Geçen hafta içinde borsa ile ilgili olarak verdiÄŸim yorumlarda borsanın Salı gününden sonra düşüşü sırasında dolar/TL kurunun yükselmemesinin (Dolar endeksi 100’e gitmesine raÄŸmen) ayrıca Tahvil faizlerinin Rusya krizi sonrasında tekrar gerilemesinin olumlu olduÄŸunu belirttim. Piyasalara bir bütün halinde bakmak gerekiyor.  Dolayısıyla geçen haftaki düşüşü sadece Türkiye’deki geliÅŸmelere odaklayamayız. Bütün borsalar düşüyordu ve Almanya, Fransa ve Ä°ngiltere borsaları yüzde 3’ten fazla düşmüştü. Dolayısıyla Türkiye için en azından kısa vadede (2-3 hafta için) çok iyi alım fırsatları doÄŸdu. Ãœstelik ABD’deki tarım dışı istihdam verisi 200 bin beklenirken 211 bin gelmesine raÄŸmen borsa dibini gördü ve yukarı döndü. ABD borsaları ise Cuma günü yüzde 2’nin üzerinde prim yaptı. Bu durumun  haftaya olumlu baÅŸlamamızı saÄŸlayacağını düşünüyordum fakat bu sabah borsa geri çekilmeyle güne baÅŸladı. Cuma akÅŸamı geç saatlerde Moodys Türkiye’nin notunu deÄŸiÅŸtirmedi. Bu aslında olumlu bir geliÅŸme fakat piyasa güne olumsuz baÅŸladı ve jeopolitik riskleri fiyatlıyor. Musul’daki Türk askerlerine iliÅŸkin olarak Irak ile aramızda ciddi bir gerginlik var. Hafta sonu Rus savaÅŸ gemisi boÄŸazdan geçerken güvertede bir askerin füze başında niÅŸan almış vaziyette nöbet tutması, büyük tepkiyle karşılandı. Rusya-Türkiye gerginligi bu hafta da gündemde bulunuyor.  Son olarak, BIST’de Kasım ayı yabancı satış verisi 1.36 milyar dolarlık satış  ile Haziran 2013’den beri en büyük aylık çıkış rakamına iÅŸaret ediyor. Yabancı yatırımcılar artan jeopolitik riskleri fiyatlıyorlar. Fakat bu fiyatlamanın bitip bitmediÄŸini söylemek zor.  karsı Türk varlıklarına temkinli bakışlarını koruduklarını gösteriyor.
Endeks geçen haftayı 74.265 seviyesinden kapattı. Bu haftaya baÅŸlarken dün gece yazdığım bültende “endeksin tekrar 75 bin üzerine kendini atıp 77 bine doÄŸru hareket etmesini bekliyorum” dedim. Normalde açılışta en az 300-400 puan yukarıda bir açılış bekliyordum. Fakat açılışın bu kadar zayıf olması  iyi bir sinyal deÄŸil. Endeks 71-72 bin aralığına kadar gerileyebileceÄŸi için alım konusunda aceleci olunmamalı.
DOLAR/TL
Yukarıdaki grafik Dolar/TL kurunun 2014 Mayıs ayından bu yana yaptığı hareketi gösteriyor. 2.06 seviyelerinden 3.07 seviyesine kadar olan yükselişte dolar yüzde 48.80 değer kazanmıştı. Bu grafikte görüldüğü üzere dolar geçen haftayı 2.89 civarından kapattı. Dikkat edilirse grafik üzerinde Fibonacci geri dönüş çizgileri var. Dolar zirve seviyelerden aşağı döndükten sonra, ilk desteğini yüzde 23.6 çizgisinin geçtiği 2.8250 civarında buldu. Her ne kadar çok kısa süre için 2.75 civarı görülmüş olsa da, dolar 2.82 altında uzun süre kalamadı ve genelde 2.82 ile 2.95 aralığında dalgalandı. Grafikteki iki yatay mavi çizgi dalgalanma aralığını veriyor. Bu hafta içinde de bu aralıkta dalgalanma olacağını ama çok ters bir gelişme olmazsa (Bir de Irak ile bir birimize girmezsek) aşağı eğimli bir dolar seyri göreceğimizi düşünüyorum.
Grafiğe biraz daha yakından bakalım.
Bu grafik 60 dakikalık hareketleri gösteriyor. Bu haftaya başlarken doların 2.88’e doğru gerilediğini görebiliriz. 2.8730 civarında ilk destek var. Bu destek seviyesi aşağı kırılırsa, yani 2.8730 seviyesinin altı görülürse, 2.85 seviyesine veya daha da altına gerileme olasılığı çok yükselir. Ters bir haber gelmesi ve dolarda stresin artması durumunda 2.8980 seviyesinin üzerine bir hareket olursa 2.9150-2.92 civarına kadar yeni bir yükseliş görürüz ama 2.92’nin üzerine çıkacağını zannetmiyorum.
Ben sizin gibi düşünmüyorum.fed in faiz artırımına kadar dolar 3,15 TL olacak.