Hepsi olacak!
Bakmayın siz eğrilere, doğrulara, grafiklere, istatistiklere
Ekonomistlerin ekranlarda ahkam kesmelerine, hatta hızlarını alamayıp, tüm dünya ekonomisini yorumlayıp akıl vermelerine.
Ne deniyorsa o olacak…
Faizler düşecek
Ä°ÅŸte o kadar!
Şimdi yapılan ve bize hazmettirmeye çalışılan her şey, sanal değerlerle göz boyamaktan ibaret.
Sadece faizlerde mi istenen olacak?
Elbette hayır
Hakim sermaye ve nemalananlar ne istiyorsa, onlarda olacak!
Bakın, yerel ve cumhurbaşkanı seçimlerinin üzerinden, henüz bir yıl bile geçmedi, son genel seçimler ise 12 Haziran 2011 yapılmıştı.
Yani en geç 7Haziran 2015 Pazar günü seçim yapılması gerekiyor. Üç ay öncede seçim mitingleri başlayacak. Nereden baksanız, en fazla ve taş çatlasa, önümüzde iki ay var!
Bu süreçte kollar sıvanacak, önce ekonomik değerler, bilimsel verilerle(!) ekranlara taşınacak ya da açıklanacak. Bu kadarla yetinilmeyecek elbette. İş çevreleri de eleştirilerinin sonuna, hep, ama diyerek, mevcut ekonomik duruma methiyeler düzecek.
Bu arada petrolün tepetaklak olması, bize, bir ekonomik mucize gibi sunulacak ve muhtemelen bu seçim döneminde, ilk defa Karadeniz de ya da yurdun başka bir bölgesinde, zengin petrol kaynakları bulunduğu(!) ekran ve gazete manşetlerinde yer almayacak…
Ama;
‘’ Petrol fiyatlarının düşmesi ve önümüzdeki dönemde TÜFE’nin düşme eğilimde gözükmesi, enflasyonun da düşmesinde, büyük katkı sağlayacak ancak dış konjonktür de ki değişiklikler ile ithalatın, özellikle ihracata dayalı ürünlerdeki Dolar, Euro paritesinde ki ters değişim TL değerine yaptığı etkiler, ithalatı azaltması, cari açığa yansıması sonucu, enflasyonun düşmesinde etki ederken bir yandan da, ihracatın Euro getirisi arasındaki korelasyonu etkileyeceğinden, ileri ki enflasyon beklentilerimizi aşağı doğru revize edip, dikkatli ve denetimli faiz indirimlerinin inmesi gerektiğine inanıyoruz’’
Bu ifadeler tamamen bana ait ve hiçbir eko- bilimsel değer taşımıyor, sadece bundan sonra duyacağımız ve bizlere medya aracılığı ile empoze edilecek ekonomik vaazların ‘’eko- ironi’’ bir derlemesidir! Ancak dikkatle izleyelim,  bu tür açıklamalar  devamlı ve peşi sıra gelecek!
Amaç açıktır
İçeride yerli mevduatları, sıfır faiz ya da negatif getiri ile eritmek.
Bu hem sermayenin işine geliyor hem de iktidarın.
Vatandaşın elinde kalan üç beş kuruşu da, dengeli vergi artışları ve zamlarla(!) geri alarak, sıfır tasarruf sıfır gelir ortamı yaratmak!
Orta yere bir torba koyup, sıfırı tüketenler için ne kadar umut varsa bu torbanın içine doldurmak…
Ne demiş atalarımız;
‘’Umut fakirin ekmeğidir’’
Ye yiyebildiğin kadar…
Nasıl olsa, umudun ekonomik bir anlamı, torba yasaların ise ağzı geniş ve dibi yok!