BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, finans konusunda Ä°htisas Mahkemeleri kurduklarını belirterek, ”Bu Ä°htisas Mahkemeleri finans sektöründe ortaya çıkabilecek sorunların çok hızlı bir ÅŸekilde çözülmesini saÄŸlayacak bir hukuki altyapıyı da oluÅŸturmuÅŸ olacak” dedi.
Babacan, gelecek dönemde uygulayacakları politikaların çok önemli olduğuna işaret ederek, özellikle yapısal reformların Türkiye için kilit öneme haiz olduğunu belirtti.
Tasarruf oranlarını artırıcı yapısal tedbirler, Türkiye’deki yargı sistemini daha da iyileÅŸtirmek için atılacak adımlar ile eÄŸitim reformunun bundan sonraki dönemde en çok önem verecekleri alan olacağına deÄŸinenBabacan, yüksek katma deÄŸerin iyi yetiÅŸmiÅŸ eÄŸitimli bir nüfusla gerçekleÅŸebileceÄŸini dile getirdi.
Babacan, Türkiye’nin 10 bin 500 dolar olan milli gelirinin, 2023 yılında hedeflenen 25 bin dolara ulaÅŸmasının ancak daha iyi eÄŸitilmiÅŸ bir nüfusla mümkün olacağını vurgulayarak, bu sebeple eÄŸitim konusunda çok ciddi adımlar atmaya baÅŸladıklarını söyledi.
EÄŸitim konusunun çok önemli bir konu olduÄŸuna iÅŸaret eden Babacan, siyasi ve sosyal sonuçlarına raÄŸmen, eÄŸitim reformunu Türkiye’de gerçekleÅŸtireceklerini belirtti.
Babacan, Türk bankacılık sisteminin çok geniş bir coğrafyada örnek gösterilir hale geldiğine işaret ederek, şunları söyledi:
”Krizden etkilenen hiç bir bankamız olmadı. 2008-2009 krizinden bugüne kadar baktığımızda tek bir Türk bankası sorun yaÅŸamadı. Hiç bir bankaya devlet desteÄŸi vermek zorunda kalmadık. Bankacılık sisteminin tümü için devlet garantisi rakamlarını artırmadık. AB’nin genelinde devlet garantisi artırıldı. Bazı AB ülkelerinde yüzde 100 devlet güvencesi verilmek zorunda kalındı. Ancak biz Türkiye’de bir ÅŸeye dokunmadık. Mevcut sistem Türk bankacılık yapılarını sapasaÄŸlam bugüne getirdi.
Bankacılıkla ilgili zamanında zor düzenlemeler yaptık. 2006 yılında konut kredilerinde yüzde 25 peÅŸin ödeme getirdik, tüketici kredilerinde yabancı para birimlerini yasakladık. Türkiye’de tüketici kredisi sadece Türk lirası. EÄŸer vatandaşımızın maaşı Türk Lirası ise neden baÅŸka para birimi cinsinden borçlansın. Sonra evin borcunu ödeyeceÄŸi, 10-15 yıl boyunca her gün gözü televizyonda kur ne oldu? Ä°ndi mi? Çıktı mı? Bu riske biz kendi vatandaÅŸlarımızı sokmak istemedik. Ama tüm bunlar sonucunda gördük, krizde saÄŸlam bir bankacılık sektörü. Takibi geçen alacaklara baktığımızda bankacılıkta yüzde 2,8’deyiz. Bu bulunduÄŸumuz konjonktüre göre çok çok makul bir rakam.”
Haberin devamı için BURAYI ziyaret ediniz.