Göçmenler; sorun mu, fırsat mı?

– wp:paragraph –>

Suriye’deki iç savaÅŸ ve sonrasında geliÅŸen dış müdahalelerle ülkelerinden kopan, ayrılan veya kaçan insanlar, 4 coÄŸrafyaya dağıldılar: Türkiye, Lübnan, Ãœrdün ve Irak.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Pastadaki en büyük dilim ya da küfedeki en ağır yük Türkiye’ye düştü. Meseleye, “pasta” veya “yük” olarak bakma tercihini tamamen size bırakıyor ve ben aradan çekiliyorum.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Önce birkaç veri aktaracağım: Suriyeli göçmenlerle ilgili gerçeklerle baÄŸdaÅŸmayan rakamlara itibar etmeyin, göç idaresinin Mayıs-2019 verilerine göre, halen Türkiye’de 3 milyon 606 bin 737 Suriyeli göçmen var. Göçün baÅŸladığı tarihten bugüne kadar 329 bin göçmen ülkesine döndü. Dönenler olmasaydı resmi verilere göre 3 milyon 935 bin göçmenimiz olacaktı. Buradan çıkan sonucu aktarıyorum: Suriye’de istikrar temin edildikçe göçmenlerin önemli bir bölümü ülkelerine dönmek isteyeceklerdir. Halihazırda, göçmenlerin %10’undan fazlası ülkesine dönmeyi tercih etmiÅŸtir.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

2017 yılında Türkiye’deki göçmen kamplarında kalan Suriyeli sayısı 228 bin kiÅŸiydi, bugün (mayıs-2019 itibarıyle) bu sayı 125 bindir. 125 bin Suriyeli göçmen kamplarda, diÄŸerleri ülkenin muhtelif kentlerinde bulunmaktadır.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Göçmenler, doÄŸaları gereÄŸi “yerleÅŸik” olmadıkları için yaÅŸamak için kentleri ve özel olarak da büyük kentleri tercih ederler; nitekim, Suriyeli göçmenlerin %96.5’i kentlerde yaÅŸamlarını sürdürmektedir.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Biz 82 milyonuz, Suriyeli göçmenlerin bizim nüfusumuz içindeki oranı %4.40’tır ki, bu üzerinde düşünülmesi gereken bir orandır. ÇoÄŸalma hızının Türkiye ortalamasının çok üzerinde oldukları düşünüldüğünde, bu oranın birkaç 10 yılda nerelere geleceÄŸini kolayca hesaplayabilirsiniz.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

KAZANDIRACAK HİSSELERİ NASIL SEÇMELİ? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir