Piyasalara Ä°liÅŸkin Not: S&P Türkiye’nin Türkiye’nin kredi notunu BB’den BB-‘ye düşürdü. Pazartesi günkü satışların da sebebini anlamış olduk. Ben ABD’de PCE enflasyonu %1.9 beklenirken, %2 geldiÄŸi ve DXY endeksi yükseldiÄŸi için borsaya satış geldiÄŸini düşünüyordum. Bu not haberi demek ki pazartesi günü haber alınmış ki, Borsa çok sert satış yemiÅŸ. Åžimdi piyasalar açıldığında hemen satmak için sıraya girecek olanlar var ama unutmayın ki; “Bir haber herkese ulaÅŸmışsa o haberi kullanarak kârlı çıkamazsınız”. Yarın piyasa bin puan aÅŸağıdan açılıp sonra 2-3 bin puan yukarıdan kapanırsa da ÅŸaşırmayın. Yarın sabah açılışta satış önermiyorum. PaniÄŸe gerek yok. Dolar/TL kuru S&P haberi sonrası 4.1238’yi görüp 4.10’a kadar geriledi. Daha önce Moodys not düşürdüğünde piyasalar ilk anda pek etkilenmemiÅŸti, ama daha sonra fonlardan çıkış olmuÅŸtu. Åžu ana kadar çıkacak olanlar zaten çıktı. Yarın ciddi bir volatilite olacaktır. Ama bu haber sonrası satmaya kalkışmak çok anlamlı olmaz. Piyasanın ilk yarım saatini beklemek gerek o saatlerde yorum geçeceÄŸim ya da scope’dan yayın yapacağım. Son günlerde tahminlerimin tersi oldu. Fakat bu tür zamanlara ait elimde çok geniÅŸ bir istatistik tutuyorum… Bu istatistikler panik yapılmaması gerektiÄŸini söylüyor. Bu arada CHP, Ä°yi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin ittifak haberi de geldi. Bu haber de önemli ama detaylarını bilmiyoruz. Bu haberin de piyasalar üzerinde etkisi olur. Yarın sabah volatilite yüksek olacaktır. Her harekete atlamamak gerekir. Ä°ttifak haberini piyasaların nasıl fiyatlayacağını tahmin edemiyorum. Bunu ancak yarın göreceÄŸiz. Ama ilk 1 saatteki iÅŸlemler belirleyici olmaz. Â
***
BÄ°R MUCÄ°ZE’nin HÄ°KAYESÄ°Â
Aswath Damodaran ismini birçok finansçı duymuÅŸtur ama duymayanlar için kısaca söyleyeyim; bu kiÅŸi New York Ãœniversitesi, Stern Business okulunda “DeÄŸerleme” konusunda dersler veren, çok sayıda kitap yazmış ve yüzlerce bilimsel makalesi olan bir bilim insanıdır. 1984 yılında California Ãœnversitesinde ders vermeye baÅŸladı. Kendi deyimiyle bu üniversitede ders vermeyi öğrendi. Aklı fikri “bir ÅŸeye deÄŸer biçmek” üzerineydi, fakat önceden planlanmış ve ders programına konmuÅŸ olan konuları anlatması isteniyordu. Ama o “DeÄŸerleme (valuation)” anlatmak istiyordu. En çok merak ettiÄŸi ÅŸey ise, bir hisse senedine deÄŸer biçmek konusuydu. Öğretme aÅŸkı her ÅŸeyin üzerindeydi. Dersleri içerisinde bu konuları da anlatmaya baÅŸladı. Öğrencileri bu adamı çok seviyordu. Sonrasında neler mi oldu? Kendi aÄŸzından dinleyelim…
“Ne iÅŸ yaptığımı tarif etmemi istediyseniz, ben öncelikle ve en önemlisi bir öğretmenim, herhangi bir konuda bir akademisyen, bir profesör veya otorite deÄŸilim. 1985’ten 1986’ya kadar, California Ãœniversitesi’nde Berkeley’de misafir öğretim görevlisi olduÄŸumu, 1985’te Earl Cheit Ãœstün BaÅŸarı Ödülü’nü aldığım zaman öğretmeyi öğrendim. 1986’dan beri New York Ãœniversitesindeyim. bu üniversitenin Stern iÅŸletme okulu “Öğretimde mükemmellik” ödülünü aldım. 1988, 1991, 1992, 1999, 2001, 2007 ve 2008, 2012 ve 2016 yıllarında Öğretmenlik Ödüllerinde (Mezuniyet Sınıfı tarafından ödüllendirildi) ve Ãœniversite Çapında Seçkin Öğretim Ödülü’nü (1990) kazanan en genç öğretmen oldum. Business Week dergisinde, 1994’te ABD’deki en iyi 12 iÅŸletme fakültesi profesöründen biri olarak seçildim. Business Week, 2011 yılında MBA yapanlar arasında yaptığı anket sonucunda beni ülkenin en popüler iÅŸletme okulu profesörü seçti. Daha fazla anlatmaya gerek yok; öğretmeye aşığım. Misyonum; Biraz bilginin ve saÄŸduyu dozunun uzun bir yol kat ettiÄŸi ve guru statüsünün baÅŸarılmasının nispeten basit olduÄŸu bir alanda bulunacak kadar ÅŸanslıyım.”
Damodaran ile 1998 yıllarında Google’da arama yaparken karşılaÅŸmış, kendisinin yazılarından çok etkilenmiÅŸ ve kendisine akademisyen olduÄŸumu belirten ve birkaç soru soran bir e-mail atmıştım. Bana hemen dönmüştü. Sorularıma da cevaplar vermiÅŸti. 2000 yılına gelindiÄŸinde ABD’de Nasdaq endeksi tarihi rekorlar kırarken, internet ve teknoloji hisseleri inanılmaz deÄŸerlere ulaÅŸmışken Damodaran’dan bir mail aldım. Yeni bir kitap yazdığını, “(Kitabın adı; DeÄŸerlemenin Karanlık Yüzü-Dark Side of Valuation)”, bu kitabı okuyup eleÅŸtirilerimi kendisiyle paylaÅŸmamı istiyordu. Nasıl mahçup oldum bilemezsiniz. Bir guru olarak gördüğüm ve dünya çapında bir deÄŸerleme ustasının kitabını okuyup eleÅŸtirilerimi bildirmem isteniyordu. Bu kadar da alçak gönüllüydü. Kendisine kitabı okuyacağımı ama benim bu kitaba eleÅŸtirel bir katkıda bulunabilecek bilgi birikimine sahip olmadığımı, sadece anlamadığım yerleri kendine sorabileceÄŸimi söyledim. Ama kitap o kadar akıcıydı ve o kadar anlaşılırdı ki; soru sormamı gerektirecek bir konu yoktu.
Damodaran gibi insanların en önemli özelliği, etraflarına muazzam bir ışık saçmalarıdır. Dünyada isim yapmış ve ödüller almış bilim insanlarının çok önemli birkaç özellikleri vardır; meraklarının peşinden giderler, aşık olduğu işleri yaparlar. Çalışırken asla yorgunluk hissetmez ve sürekli olarak heyecan duyarlar. Asla karşılık beklemezler. Para onlar için belki de en son sıradaki hedeftir. Sıradan insanların onları anlamaları genellikle çok zordur. Çoğunlukla da bu tip insanlara özellikle yakınlarındakiler enayi gözü ile bakarlar.
***
Hayır, hayır, yazının baÅŸlığında “mucize” olarak belirttiÄŸim ÅŸey Damodaran’ın yaptıkları veya Damodaran deÄŸil. Belki haberiniz vardır, BoÄŸaziçi Ãœniversitesi, Ekonomi ve Ä°ÅŸletme Kulübü her yıl geleneksel olarak INVESTIMATE adında bir portföy yönetim yarışması yapıyor. Öncelikle, bu yarışmada emeÄŸi geçen bütün öğrenci kardeÅŸlerimi kutluyorum. 3 yıldır bu yarışmada jüri üyeliÄŸi yapıyorum. Birçok Ãœniversiteden 3 binin üzerinde öğrenci katılıyor. Yarışma 6 hafta sürüyor. Getiri sıralamasındaki 25 öğrenciden baÅŸarılarını ve stratejilerini anlatan bir rapor istiyoruz. Bu raporda baÅŸarının tesadüfi olup olmadığını deÄŸerlendiriyor ve yazdıkları raporlara 100 üzerinden puan veriyoruz. Böylece ilk 8 öğrenciyi seçiyoruz. Son aÅŸamada, bu sekiz öğrenci geniÅŸ bir jüri önünde bir sunum yapıyor ve jüri üyelerinin sorularını cevaplıyorlar. Her jüri üyesi yarışmacıların sunumlarını da puanlıyor. En sonunda toplam puan bulunuyor. Öğrencinin sıralamadaki yeri %40, yazdığı rapor %30 ve sunum da %30 ağırlıklandırılarak nihai puan bulunuyor. INVESTIMATE Yarışması Türkiye’de, baÅŸarılı gençlerin sermaye piyasalarımıza kazandırılmasına büyük katkı sunarken, sermaye piyasalarının geliÅŸmesine de dolaylı yoldan ciddi bir katkı saÄŸlıyor. Bunu yapanlar sadece ve sadece öğrenciler. Öyle azimli ve öyle fedakarlar ki; onlarla gurur duyuyorum ve tekrar canı gönülden kutluyorum. Bu kısım mucizenin ilk aÅŸaması… Ama okumaya devam ederseniz ikinci aÅŸaması sizleri ÅŸaşırtacak…
Sevgili Finans Kurumlarımızın üst düzey yöneticileri… Bu öğrenciler kapınızı çaldığında lütfen onları en azından 15-20 dakika dinleyin. Onlara ilgi gösterin. EÄŸer imkanlarınız varsa sponsor olarak, elemanlarınızı onların eÄŸitimlerine göndererek katkı saÄŸlayabilirsiniz ve inanın orta ve uzun vadede en büyük faydayı sizler ve sermaye piyasalarımız saÄŸlayacak. Son iki yılda Turkish Yatırım bu yarışmanın ana sponsoru oldu. Kendilerini böyle bir organizasyona saÄŸladıkları katkı nedeniyle sade bir vatandaÅŸ olarak tebrik ediyorum.
***
Mucize…
Gelelim mucize konusunun ikinci aÅŸamasına. Jüri üyesi olduÄŸum ilk yıl, Anadolu’daki bir ÅŸehrimizin bir üniversitesinden katılan bir kız öğrenci birinci oldu. Yarışmada ilk 10’a girmiÅŸti. Online görüntülü baÄŸlantı yaparak projeksiyon cihazı ile jüri üyeleri olarak yarışmacılara sorular soruyorduk. Bu kız öğrenciye sıra geldiÄŸinde, verdiÄŸi cevaplar tüm jüri üyelerini ÅŸaÅŸkına çevirdi. Teknik analiz, Temel analiz, haber analizi ve sermaye piyasası düzenlemeleri hakkında inanılmaz bir bilgiye sahipti. DoÄŸal olarak tüm jüri üyelerinden yüksek puanlar aldı ve getiride 3. sırada olmasına raÄŸmen, bu getirinin tesadüfi olmadığına karar verdiÄŸimiz için, birinci oldu. Daha sonra kendisini kendi eÄŸitimlerime de davet ettim.
Geçen yıl, yine jüri üyesi olarak görev yaparken bu sefer aynı üniversiteden 4 kiÅŸi ilk 8’e girmeyi baÅŸardı. Bu kiÅŸiler sıralamada 2,3,4. sıraları paylaÅŸtılar. Hepsi de ne yaptığının ve neyi nasıl yaptığının çok farkındaydı. Tabi ki bir üniversitenin ilk 8’e 4 kiÅŸi sokması önemli bir olaydı. Bu üniversiteden gelen bir öğretim üyesi ile geçen yıl tanıştık. Neler yaptıklarını kısaca ayak üstünde anlattı. Tabi ki haklı olarak, çok gururlu ve sevinçliydi.
Gelelim bu yıla; bu yıl INVESTIMATE yarışmasının büyük finali perÅŸembe günü yapılacak ve yukarıda bahsettiÄŸim ve adını vermediÄŸim aynı üniversiteden ilk 8’e, 7 öğrenci girdi ve biri de bir baÅŸka ÅŸehrimizin üniversitesinde yüksek lisans yapıyormuÅŸ ama O da yarışma öncesinde bu üniversitenin eÄŸitimlerine katılmış. Şimdi sıkı durun;
- Yaklaşık 1-2 ay önce ODTÃœ’nün düzenlediÄŸi portföy yönetim yarışmasında ilk üç sırayı yine bu üniversitenin öğrencileri kazanmış…
- Son yapılan SPK’nın lisanslama sınavlarına 1500 civarında kiÅŸi girmiÅŸ ve sınava girenlerin yaklaşık yarısı (750 kiÅŸi) yine bu üniversiteden. Ãœstelik kısa süreler içinde tüm derslerini verip lisans almaya hak kazanıyorlar ve mezun oldukları anda ellerinde lisansları oluyor.
- Büyük bir bankamızın genel müdür yardımcısı, mülakata gelen ve bu üniversiteden mezun olmuÅŸ, ama mezun olmadan SPK lisanslarını almış öğrencilerin bilgi seviyesine ÅŸaşırıyor ve benim ayakta sohbet ettiÄŸimi söylediÄŸim öğretim üyesini arayarak “bizleri çok ÅŸaşırtıyorsunuz, emeÄŸinize saÄŸlık” diyor.
- Åžu sıralar en büyük aracı kurumlarımızdan biri olan Ä°ÅŸ Yatırım A.Åž. üniversitelere finans laboratuvarı kuruyor. Bunun için normal ÅŸartlarda Ä°ÅŸ Yatırım A.Åž.’ye üniversitelerin baÅŸvurması gerekiyor. Fakat Ä°ÅŸ Yatırım yöneticileri hem SPK lisanslama sınavlarındaki baÅŸarıya bakıp hem de bu öğrencilerin yarışmasındaki baÅŸarılara bakıp, henüz bu üniversitemiz kendileri ile iletiÅŸim kurmadan, bu üniversiteye finans laboratuvarı kurmayı teklif ediyorlar. Ä°ÅŸ Yatırım’ı da bu vizyonları nedeniyle kutluyorum.
Kim bu üniversite? Belki de ÅŸu ana kadar tahmin etmiÅŸ olabilirsiniz. Bu üniversite, geçen hafta, “Politik, Ekonomik ve Finansal Analiz Kongresini” düzenleyen ve davetlerine uyarak, Murat SaÄŸman, Mert Yılmaz ve Barış Esen ile birlikte  panel konuÄŸu olarak ziyaret ettiÄŸimiz Adnan Menderes Ãœniversitesi’dir. Üniversite’nin NAZÄ°LLÄ° Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi bu Kongreyi düzenledi. Bizden bir gün önce de Dr. Berra DoÄŸaner (Aracı Kurumlar BirliÄŸi BaÅŸkan Yrd.) oradaydı ve desteÄŸini esirgemedi. Ä°ÅŸte yukarıda anlattığım ve mucize olarak tanımladığım baÅŸarıların tümünü hayata geçiren okul, Aydın’ın ilçesi olan Nazilli’deki Ä°Ä°BF’dir. Peki böyle istikrarlı bir baÅŸarı grafiÄŸini nasıl yakalamışlar? Nasıl olup da son üç yılda tüm yarışmaların altını üstüne getirmiÅŸler? Nasıl olmuÅŸ da öğrencilerin neredeyse hepsi okulunu bitirmeden SPK lisanslarını almaya hak kazanıyorlar? Anadolu’daki bir Ãœniversite, Türkiye’nin ve özellikle de Ä°stanbul’un ve en çok ihtiyaç duyduÄŸu kaliteli eleman ihtiyacını karşılamak üzere nasıl bir üretim hattı kurmuÅŸlar? Ãœniversite-Ä°ÅŸ Dünyası (veya Ãœniversite-Sanayi) iÅŸbirliÄŸini nasıl bu boyuta taşıyabilmiÅŸler? Acaba Finans Kurumlarımızın kaç üst düzey yöneticisinin bunlardan haberi var?
Bana göre “vatan sevgisi” demek yaptığın iÅŸi en mükemmel ÅŸekilde yapmak ve ülkenin büyümesine geliÅŸmesine katkıda bulunmaktır. Böyle bir baÅŸarıya imza atan baÅŸta Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan olmak üzere Nazilli, Ä°Ä°BF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Erdemir GündoÄŸmuÅŸ ve mucizenin kıvılcımını ateÅŸleyen ve mimarı olan Dekan Yrd. Prof. Dr. Yusuf Kaderli’nin bu baÅŸarı hikayesinin kısa bir özetini vereceÄŸim. Neden bunu yapıyorum? Eminim, birçok finans kurumumuz, böyle baÅŸarılı iÅŸler yapan üniversiteleri araÅŸtırmaya baÅŸlayacaklardır. Belki de yarışmalarda dereceye giren ama parası olmadığı için ödülünü almaya Ankara’ya, Ä°stanbul’a gidemeyecekleri için cebinden para ödeyerek öğrencilerini ödül almaya götüren ve hem okulunun hem de sermaye piyasalarının kaderini deÄŸiÅŸtirebilecek inanca sahip Yusuf KADERLÄ°’ye belki öğrencilerini ödül almaya getirmesi için sponsor olurlar. Yusuf hocayı dinlediÄŸinizde, “Ölü Ozanlar Dernegi” filminde, geldiÄŸi okulda öğrencilerine muazzam motivasyon veren ve hayatlarını deÄŸiÅŸtiren Robin Williams’ı hatırlıyorsunuz. Gecesi gündüzü yok. Varsa yoksa öğrencileri ve öğrencilerinin soruları.. Haftanın 6 günü bu okulda dersler dışında Temel Analiz, Teknik Analiz, Sermaye piyasaları eÄŸitimleri var. Ä°ÅŸte bu eÄŸitimler, girdikleri her yarışmada bu öğrencileri birinciliklere taşıyor ve Nobel Ödüllü Eugene Fama’nın “Etkin Pazar Hipotezini” yerle bir ediyorlar. Çünkü Fama’ya göre, ne kadar bilgili olsanız da piyasadan daha iyi getiri elde edemezsiniz. Ama ilk 8’e giren öğrencilerin hepsi borsayı katlayan getiriler elde ettiler. 18 aydır sürdürdüğüm bir deney var. Bu deneyin sonuçları da “Bilgi’nin güç” olduÄŸunu gösteriyor. Ä°nÅŸallah bu çalışmamı uluslararası bir kongrede sunacağım. Makaleyi gönderdim cevap bekliyorum. Yayınlandıktan sonra sizlerle de paylaÅŸacağım.
Evet… Yusuf Hoca bu ateÅŸi yakmış ama normal ÅŸartlarda Türkiye’de “Meyve veren aÄŸaç taÅŸlanır”. Ä°ÅŸte bu noktada sayın Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’ın hakkını teslim etmek gerekiyor. Köstek olmak yerine sürekli destek olmuÅŸ ve imkanları seferber etmiÅŸ. Gerçek bir vatansever! Dekan Mehmet hoca, normal dersler dışında verilen eÄŸitim faaliyetlerini okul içine almış (daha önce Nazilli’de bu tür eÄŸitimler dışarıdaki özel kurumlar tarafından yapılmaya çalışılıyormuÅŸ. Okulun üst yönetimi, Finansal piyasalara borsaya tutku derecesinde baÄŸlı olan Yusuf Hoca’nın heyecanını söndürmemiÅŸ. Yunus Hoca, inanın Türkiye’nin Aswath Damodaran’ı olmuÅŸ. EÄŸitmekten ve öğretmekten inanılmaz keyif alıyor. Bu baÅŸarıları önceden gören ve hissedenler okulun elinden tutmaya baÅŸlamışlar. Nazilli Belediye BaÅŸkanı Haluk Alıcık, okula çok büyük bir konferans salonu ve kütüphane yaptırmış.
Türkiye’min bir ilçesinde bir kıvılcımla baÅŸlayan bu Sermaye Piyasaları ateÅŸi dilerim tüm yurdu kaplar. Dilerim, çok kalifiye elemanlar yetiÅŸir. Dilerim, bu elemanlar yatırımcılara çok daha iyi hizmet verirler. Dilerim, Finans Kurumlarımız bu çabaları destekler ve diÄŸer üniversitelerimizi de hareket geçirirler. EÄŸer orta gelir tuzağını aÅŸmak istiyorsak, sermaye piyasalarımızın geliÅŸmesiyle, yatırımcı tabanının artmasıyla olacaktır. Bütün geliÅŸmiÅŸ ülkelere bakın. Hepsinde çok geliÅŸmiÅŸ ve uluslararası standartlara uygun sermaye piyasaları düzenlemeleri ve geniÅŸ yatırımcı kitleleri vardır. “Küçük yatırımcı gitsin profesyonellerden destek alsın” demek yeterli deÄŸildir. Oturup niçin profesyonellere gitmediklerini araÅŸtırmak ve çözüm üretmek gerekiyor. Devletimiz, öncelikle, tahtası kapanmış tüm ÅŸirketlerde zarara uÄŸrayan yatırımcıların hakkını adaletli bir ÅŸekilde teslim etmeli. Sonra da idarecilerimiz Hong Kong’un nasıl dünyanın finans merkezlerinden biri olduÄŸunu araÅŸtırıp, benzer düzenlemeleri Türkiye’ye getirmelidir.
Ä°nancım sonsuz… Bu ülkenin çok sayıda Yusuf hocası var. Rektörler ve dekanlar aynen Cavit Bircan hocanın yaptığı gibi onların önlerini açsınlar ve Ä°Ä°BF’lerin öğrencileri ölü topraklarını üzerinden atsınlar. Bu baÅŸarının mimarlarının yüzünü merak ederseniz aÅŸağıda resimlerini verdim. Hepsinin ellerine, emeklerine saÄŸlık. Ben kendilerine söz verdim. Bana düşen her konuda yardımlarımı esirgemeyeceÄŸim.
Adanan Menderes Üniversitesi Rektörü- Prof. Dr. Cavit Bircan
IIBF Dekanı, Prof. Dr. Mehmet Erdemir Gündoğmuş
Dekan Yrd. Prof. Dr. Yusuf Kaderli
Dekan Yrd. Prof Dr. Abdullah Özdemir
Haluk Alıcık – Nazilli Belediye BaÅŸkanı
Veeeee…. Ashwath Damodaran
Paylaştığınız ve bizleri de haberdar ederek , umudunuza ortak ettiğiniz için teşekkür ederim değerli öğretmenim Yaşar Erdinç. Saygılarımı ve selamlarımı sunarım.
teÅŸekkürler…
bizler size çok teşekkür ederiz,her tarafa eliniz ulaşıyor,,ve katkılar sağlıyorsunuz sevgili hocam eksik olayın,,
Çok hoş, çok duygulandım ve ülkem adına bir kez daha umutlandım. Böyle güzel insanları bizlere tanıtma özgüvenini kendinizde bulacak kadar vatan sevginiz olması da ayrıca umudumun üzerine bir nisan yağmuru gibi dokundu. Hepinize ayrı ayrı tesekkurler.
Teşekkürler bir çırpıda okudum ve de gurur duymakla birlikte umudumuzu yeşertecek insanların varlığı beni mutlu etti.
Sizde isiksiniz fenersiniz tesekkurler
Sayın hocam teşekkür ederim, çok güzel konu ; çok güzel anlatmışsınız.
Derece alan öğrenci çalışmalarına nasıl ulaşılabilir?
Hocam çok güzel bir yazı. Bir eğitimci olarak gözlerim dolarak okudum. Sizinde dediğiniz gibi bu ülkede vatanını çok seven, bütün olumsuzluklara rağmen canla başla çalışan meslektaşlarımı ( başta sizi) canı gönülden tebrik ediyorum.
Hocam bilgilendim ve gurur duydum teşekkür ediyorum. Saygılar.
Merhaba,
Hani geriye dönme şansım olsa, akademik kariyer yapmak için iyi bir sebebim olurdu. En azından yaptıklarımın değerini bilen Yaşar Hoca var derdim.
Elinizi çekmeyin en son ana kadar.
Ä°yi dileklerimle,
Her zaman ki gibi bilgi ve eğitim dolu bir yazı. :-)
Bu bilgileri bizlerle paylastıgınız için teÅŸekkür ederiz. Böyle kiÅŸilerin SPK da ve devletin ekonomi alanlarında çalışması gerektiÄŸini düşünüyorum. Yoksa bugün olduÄŸu gibi boÅŸ beleÅŸ insanların ekonomi danışmanı olursa ülkenin hali ortada. Çalışmalarinizda baÅŸarılar diliyorum hocam. Sizleri çok seviyoruz . Allah’a emanet olun…
Kısa bir süre önce size çok büyük bir saygı ve sevgi duyduÄŸumu “misafir” rumuzu altında belirtmiÅŸtim, bu saygı ve sevgimi pekiÅŸtiriyorsunuz… Bu ülkeyi, sizin ve bizlerle paylaÅŸtığınız yazıdaki mucize yaratanlar gibi içtenlikli, dürüst, çalışkan, bilgili, yaratıcı, veren ve paylaÅŸan kadrolar yönetmeli, süprüntü ve yiyici takımı sokaÄŸa bile çıkamamalı… Ne yazık ki, gerçeklerle umutlarımız bir türlü örtüşemiyor bu ülkede… Bu nedenle, kiÅŸisel olarak son derece üzgün ve öfke doluyum… Sonsuz sevgi ve saygılarımla…
Üniversite ismini görünce ben de çok şaşırdım. Öyle bir algı oluşmuş ki (iş başvurularında da eminim böyledir) ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversite mezunları daha revaçtadır. Hatta Robert Koleji ve Galatasaray Lisesi gibi yerlerden geliyorsanız hepssinden öndedir. Emeği geçen idealist hocalarımıza ve sizlere teşekkürler..
Büyük bir keyifle okudum. Teşekkürler Yaşar Hoca.
Büyük bir keyifle okudum. Teşekkürler Yaşar Hoca.
Çakıl taşları içinde inci gibisiniz .Ben Sakarya da aile hekimi olarak çalışıyorum. 5-6 yıl kadar önce televizyonda ekonomi yorumcularına ters ama taktir ettiğim görüşlerinizle sizi tanıdım.Sizden başka takip ettiğim güvenilir ekonomik yorumcu yok.Memleket gerçeklerine uygun ve dünya ile korele yorumlarınız hoşuma gidiyor.Çok teşekkür ederim.
YaÅŸar bey,
Piyasa açılış öncesi paylaşmanız benim için çok iyi oldu, teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Haberi çok beğendim hocam. Elinize sağlık,
Hocam bu güzel bildirim için çok teşekkürler.İnsana potansiyelini hatırlatma fırsatı veriyor.
Saygılarımla
Hocam hem böyle bir güzelliği bizimle paylaştığıniz için hem de bize çok kıymetli bilgileri verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu üniversiteden çok daha yüksek puanı olan bir üniversitede okudum ama maalesef bu hocaların hiçbirinin eline su dokemeyecek hocalarımiz vardı. Ülkem adına sevindim, kendi adıma üzüldüm şimdi..
Ne mutlu ki; ülkemizde güzel insanlar var.
Değerli hocam içimizi aydınlattınız. İyiki varsınız. Nazilli deki ekibi tebrik ediyoruz.
menfaat gözetmeden elini taşın altına koyan koca yürekli insanlar oldukça umudum tükenmeyecek. eğitim sistemimizi bir şeyleri anlamaya başladığım 30 yıldan beri kalbura çevirmeye çalışanlar; bunları gördükçe yeşeren umutlarımızın sarmaşık olup sizi de kıpırdayamaz yapacağı gün dilerim çok yakındır.
Turkiyenin en uzun yaşayan insanları nazilliden çıkardı. Finans felan derken strese girmesinler hocam ?
Öncelikle bizleri haberdar ettiÄŸiniz için teÅŸekkürler. Özellikle kutlamak istediÄŸim iki kiÅŸi var; Birincisi Adnan Menders Ãœniversitesi Rektörü diÄŸeri ise Ä°Ä°BF Dekanı. Åžu nedenle; genellikle bizim ülkemizde “hiçbir baÅŸarı cezasız kalmaz” kuralı iÅŸletilir. Bunu iÅŸletmek yerine bu gençleri eÄŸitmeyi görev bilenlere destek olmuÅŸlar. Ne mutlu onlara.
Bende bir anasınıfı öğretmeni olarak çok duygulandım .Benim de bir projem var kafamda altı yaş grubu çocuklarına ardınio programı ve kodlama için ücretsiz kurs açıp mekanik zekası yüksek çocuklara yol göstermek en azından robotik sistemler ile tanıştırmak istiyorum.Hocam ben bunun için hiç anlamama rağmen ardunio kurslarına gittim yetecek kadar da öğrendim..Benim için de bu hikaye ilham verici oldu.Sağ olun hocam.
Sibel hanım, emin olun istedikten ve zevk adıktan sonra başarılmayacak bir konu yok. Yeter ki yöneticileriniz de sizlerin elinden tutsun. Yolunuz açık olsun.
YaÅŸar Bey Merhaba,
Borsa sizce ne olacak ? 2015 seçimlerinde borsada çıkış olmuştur. Yİne seçimlerden dolayı yükseliş olur mu?
DeÄŸerli bilgileriniz rica olunur.
Yaşar bey, yazınızı dün keyifle ve umutla okudum.
ancak bugün rektörle ilgili bir haber çıktı basında, sevincim ve umudum yerle bir oldu.Eminim sizi de etkilemiştir.
kişilerden bağımsız yazıyorum şimdi; ahlak, her tür bilginin ve çalışkanlığın ötesinde ve üzerinde olmalı, örnek vaka gibi oldu bu.
Ne yapalım, çalışmayalım mı ? öğrenmeyelim mi ? ilerlemeyelim mi ?
herÅŸeyin ahlaklısını sevelim biz de …
saygılar size …
Gülderen Hanım, bahsettiğiniz haberi gördüm. Bir soruşturma açılmış. Bu durum Rektörün şu ana kadar yazımda bahsettiğim konularda yaptıklarını geçersiz kılmıyor. Söylediğiniz gibi Ahlak en önde gelmeli ama bizler de peşin hüküm verme hatasına düşmemeliyiz. Soruşturma sonunda eğer gerçekten bir suç unsuru varsa zaten gereken yapılır.
Dünya da hiç akla hayale gelmeyecek olaylar gerçekleşebilir. Bizzat yaşadığım rüya gibi gerçekler var. Üniversite adı çok da önemli olmayabiliyor. Önemli olan görevini icra edenler işlerini layıkıyla yapsın, bilgi heveslisi genç nesil aç bilgiye, öğrenmeye. Yeter ki sevdirilirek öğretilsin.
gurur duydum. bir çırpıda okudum, ne mutlu okuyana araştırana destek olana, yaşatana ve bize bu yazıyı hazırlayan Yaşar Erdinç Hocamıza, Allah razı olsun.
Her ne kadar burada belirtildiği gibi rektörlük bizlere gereken desteği vermiyor olsa da gurur verici bir haber