Haftanın öne çıkan başlıkları ve piyasalar

Piyasalar açısından kritik süreç başladı. Açıklanacak veriler BİST’teki sıkışmanın da sonlanmasına neden olabilir. Bugün Türkiye’nin mart ayı dış ticaret rakamları, yarın Fed faiz kararı, perşembe Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve cuma da Türkiye enflasyon rakamı ve ABD tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak. Özellikle merkez bankalarının söyledikleri ya da söylemedikleri piyasalarda sert hareketlere neden olabilir. Teknik açıdan dün ifade ettiğimiz seviyelerin dışında bir hareket yok. Aşağıda 83,850 yukarıda da 86,750 şu anki hareket alanının sınırların çiziyor. Bu bandın dışına çıkılması durumunda terste kalan pozisyonlarda ısrarcı olunmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Arzu edenler bu verileri ve beklentileri “EkoTakvim” bölümünden takip edebilirler. Gelelim haftanın ön plana çıkan başlıklarına. Haftanın en önemli başlığı bizce Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı. Buradan faiz indirimi çıkacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu beklenti gerçekleşir ve bu esnada başka bir yerden olumsuz bir haber gelmezse, bu durum borsalar için olumlu etki yapacaktır. Tabi aynı zamanda bu haber Euro/Dolar paritesinde aşağı yönlü harekete neden olacaktır. Bu adım paritedeki gibi doğrudan olmasa da dolaylı olarak kurlar üzerinde de etkili olacaktır. Diğer etkenleri sabit kabul ettiğimizde ECB’nin yapacağı indirim Euro/TL’de düşüşe neden olacakken, Dolar/TL tarafında bir miktar değerlenmeye neden olacaktır. Yani kurlar tarafında bir ayrışma yaşanabilir. ECB çok büyük bir sürpriz yapar ve beklentilerin aksi yönünde hareket ederek faizleri indirmezse, yukarıdaki senaryoların tam tersi bir sürece girebiliriz.

Ekonomiler toparlanamıyor

Geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan ilk veriye göre ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %2,5’lik bir büyüme gerçekleştirdi. Beklenti büyümenin %3,2 olarak gerçekleşmesi yönünde idi. Zayıf gelen istihdam rakamları ve yatırımlardaki gerilemelerle birlikte büyüme verisinin de beklentileri yakalayamamış olması, Fed’in devam eden varlık alım programlarını devam ettirmek zorunda kalacağının işareti olarak yorumlanabilir. Özellikle son dönemde yeniden beklenti haline gelmeye başlayan parasal genişleme beklentileri sonrası, kötü veri yeni gevşeme getirir psikolojisi borsalarda yükselişe neden olabilir. Bu veri ardından çarşamba günü Fed toplantısından çıkacak sonuçlar ve cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamlarına ve işsizlik oranlarına da bu gözle bakılabilir ve kötü veri yeni alım furyası başlatabilir.

Enflasyon hoş sürpriz yapabilir

Enflasyon rakamları TCMB’nin önümüzdeki aylardaki hareketlerini tahmin etmek konusundaki en önemli yardımcılarımızdan. Emtia fiyatlarındaki sert düşüşler ve mevsimsel etkiler enflasyon konusundaki endişeleri sınırlamış olmalı ki, TCMB son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizlerinde 50 baz puanlık indirim gerçekleştirebildi. TCMB’nin bu konuda sahip olduğu veri ve bilgi seti göz önünde bulundurulduğunda, enflasyon rakamlarında en azından kısa vadede pürüz çıkma olasılığı daha düşük gibi görünüyor. Bu nedenle mart ayı enflasyon rakamları sürpriz yapacak derecede düşük gelirse de şaşırmamak gerekir. Bu tür bir gelişme iyimserliği katlayarak artıracaktır.

(30.04.2013) 

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]  
Telefon: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir