“Hata samur kürk olmuÅŸ” Türkler almamış, Japonlar sırtına giymiş….

Samsun’daki sel felaketi sonrası “Dere yatağındaki TOKÄ° binalarında” selde 9 kiÅŸinin ölümüyle ilgili haberlerde sorumlu olması gereken kamu görevlilerinin suçu “Beklenen de çok yağışa” yüklemeleri ve hata kabul etmemeleri ile Japonya’da 2011 yılında meydana gelen 9 ÅŸiddetindeki deprem sonrası meydana gelen FukuÅŸima nükleer santral faciasını araÅŸtıran Japon parlamento heyetinin, öngörülebilir ve önlenebilir çalışma yapmadıkları için Hükümet ve santral yönetimini hatalı bulan raporu  ders almamız gereken bir zihniyet farkını ortaya koyuyor.
Japonya Parlamento komisyonu Tsunami sonrası yaÅŸadıkları FukuÅŸima Nükleer Felaketi konusunda yaptığı incelemeyi sonuçlandırdı. Parlamento komisyonunun raporunda FukuÅŸima’da meydana gelen nükleer felakete “insan hatasının” neden olduÄŸu belirtilerek “Nükleer felaket önlenebilirdi” karar cümlesine yer verildi.

Bu haber bizlere gazetelerde Samsun’da dere yatağına kurulan TOKÄ°’nin “Yıldız gibi parlayan proje” diye tanıtılan binalarında selde 9 kiÅŸinin ölümü olayının olduÄŸu gün ulaÅŸtı. Bu konuda sorumluluÄŸu üzerine alan Türk yetkililerin olmadığı da medyaya yansıdı. Yörenin belediye baÅŸkanı kendisine “Bu TOKÄ° konutlar dere yatağına mı kurulmuÅŸ?” sorusunu yönelten televizyon habercisine, azalarcasına “Sen ne biçim soru soruyorsun? Biz hangi dertlerle uÄŸraşıyoruz sen ne soruyorsun?” yanıtını veriyordu. TOKÄ° eski baÅŸkanı Çevre ve Åžehircilik bakanı ErdoÄŸan Bayraktar’ın gazetelere yansıyan açıklaması ise, “Hatamız yok” baÅŸlığıyla sunuluyordu. Bayraktar, “Binalar TOKÄ°’ye ait ama dereden çekme mesafesinde. Dizaynında, projesinde, ruhsatında, iskanın da bir problem yok. Bizim binalarda gerek afet, gerek imar yönünden gerekse proje yönünden bir hata yok” deÄŸerlendirmesini yaptıktan sonra yaÄŸan yaÄŸmurla ilgili, “Konutların tamamında ilgili çekme mesafesine uyularak vaziyet planları oluÅŸturuldu. Ancak, Samsun’da yaklaşık 3.5 saat süren saÄŸanak yaüğışı sebebiyle Yılanlıdere’de debisinden yüksek akış oldu. Bu akışın etkisiyle sürüklenen taÅŸ, toprak moloz parçalarının etkisiyle Mert ırmağıyla birleÅŸiÄŸi noktada bulunan köprü tıkandı ve taÅŸkın meydana geldi. YaÅŸanan sel felaketi sadece TOKÄ° bölgesi deÄŸil” diyerek savunmasını yapıyor. Atasözümüzün dediÄŸi gibi sel felaketi sonrası yetkililer “Hata samur kürk olmuÅŸ, kimse giymemiÅŸ” sözünü doÄŸru çıkartıyorlar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir