktır. yani orta vadeli aÅŸağı eÄŸimli trend içinde bulunacaktır. 3.4750 üzerinde kapanış olursa, iÅŸte o zaman, trendin deÄŸiÅŸip deÄŸiÅŸmediÄŸi konusunda daha ayrıntılı analiz yapmak gerekecektir.

ALTIN

Onz altın en yüksek 1350 dolar seviyesini gördü ve bu seviyeden bir düzeltme yapıyor. Daha önceki yorumlarımda da 1350’ye kadar bir yükseliÅŸ olabileceÄŸini ve burada bir direnç olduÄŸunu vurgulamıştım. Åžu an Fibonacci’nin %23.6 çizgisine kadar geriledi. 1.325 seviyesinde destek buluyor. ABD’den Eylül ayı FED toplantısında da güvercin açıklamalar gelirse 1.350’yi yukarı geçebilir. Bu nedenle onz altında çok önemli bir gerileme beklemiyorum. EÄŸer 1300 dolar seviyesine gerilerse bu seviyeler orta vadeli pozisyon için uygun olacaktır.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

NOT: Eğitimlerimle ilgili ayrıntılı bilgiler bu linktedir...

YOUTUBE YAYINI: ÇarÅŸamba akÅŸamı (13 Eylül)  21:00’de youtube yayını yaparak, sorduÄŸunuz hisselerin analizlerini eÄŸitici bir üslupla anlatacağım. Ä°ncelenmesini istediÄŸiniz hissenin kodunu aÅŸağıdaki linki tıklayarak BÃœYÃœK HARFLERLE DOÄžRU OLARAK yazınız. DoÄŸru olmayan hisse kodları analize dahil edilmeyecektir.

HANGİ HİSSENİN ANALİZİNİ İSTİYORSUNUZ? TIKLAYINIZ 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir