OSTİM Başkanı Orhan Aydın, bölgelerindeki bütün tezgahları ve işçileri bir büyük sanal fabrikanın içersinde toplayarak, belli konularda kümelendirerek 20 bin tezgahlı 50 bin çalışanlı bir fabrika gibi projelendirme çalışmasına başladıklarını anlatıyor. Ayrıca bölgelerinde temiz enerji odaklı bir teknopark projelendirdiklerini belirtiyor. Aydın, bu sanal fabrika girişimi ile bize göre Guinness rekorlar kitabında yer alacak bir projeye adım atıyor…
Guinness 2011 rekorlar kitabının içersinde Türkiye rekorlarına bakarsak 8.8 santimlik burnuyla Mehmet Öz’ün 249.5 santim boyuyla Sultan Kösem’in ve 6.49 saniyede 20 tenekeyle piramit yapan Deniz Özeskici’nin isimleriyle karşılaşırız.
Arkadaşımız Özüm Örs’ün OSTÄ°M baÅŸkanı Orhan Aydın’dan aldığı “50 bin çalışan 20 bin tezgahlık sanal fabrika” projesi bilgisini okurken “GerçekleÅŸirse Guinness rekorlar kitabında yer alacak bir örnek” olur diye düşündüm.
Orhan Aydın, TOBB ETÃœ, ODTÃœ ve OSTÄ°M ODAGEM iÅŸbirliÄŸi ile OSTÄ°M’i bir sanal fabrika haline getirme kararlarını projelendirdiklerini açıklıyor. OSTÄ°M’deki 20 bin tezgah ve 50 bin çalışanı bu sanal fabrikanın unsurları olarak tek çatı altında deÄŸerlendirerek, bu yıl frenlenmesi söz konusu olan büyümeye ivme kazandıracak yeni üretim yöntemini hayata geçireceklerini açıklıyor. Ayrıca, Ankara Belediyesinin ithal ettiÄŸi ürünleri OSTÄ°M’de üreterek dış ticarete katkı saÄŸlayacaklarını belirtiyor.
Aydın bu konuya örnek verirken, “Ankara metrosunda yerli katkı payını yüzde 51’e çıkararak devrim niteliÄŸinde bir geliÅŸme kaydettik. Bu çok ileri ve cesaretli bir aÅŸama” bilgisini verdi.
OSTÄ°M sanal fabrika projesinin ilk etapta savunma sanayi ve havacılık sektörlerinde kümelenmeyi hedeflediklerini belirten Aydın, “Bu sistemin ana hedefi, yurtiçi veya yurt dışındaki büyük savunma sanayi firmalarından gelen büyük çaplı projeleri ve istekleri daha rahat ve organize bir ÅŸekilde tek merkezden deÄŸerlendirip, bölgedeki KOBÄ°’lerden teklifleri toplayarak müşteriyle temasa geçerek, müşteri onayı ile projeyi hayata geçireceÄŸiz” diyor.
Orhan Aydın, 2012 yılında en önem verdikleri konunun 2011 yılında projelendirmelerine karşın bürokratik nedenlerle hayata geçiremedikleri “Temiz enerji odaklı teknopark” projesi olduÄŸunu da açıklıyor. Bu projelerinde Türkiye Elektromekanik Sanayi ( TEMSAN) ‘ın da önemli katkısı olacağını belirtiyor.
Aydın’ın açıklamaları OSTÄ°M’de kuracakları kümelenmeye dayalı yeni çalışmanın önemli faydalar içermeyi amaçladığını ortaya koyuyor. Bunlardan biri OSTÄ°M içersinde yer alan KOBÄ°’lerin asıl iÅŸleri üretime odaklanırlarken, onların kapasitelerini doldurmalarına, kapasite artışı saÄŸlamalarına kendilerine sunulacak yeni iÅŸlerle yeni organizasyon katkıda bulunacak. Bunun sonucunda artan üretim ve kapasite ülkemizin sürdürülebilir büyümeyesine katkıda bulunulacak. Ä°thal edilen ürünlerin bu sanal fabrikada ortaklaÅŸa bir yöntemle üretilmesi ithal girdilerin azalmasına yol açabilecek.
OSTÄ°M’in projelendirdiÄŸi bu yeni sanal fabrika modeli hayata geçip bir “baÅŸarı öyküsü” ortaya çıkarabilirse yurdumuzdaki birçok OSB’de yeni kümelenme örneklerine neden olarak oralardaki KOBÄ°’lerin üretim güçlerini ve kapasite kullanımlarını artırıcı yeni modeller geliÅŸtirmelerine örnek olabilir. Bursa OSB’de otomotiv yan sanayicileri, Gaziantep, KahramanmaraÅŸ, Denizli gibi illerdeki OSB’lerde tekstil konfeksiyoncular, üretim geliÅŸtirici benzer modeller geliÅŸtirebilirler.
Bu açıdan OSTİM Sanal Fabrika modelinin başarısı için kamunun burada kümelenmenin ilk alanları savunma sanayi ve havacılıktaki projelerde bu merkezi desteklemeleri, belediyelerin bazı özel sektör kuruluşlarının da bu kümelenmenin yer aldığı OSTİM Sanal Fabrikasına iş vererek katkıda bulunmaları büyük önem taşıyacaktır.