GeliÅŸmiÅŸ Ekonomiler Muz Cumhuriyetine Dönüşünce…

Gerek finansal piyasalar, gerekse ekonomideki eÄŸilimler açısından merkez bankalarının günü kurtarmak adına parasal geniÅŸlemeye iyice bağımlı hale gelmiÅŸ olması tuhaf bir görüntü oluÅŸturuyor. KüreselleÅŸme öncesinde benzeri bağımlılık hastalığına yakalanmış ekonomiler muz cumhuriyeti sayılıyordu, çok büyük felaketler yaÅŸamak zorunda kalacakları çok iyi biliniyordu. Bugün ise Merkez Bankası’nın para politikasını gevÅŸeteceÄŸi, karşılıksız para basarak piyasaları manipüle etmek zorunda olduÄŸu yönündeki beklentiler speküle edilerek sorunların ağırlaÅŸması pahasına gün kurtarılıyor… Sistemi oluÅŸturan kurumsal yapı bindiÄŸi dalı daha hızlı kesmek için birbiri ile yarışıyor. Ä°stikrar adına olmaz ise olmaz nitelikteki ülkeleri tüketerek yozlaşıyor… Riskten kaçınma eÄŸiliminin güçlenmemesi ve gerçeklerin açığa çıkmasının geciktirilmesi için baÅŸka bir yol bulunamıyor. Belli ki küreselleÅŸme denilen kuralsızlık yaygınlaÅŸtıkça, farkında olmadan çok büyük bir deÄŸiÅŸim yaÅŸamışız ve bundan sonra yaÅŸanacak olumsuzluklara onay vermiÅŸiz!..
GeçtiÄŸimiz hafta içinde açıklanan Federal Reserve’nin son açık piyasa iÅŸlem komitesi tutanaklarındaki ifadeler daha önceki söylem ve eylemleri tekzip eden nitelikte olduÄŸu için piyasaları kısmen ÅŸaşırttı, fakat riskten kaçınma eÄŸiliminin güçlenmesini önleme konusunda kısmen etkili oldu. Ãœyeler üçüncü parasal geniÅŸleme konusunda en iyimserlerin umduÄŸundan daha ötede bir kanaat sergilemiÅŸler… Åžimdi geriye dönelim küresel kredi krizi sonrasında yaÅŸanan ilk büyük parasal geniÅŸleme sonrasını yeniden izleyelim. Verilen likiditenin piyasada bırakılması için yapılanlar ikinci dalgayı oluÅŸturdu, daha büyük miktarsal artıştan kaçınıldı; enflasyon veya beklentisinin tehlike sergilemesi durumunda böyle bir ÅŸey yapılamayacağı savunuldu, faizlerin önce 2013’e sonra 2014’e kadar yükseltilmeyeceÄŸi söylendi. Piyasaların daha fazla tahvil alım yönündeki baskısına geçit verilmedi. Bunları hatırlayınca sormak gerekiyor; ne oldu yoksa komite üyelerinin başına taÅŸ mı düştü, yoksa tutanakları kısmen farklılaÅŸtırarak yeni tür bir manipülasyon mu yapılıyor?

Malum küresel düzeydeki kuraklık nedeniyle bazı tarım ürünlerinin öncülüğünde emtia fiyatları yükseliyor, enflasyon baskısı artıyor. Bu ortamda yeni bir parasal genişleme beklenebilir mi? Beklenmesi için ya koşulların değişmesi veya bazı gizli kalmış önemli gerçeklerin bir şekilde açığa çıkması veya çıkacak olması gerekmez mi? Durumun bilinenden çok daha kötü olduğunun anlaşılmasını takiben yaşanabilecek olumsuzlukları kontrol altına almak için nasıl bir söylem ve eylem gündeme gelebilir?

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir