Fırtına Arkadan Geliyor

Merkez Bankası BaÅŸkanı Başçı ekonomiyi uçaÄŸa benzetti ve “Türkiye ekonomisi piste yumuÅŸak iniÅŸ yaptı ama kemer ikaz ışıkları henüz sönmedi” dedi.

Merkez Bankası (TCMB) BaÅŸkanı Erdem Başçı, Edirne Ticaret Borsası’nda gerçekleÅŸen Para Politikaları konulu konferansta konuÅŸtu.

Başçı, selefi DurmuÅŸ Yılmaz gibi, ekonomiyi benzetmelerle anlattı. Önceki BaÅŸkan DurmuÅŸ Yılmaz, Türkiye ekonomisininin durumunu ‘tünelin ucundaki ışık’ benzetmesiyle aktarmıştı. Yeni baÅŸkan ekonomiyi uçaÄŸa benzetti. Başçı, “Türkiye ekonomisi piste yumuÅŸak iniÅŸ yaptı ama kemer ikaz ışıkları henüz sönmedi. YumuÅŸak iniÅŸ gerçekleÅŸti diyebiliriz. Fırtına da arkadan geliyor” dedi.

Başçı, TL’deki deÄŸer kaybını faydalı ve yeterli gördüklerini, bundan sonraki deÄŸer kayıplarını politika yapıcılar olarak olumlu karşılamayacaklarını kaydetti.

Başçı ÅŸunları söyledi: “Türkiye ÅŸu anda politika faizi açısından ekonomiyi destekleyici konumda, fazla rezerv açısından çok iyi konumda, fazla para hiç yok. TCMB para miktarı açısından en muhafazakar merkez bankası konumunda diyebiliriz.

Merkez Bankası oldukça sıkı para politikası izliyor. Politika faizinin oldukça düşük olduÄŸunu düşünüyoruz. Likidite politikasında oldukça sıkılaÅŸtırıcı durumdayız, enflasyonist deÄŸil. Finansal sektör boyutu da BDDK’nın tedbirleri ile son derece muhafazakar, bunun da enflasyon açısından sıkılaÅŸtırıcı olduÄŸunu düşünüyoruz.

Krediler büyümeye devam ediyor, toplam krediler yüzde 10-20 arasında bir trendde artmaya devam ediyor; kredilerde saÄŸlıklı bir yavaÅŸlama var.  Tüketici kredilerinin artış hızının yüzde 10’a gerilemesi son derece olumlu.

ENFLASYON HEDEFÄ°NÄ° AÅžACAÄžIZ
Ä°ÅŸsizlik oranının yüksek olması ücret enflasyonunu sınırlıyor ve buradan enflasyonist baskı gelmiyor. Bu yıl enflasyon hedefi olan yüzde 5.5’i aÅŸacağız 2012 hedefi olan yüzde 5’i tutturma ÅŸansımız her geçen gün artıyor. Eylül ayında hedefe yaklaÅŸsak bile sonra enflasyon yıl sonuna doÄŸru tekrar yükselecek.

TL’de Kasım ayından sonra deÄŸer kaybı gözlendi, bunu, küresel parasal geniÅŸlemenin TL üzerindeki ilave deÄŸerlenme baskısını ortadan kaldırdık ÅŸeklinde okuyoruz. TL’deki deÄŸer kaybı son dönemde sınırlı bu da TL’deki deÄŸer kaybının daha erken gerçekleÅŸmiÅŸ olmasından kaynaklandı. Bugün kimse TL aşırı deÄŸerli diyemez. Bu da yumuÅŸak iniÅŸin önemli parçasını oluÅŸturuyor. Yeni bir çıkış dalgası olursa buna ÅŸu anda çok hazırlıklıyız.

TL’DEKÄ° DEÄžER KAYBI YETERLÄ°
TL’deki deÄŸer kaybını faydalı ve yeterli görüyoruz. Bundan sonraki deÄŸer kayıplarını politika yapıcılar olarak olumlu karşılamayacağız.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir