Haziran’da Ralli Beklemeyin

Ben bu satırları yazarken İMKB-100 %3’e yakın prim yapmıştı.  Harikulade!! Hemen satın, dolara dönün. Altın alın, çünkü bu yaz boyunca risk iştahı düşük kalabilir, Türkiye ise artık amatör kümeye düşmek üzere. Ama, dipçiler için yaz sıcağında  büyük fırsatlar çıkacak.

Gelişmiş ülkeler iki büyük sorunla cebelleşirken, bugün yaşadığımız gibi ralliler “dead cat bounce’dur” kalıcı olmaz.  Birincisi, küresel büyümede bir “çamurlu tarlaya saplanma” yani daha fazla hız kazanamadığımız için yavaşlama dönemi başladı.   Bu aslında hiç de şaşırtıcı değil.  Orta Doğu ve Kuzey Afrika isyanlarının petrol fiyatları üstündeki baskısı, Japon depremi, ABD’den Çin’e tüm dünyada üretimi ve tarımsal mahsulü vuran tabii afetlerin acısı çıkacaktı.  Şimdi çıkıyor.   Mayıs boyunca büyük yatırım bankaları 2011-2012 ABD büyüme tahminlerini Fed’in mütevazi hedeflerinin bile altına revize ettiler. AB’de henüz bu denli yoğun bir negatif revizyon furyası yok, ama son gelen veriler (mesela, Alman Nisan perakende satışlar) zaten yeterince moral bozucu.

İkincisi,  bütün gelişmiş ülkelerde envai çeşit borç sorunu var.  ABD’de kamu borcu/GSYIH hala sürdürülebilir boyutta, ama artık bütçe açıklarının kesin kontrol altına alınması lazım. Demokratlar’la Cumhuriyetçiler herhalde uzlaşır, ama birbirlerinden ufacık da olsa taviz koparmak için piyasaları panikten titretecek numaralar sergileyecek.  Amerikalı fon yöneticileri bu Broadway oyununa alışık olabilir, ama yabancı yatırımcılar neme lazım diyip dolar ve ABD DİBS satar.

Avrupa’da ise bugün sevinç Berlin Atina’ya ikinci krediyi onaylayacak diye patladı birden.  Verse ne olur vermese ne olur?  Yunan sorunu artık Portekiz ve İrlanda’nın ardından İspanya, İtalya ve Belçika’ya da yayılıyor.  Seneye EFSF’nin yerine ESM kanunlaştırılacak, o zaman alacaklıların paralarını kurtarmak için nasıl PIIGS varlığı sattığını göreceğiz.  PIIGS zengin ülkelerden fakir ülkelere daha fazla servet transferi ile çözülecek bir sorun değil.  Yapısal uyum, bankacılık sektöründe reform ve en önemlisi Almanya ile çevre ekonomiler arasındaki rekabet gücü ve ücret disiplini uçurumunu giderecek formüller lazım.  Yunanistan ay sonunda kurtarılsa da, Ağustos’da İrlanda’nın ek kredi istediğini göreceğiz.

Makalenin tamamını okumak için BURAYI ziyaret ediniz.

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir