Kredilerde saatli bir bombayı kapımıza bırakıyorlar. Kim? Hani o size tüketici kredisi ya da kredi kartı vermek için yalvaran bankalar… Önce ona göre bir ekonomi yarattılar, sonra herkesin cebine kart ya da kredi koydular, ‘öder, ödemez’ bakmadılar, kriz zamanı kârlarını artırdılar, şimdiden aradan çekiliyorlar.
2008 yılındaki büyük soygunun ardından bankaların toplam 10 milyar liralık borcu, varlık yönetim şirketlerine devrettiği söyleniyor. Bankalar bu rakamları iskontoyla satıp, temizledikleri alacaklarını da kâr yazıyorlar.
Peki onlar ne yapıyorlar? Borçlunun kapısına dayanıyorlar. Verdikleri röportajlarda son derece sempatik görüntü sergiliyorlar. ‘Milli servet, borçların ödenmesine kolaylık sağlama’ gibi vitrine konulmuş lafların ardında, tahsilât aşamasında ciddi dramlar yaşandığı biliniyor.
Durum böyleyken bankalar ders alıyor mu? Hayır… Şimdi Kurban Bayramı için kredi kampanyalarına başladılar bile… Arkasından emin olun yılbaşı kredileri gelecek… İşin en garip yanı ise kimsenin buna ‘dur’ demiyor olması…
Varlık yönetim şirketleri ise gözüktüğü kadar sempatik arkadaşlar değil. Örneklerinde olduğu gibi, bundan sonraki süreçte finansman sıkıntısının artması, batı ekonomilerindeki kaynak bunalımı gibi faktörler devreye girdikçe yöntemlerini sertleştirecekler.
Şimdilik ortadaki rakamın 1,2 milyon kişiyi ilgilendirdiği belirtiliyor. Oysa patlamaya hazır bir yanardağ gibi için için kaynayan lavları kimse görmek istemiyor. Bankalar bu zararı devredecekleri noktayı bulmuşken devam edecektir. Varlık yönetim şirketleri de, satın aldıkları borçlara karşı ‘ne zaman ödeyeceksiniz’ diye yaklaşmayacaktır.
Zira bunun yurtdışında örnekleri görüldü. 2008 soygunu sonrasında bir gece gelip insanları evlerine bile sokmadan kapının önüne koydular. Şundan emin olabilirsiniz ki ‘gözünüzün yaşına bakmayacaklar.’
Çaresizlik kıskacına düşmüş vatandaş sayısı arttıkça ve bu kanalı iyi kullanıp bankalar kredi dağıttıkça da buradan mağduriyet yaşayan sayısı artacaktır. Maliye, diğer bakanlıklara bütçeye uymadıkları için sitem ediyor. Ama bakanlıklara bir şey yapamayıp, acısını vergilerle vatandaştan çıkarıyor. Yakında Maliye Bakanlığı da alacaklarını varlık yönetim şirketine satarsa şaşırmayın.
İşte o zaman asıl felaket ortaya çıkacaktır. Ne sosyal politikalar, ne de insaf gündeme gelmeyecektir. Devlet belki de kağıt üzerinde alacağını temizleyecek, vatandaş ile varlık yönetim şirketlerini karşı karşıya bırakacaktır. Sonuç mu?
Evi olanın evi, tarlası olanın tarlası, arabası olanın arabası, hiçbir şeyi yoksa ‘hesap yerine bulaşıkları yıka’ mantığıyla işgücü yok pahasına ortalığa dökülecektir. En garip durum ise, gidişat bu kadar açıkken, kimsenin bir şey yapmaması… Acaba niyet bu mu ki, bankalara tüm yanlışlarına rağmen ses çıkarmıyorlar. Niyet ne olursa olsun, sonuç belli. 74 milyonu tası tarağıyla lime lime pazarlıyorlar.
sayın kardeşim bu konuda size katılmıyorum.kimse kimseye zorla kredi vermiyor.herkes hesabını bilecek ve ona göre ne yapacaksa yapacak.sanki bankalar insanların gırtlagına bıçak dayayıp kredi veriyor havası yaratılıyor.bu hiçte öyle degil.burda hep kredi kullananlar masummuş gibi gösteriliyor.türkçede bu konuyu özetleyen çok güzel bir laf vardır.HESABINI BİLMEYEN KASAP KIÇINA GİRER MASAT.her şeyin özetidir bu laf.ne yani bankalar verdigi parayı geri almayacakmı.tabiki alacaklar. onlar gırtlagından,üstünden başından veya birikim yapmış ve bunları bankaya yatıranların parası.adam hesabını yapmamış,keyfine göre ev almış araba almış ve bunlar patlamışsa bundan bankaya veya banane.ben niye almıyorum kredi .ısrarla vermek istiyorlar bende ısrarla almıyorum.burda sorun bu kredileri bankaların pahalı vermesi ve bu kredilerin gıldır gıcık masraflarla süslenmesi. sizin aslında bunları eleştirmeniz gerekir sayın kardeşim.bankalar buralarda deyim yerindeyse halkı soyuyorlar.envai çeşit masraf çıkartıyorlar.bunlarıda seçtigimiz vekillerin dile getirip bu soyguna izin vermemeleri gerekiyor.burda en büyük sorun bankaların milleti soyması ve sayın vekillerimizin izlemesi,ses çıkarmamalarıdır.bir yazınızda bunlarıda dile getirin sayın kardeşim.iyi günler