Gold Lovers

ABD’de BaÅŸkan Obama’nın tüm baskılarına raÄŸmen, borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda müzakere eden Kongre’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi kanatlarının uzlaÅŸma saÄŸlayamamasının ve 2 AÄŸustos’ta ABD’nin borç ödeyememe durumuna düşüp AAA olan kredi notunun ,haftalardır homurdanan kredi derecelendirme kuruluÅŸlarınca düşürme ihtimalinin piyasalara verdiÄŸi tedirginlik,altın fiyatlarında yeni zirvelerin görülmesine neden oldu. Cumhuriyetciler, 4 Trilyon dolar tasaruf isterken borçlanma tavanınnda anlasmak için, ABD seçimlerine az bir zaman kala Obama’nın vergi arttırımı teklifinede sıcak bakmıyorlar. Bugün görüşülen bütçe tasarısına göre gelecek 10 yıl içinde 3,75 trilyon dolarlık harcama kesintisi ve 1,2 trilyon dolarlık yeni gelirler ve 1,5 trilyon dolarlık vergi kesintisi tasarlanıyor. Yeni bir parasal geniÅŸleme QE3 mü olur? yoksa eski parasal geniÅŸlemenin devamı QE2 buçukmu? bilinmez ama ABD çözümsüzlüğe doÄŸru yol alıyor. Daha önceki bültenlerimde de belirttiÄŸim gibi altındaki yükseliÅŸin temel sebebi ,ABD’nin muhtemelen düşeceÄŸi temerrüd senaryosu ile Avrupa’da PIIGS sorunları karşısında Dolar ve diÄŸer kağıt paralara karşı olan güvensizlik.  Zira 2 haftadan beri süregelen kesintisiz yükseliÅŸ trendi altını 1609 dolar/ons seviyesi ile ABD ‘nin borç ödemesine 13 gün kala altını zirveye taşımaya yetti. ABD Dolar’ına olan güvensizliÄŸin, altından sonra yaradığı tek para birimi Ä°sviçre Frank’ı.Ä°sviçre Frank’ı Türkiye’de yılbaşından bu yana 1.65 baÅŸladığı seviyesinden  %23 getiri yaparak ÅŸu an 2.03 seviyelerine yükseldi. 2010 yılını 70,50 liradan  kapatan 24 ayar has altın fiyatının, geçen 7 aylık dönemde  % 22 deÄŸer kazanarak gramının 85,75 lira seviyesini görmesi dolardan kaçışın bir göstergesi.

 

Merkez Bankaları hala ALTIN talep ediyor

2011 yılında, ülke Merkez Bankaları’da kasalarına altın rezervi eklemeye devam etti. Bu arada Uluslararası Ödemeler Bankası, Avrupa’da devam eden Avrupa borç krizi boyunca likidite için altın kullanmaya devam ticari bankaları gözlem altına alırken ,kendi altın stoklarının istikrarlı bir ÅŸekilde büyümesini saÄŸladı. Banco de Mexico, 4 Mayıs, 2011’de 106 ton altın elde ettiÄŸini doÄŸruladı. Meksika, bu yıl Ocak ve Nisan ayları arasında altın satın alarak Banka’nın toplam rezervlerinin% 1 -% 4 arasında, altın ayırma kararı almıştı. Rusya Merkez Bankası, bu eÄŸilime paralel olarak, yılın başından bu yana 41.8 ton satın alarak toplam rezervini 830 ton’a çıkardı. Rusya’nın 2010 yılında altın rezervleri 790 ton olmak üzere toplamda % 23.9 olarak 154 ton arttı. Rusya Merkez Bankası,gelecekte de yılda 100 ton altın satın almak için planlama yapıyor Vladimir Putin, toplam rezervler açısından altının payının % 10 arttırması gerektiÄŸini bir kez daha doÄŸruladı. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yıllık üretim 2010 yılında 2586 ton olduÄŸu gerçeÄŸi, arzın, talebi karşılamadığının kanıtı. DiÄŸer ülkelere ait toplam rezerv miktarını gösteren tablo aÅŸağıdadır.

 

Dünya Altın Konseyi 2011 temmuz verilerine göre kuyumculuk ve mücevher talebi geçen yıla oranla % 4 oranında artarken,altının yatırım talebi %51  oranında artmış. 2010 yılına yatırım talebi ,toplam talebin yaklaşık % 40’ını oluÅŸtururken,  2000 yılında yatırım talebi, toplam talebin sadece % 4,8 ‘ini oluÅŸturuyordu.

 Bir konut kaç gram altın eder?

Åžu anda ABD’de ortalama bir ev satın almak için yaklaşık 173 ons gerekli(1 ons 32 gramdır).Bu oran,ev başına 800 ons ile  2001’de ki deÄŸeri ile karşılaÅŸtırıldığında, yada Mortgage krizinin patlak verdiÄŸi 2008 yılındaki 550 dolar seviyesine göre düşük olsa bile 1980’lerdeki 100 dolar ons seviyesine ulaşılmış deÄŸil. Hatırlarsanız balon denilen emlak fiyatlarındaki yükseliÅŸ, kısa vadeli dolar faizlerinin yükselmeye baÅŸlamasıyla birlikte 2004 – 2006 döneminde düşüşe geçmiÅŸti. 2005’den itibaren ,ABD’de “subprime” diye adlandırılan düşük kaliteli mortgage kredilerin artışı  ve piyasadaki bankaların bu kredileri tahvile çevrilerek sermaye piyasalarını derinleÅŸtiren enstrümanlar haline getirmeleri  ,1980 ‘li yıllarda ABD’deki mortgage kredilerinin sadece % 10’u tahvile dönüşürken, 2006 yılında bu oran % 56’ya çıkmasına neden olmuÅŸtu. Akabinde FED’in son iki yılda(2006-2008) faiz oranlarını 17 kere arttırması deÄŸiÅŸken faiz kullanmayı tercih eden yatırımcıları zora sokarak zamanında ödeme yapmamalarına neden olmuÅŸtu. Geciken kredilerin zararları finans kuruluÅŸlarına kesilince ABD’de mortgage yani ipotekli ev kredileri tahvilleri ile baÅŸlayan kriz Avrupa’ya bulaÅŸmış ve likitide krizine dönüşmüştü. Türkiye gibi geliÅŸmekte olan ülkelerde konut fiyatları /altın oranı iliÅŸkisi yapmak neredeyse imkansız olsa da ,ABD’de bu deÄŸerler  balon konut fiyatlarının hala gerçek deÄŸerine inmediÄŸini gösterir yada hala altının ucuz olduÄŸu fikrini.

Dünyada sürdürülen düşük faiz uygulaması devam ettikçe altın fiyatlarının yükselmesi şaşırtıcı değil.Keza tersi durumda bile olsa altın, faizlerin yüksek olması dolayısıyla enflasyon korkuları içinde bulunan yatırımcılar için güvenli liman olması özelliğinden dolayı yükselmeye devam edecek. Altının sürekli durdurulamaz şekilde yükselmesi akıllara acaba spekülasyon mu? Manipilasyon mu? Ihtimalini getiriyor.İki senaryoda gayet mümkün. Fakat, ABD borç sorunu çözülünceye kadar altının düşmesi beklemek hata olur. Bugün gelen son haberlerde  yaşanan çıkmazı gidermeye de katkı sağlayabileceği belirtilen yeni bir bütçe planı önerisi kabul edilmesi fikri bile altını 10 puan geri getirmeye yetti .Hadi bakalım hayırlısı. Son 13 gün .

 

ÖMER DEMİR

[email protected]

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir