Ve AB adını verdiğimiz traji-komedide bir perde daha bugün açıldı. Euro Group başkanı Jean-Claude Juncker’in Atina ziyareti ile başlayan bir dizi kritik zirvede, AB liderleri iki çok çetin konuda karar almak zorundalar. Çarşamba günü global borsalarda gözlenen satışların zayıf çıkan Japon dış ticaret verisi kadar, yatırımcıların AB liderlerinin önündeki tercihin ne kadar acılı olduğunu kavramasından kaynaklanmış olması muhtemel.
Liderlerin önündeki iki tarihi kararı “Yunanistan’ı keselim mi, besleyelim mi?” ve “PIIGS krizine çözüm AMB PIIGS DİBS alımı olabilir mi?” diye özetliyorum. Bence Grexit nerdeyse kaçınılmaz hale geliyor, bu kötü haber. Ama iyi haber, eğer Grexit gerçekleşecekse, AMB’na bol miktarda DİBS alarak QE yapması için gereken destek verilecek. En azından niyet bu, ama cehenneme giden yolun iyi niyet taşları ile döşendiğini unutmayalım. Piyasalar, özellikle İMKB, iyice şişmeye başladı, AB bir kez daha topu elinden kaçırırsa, Temmuz-Ağustos’un bütün kazanımları bir haftada geri verilir.
Troika Atina’dan umudu kesti, beyler ve bayanlar. Bunu bilelim. Troika’nın zaten çok iyimser olan projeksiyonlarına göre dahi Yunanistan’ın 2020 yılında dahi “sürdürülebilir” kabul edilen %120 kamu borcu/GSYIH oranına erişmesi imkansız. AB, hala Yunanistan’ı tembellik ve basiretsizlikle suçluyor, ama İngiltere’de yaşananlardan ders almadılar. Cameron Hükümeti’nin istikrar programı üçüncü yılını dolduruyor, pound esnek bir para birimi, İngiltere ticaret ve teknolojide hayli güçlü; ama resesyondan kurtulamıyor. Daralan ekonomilerde kemer sıkmak felaket getiriyor.
Yunanistan’da felaket geldi bile. Samaras’ın zar- zor denkleştirdiği 11.5 milyar Euro ek kesinti de yetmeyecek. En az 2.5 milyar Euro daha bulmak gerekecek. Gelecek sene ekonomi bir %7 daha daraldığında, yeni projeksiyon da tutmayacak. Samaras istikrar programı hedeflerinde 2 yıl ek mühlet istiyor, Almanya ve Fransa’da fikre sıcak, ama maliyetler çok artıyor. 2 sene ek mühlet olmadan dahi, Yunanistan’a bu kredi yetmeyecek. 2 sene ek mühlet tanınırsa, borçlar bir kez daha yapılandırılacak. Bu sefer zarar Euro-devletlerinin Hazinesi’ne yazılacak. Ya da EFSF-ESM’nin zaten kıt kaynakları Yunanistan’a heba edilecek.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.