Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan, Borsa-finans yönetmenimiz Ece Ceyhun’la söyleÅŸisinde bankalarının geliÅŸmesi ve büyüklüğü hakkında bilgiler vermiÅŸ. Anlattıkları hizmet alanı KOBÄ°’ler olan bankanın hızla yurt içi ve dışında büyümekte olduÄŸunu, ÅŸube sayısını artırırken, yüksek karlılıkta çalıştığını ortaya koyarak olumlu sinyaller veriyor.
Türkiye 2001 krizi sonrası bankacılık sektörünü topladı ve bu son krizde bizim için önemli bir avantaj saÄŸladı. Dünyanın birçok ülkesinde son krizde banka batmaları söz konusu olurken bizim bankalarımız saÄŸlam yapılarıyla, ekonomik sorunların aşılmasına yardımcı oldular. 2001’de bazı özel bankalar sistem dışına çıkarken, kamu bankalarının sermaye yapıları da güçlendirildi. Ayrıca, kamu bankaları bu güçlenen yapılarıyla kendilerini yenilediler ve hantal iÅŸ modellerini deÄŸiÅŸtirip, sektörün önemli hizmet veren baÅŸarılı kurumları halini aldılar.
Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın finans servis yönetmenimize verdiÄŸi söyleÅŸiden bankanın temel hizmet alanı esnaf ve KOBÄ°’ler olan bir kamu bankası olarak son yıllarda hizmet alanında geliÅŸtirdiÄŸi projeleriyle önemli bir büyüme trendi yakaladığını öğreniyoruz.
Arslan, bankalarının sektörün 6. Büyük bankası olmasına karşın piyasa deÄŸeri açısından 4. Sırada olduÄŸunu belirtiyor, ” 2010 yılı deÄŸerlerimizle dünyanın karlılık sıralamasında en karlı 6., Avrupa’nın 2., Türkiye’nin birinci sırasında yer aldık” diyerek bulundukları yerin önemini ortaya koyuyor.
Arslan 2008-2009 kriz döneminde sektördeki kredi büyümesi yüzde 6 iken, bankalarının kredi büyümesinin yüzde 26 olduÄŸunu ve dönemin verilen kredilerinde paylarının yüzde 42’ye ulaÅŸtığını açıklıyor. Banka bilançolarında son 9 yılda Hazine kağıt oranının yüzde 24-25’lere gerilediÄŸini, “Hazine kağıdından deÄŸil, krediden kar eder” yapıya döndüklerini söylüyor.
DoÄŸaldır ki, bu geliÅŸmede Halk Bankası’nın görev alanlarından KOBÄ°’ler ve Esnaflara dönük kredi desteklerinin önemli rolü olmuÅŸtur. KOBÄ°’lerin toplam kredi içersindeki payları son 15 yılda yüzde 4’ler seviyesinden yüzde 30’lara yükselirken Halk Bankası’nın bu alandaki geliÅŸmeden önemli pay aldıkları ortaya çıkıyor. Halk Bankası Genel Müdürü Arslan, “Krizde 1 milyon 150 bin müşteri kazandık. Aktif müşteri sayımız 7 milyonu aÅŸtı. Yeni dönemde aktif olmayan 5 milyon müşterimizi de hareketlendirip aktif hale getirmek için yeni projeleri hayata sokup yola devam edeceÄŸiz” diyerek hedeflerini ortaya koyuyor.
Arslan, 2009 yılından bu yana 146 ÅŸube açtıklarını ve ÅŸube sayılarının yurt içinde 766 yurt dışı 5 olduÄŸunu belirterek, “Açtığımız ÅŸubelerden Anadolu kentlerinde olanlar 12 ayda, Ä°stanbul’dakiler 6 ayda kara geçtiler” bilgisini veriyor.
Süleyman Arslan, yurt dışı faaliyetlerinden söz ederken, “Makedonya’da bir banka satın aldık. Orada da KOBÄ° bankacılığı yapacağız. Ä°ran’daki çalışmalarımızda BM ve ABD tarafından koyulan kurallar
uyuyoruz. Türkiye o ülkeden gaz ve petrol alıyor. Bunu kamyonla yapamayız. Buna uygun bankacılık hizmeti de gerekir” diyerek bu iki ülkedeki çalışmalarını anlatıyor.
Süleyman Arslan, 2012 yılında da bankacılık sektöründe büyümenin süreceÄŸini belirterek, “2012’de saktörde kredi büyümesinin yüzde 16-18 olacağını tahmin ediyoruz. Bizim 2012 kredi büyümemiz de sektöre paralel olarak yüzde16-20 seviyesinde olur” diyor.
Süleyman Arslan’ın açıklamaları Halk Bankası’nın dinamik yapıda kendi hizmet alanlarında yurt içi ve dışında büyümeye kararlı olduklarını ve bunun sonuçlarını alacaklarına inandıklarını gösteriyor. Arslan’ın anlattıkları Halk Bankası’nın olumlu sinyaller verdiÄŸini gösteriyor.