– wp:heading {“level”:4} –>
İşverenin yanında ayın belirli günlerinde çalışıp, diğer yandan kendi işini yapmak mümkün. Yani hem SSK’lı hem Bağ-Kur’lu olunabilir. Ancak sadece bir statü emekliliğe sayılır, diğer primler ise geri alınır.
– /wp:heading –>
– wp:paragraph –>
Bir kişinin aynı anda hem SSK’lı, hem Bağ-Kur’lu olmasında SGK açısından bir sakınca yoktur. Kişi bir işverenin yanında ayın belirli günlerinde çalışıp, diğer yandan kendi işini yapabilir. Bu durumda SGK’nın hangi statüde ödenen primleri geçerli sayacağı dönemler içinde farklılık gösterir. 1 Ekim 2008 ila 1 Mart 2011 tarihleri arasında bir kişi birden çok sigortalılık statüsüne tabiyse, 4/c’liliği yani Emekli Sandığı geçerlidir. Sosyal güvenlik sisteminde çakışan sigortalılıklar içerisinde 4/c’lilik bulunmuyorsa bu durumda önce başlayan sigortalılık geçerlidir. Yani kişi 1 Kasım 2009’da SSK’lı olmuş, 1 Kasım 2010’da ise Bağ-Kur’lu olmayı gerektirecek şekilde çalışmaya başlamışsa, SSK’lılığı geçerli kabul edilir.
– /wp:paragraph –>
– wp:heading {“level”:4} –>
BORCU OLMAMALI
– /wp:heading –>
– wp:paragraph –>
1 Mart 2011 tarihinden sonra ise aynı anda iki statüde sigortalı olan kişiler için SGK uygulaması değişti. Bu tarihten sonra aynı anda hem SSK’lı, hem Bağ-Kur’lu olan kişilerin SSK’lılıkları geçerli sayılıyor. Bir kişinin iki farklı statüde aynı anda prim ödemesi halinde, yalnızca geçerli statüde olanları emekli aylığına yansıtılır. Geçersiz statüde ödenmiş primler de iade alınabilir. Bu durumda prim iade alınabilmesi için kişinin SGK’ya prim borcu olmaması gerekir.
– /wp:paragraph –>
– wp:paragraph –>
TEMEL ANALİZ İLE NASIL HİSSE SEÇİLİR? UZMANINDAN HEMEN ÖĞRENMEYE BAŞLA!
– /wp:paragraph –>
– wp:heading {“level”:6} –>
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
– /wp:heading –>