Bu güzel Cuma akşamı Sultanbeyli’deki malikanemde bir kaç bikini mankenini davet edip balkonda Pitbull müziği eşliğinde barbeku yapacaktım, ama piyasalarda öyle bir panik var ki, keyfim yerine geldi. Bir yazı kaleme alayım dedim. Rahmetli Babaannem biz bir şey kırıp süt dökmüş kediler gibi sus-pus oturduğumuzda odaya dalar, elinde dökme demir maşa “Burada kaka kokusu var!!!” diye bağırırdı. Piyasalarda da kesif bir kaka kokusu hakim. Ne zaman özel kuvvet aracı görsem, o şevkatli ve merhamet timsali Babaannemi anarım, ama bu gün nostalji günü değil. Bugün havadan aldığım QE kokusunu sizlerle paylaşma zamanı.
Helal olsun Merkel Bacı’ma, Hitler’in 40 milyon can kaybı ve altı yılda yapamadığını, 3 yılda tek can almadan becerdi. Medeniyetin bugün karşı karşıya kaldığı en büyük 3 tehlikeyi sayarsam, insan yiyen uzaylıların işgali, iklim değişikliği ve Demir Yenge’nin bir dönem daha iktidarda kalması diyebilirim. Dünya ekonomisi ne güzel yoluna girmişti. Lehman’ın yaralarını sarmış, 2013 yılında çıktı açığı üretmeyen büyüme, 2014 yılında da parasal sıkılaştırma ve tahvillerden tonla para kazanma hayalleri ile mutlu-mesut yolumuza devam ediyorduk.
Ama bu hafta tüm dünyadan gelen veriler Merkel’in inadının PIIGS krizini artık küresel bir güven buhranına dönüştürdüğünü müjdeliyor. ABD ve AB’de bütçe politikası değişik nedenlerden dolayı rahibe dekoltesi gibi kitlendiği için, tek çare QE. Yani daha fazla para basmak… olabilir mi?
Öncelikle, ABD’de ekonomi tarım dışı istihdamın işaret ettiği kadar kötü değil. Dünyanın en yakından takip edilen verisi olan tarım dışı istihdam aynı zamanda en oynak ve güvenilmezi. Geçmişe yönelik revizyonlar ve tanım değişiklikleri o kadar sık yapılıyor ki, verinin tam olarak neyi ölçtüğünü dahi bilmiyoruz. Ama, olsun, istihdamda 1Ç2012 ivmesinin kaybolduğu söylenebilir. Yine de 3 aylık ortalamada ABD ekonomisi ayda 170 bin civarında yeni iş yaratıyor ki çok da fena değildir. 200-225 bin işsizliğin azalması için gerekli eşik. Ayrıca, sanayi aktivitesinin barometresi ISM de hala 53’ün üstünde, bunlar %2.5-3 büyüme ile tutarlı.
İllevelakin, aşırı bir iyimserlik içinde değilim. ABD’de her geçen gün etkisini artıran otomatik bütçe kesintileri ve tabii ki AB’den yayılan güven şoku nedeni ile 3Ç’de sert bir yavaşlama görebiliriz. Özellikle, Obama-Romney yarışı atbaşı gider, Romney harcamaları kısmayı vaad ederse.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.