Erol Gürcan – Temmuz 2016 Sanayi Ãœretimi DeÄŸerlendirme

Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz ayı Sanayi Üretimi verilerini açıkladı.

Açıklanan veriler son aylarda yavaşlama sinyalleri veren Sanayi Üretiminin 3. Çeyreğe sert daralmayla başladığını işaret etti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda % 7.0, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda % 4.9 ile oldukça sert bir daralma gerçekleştirdi. Açıklanan veri, piyasayı kısa süreli negatif olarak etkilese de bu etki kalıcı olmadı ve BIST-100 veri açıklandıktan sonra görülen kayıplarını kısa sürede geri aldı.

erol-gurcan-sanayi-uretimi-1

Önemli Rakamlar

erol-gurcan-sanayi-uretimi-2

Yorum

Bu sabah yayınlanan Temmuz ayı Sanayi Ãœretimi verileri piyasanın ve bizim beklentilerimizin oldukça altında gerçekleÅŸerek aylık ve yıllık bazda sert bir daralma gerçekleÅŸtirdi. Bu sert daralmanın ağırlıklı olarak 15 Temmuz Darbe GiriÅŸiminden kaynaklandığını düşünüyoruz. Sektör bazında bakıldığında en sert daralmanın % 81.51 ile endeks üzerinde en büyük ağırlığa sahip olan Ä°malat Sanayinde olduÄŸunu görüyoruz (Aylık DeÄŸiÅŸim: – % 7.7; Yıllık DeÄŸiÅŸim: % 6.5). Ana Sanayi Grupları bazında ise Dayanıklı Tüketim Ä°malatında gözlenen aylık % 21.1, yıllık % 16.6 oranındaki sert daralma ile Sermaye Ä°malatı’nda gözlenen  % 12.5 seviyesindeki sert daralma oldukça dikkat çekici negatif noktalar olarak not edilebilir. Aylık bazda hiçbir sektör ya da ana sanayi grubunda yükseliÅŸ gözlenmezken; yıllık bazda yalnızca ana sanayi gruplarından Enerji’de % 1.8’lik toparlanma olduÄŸunu görüyoruz. Petrol fiyatlarının geçen yılın 2. Yarısında gösterdiÄŸi sert gerilemenin ardından son dönemlerde bir miktar dengelenme eÄŸilimine girmiÅŸ olması bu durumun ana nedeni olarak görülebilir. Özetle, açıklanan verilerin hem manÅŸet hem de detay kalemler anlamında ekonomik büyüme açısından oldukça olumsuz olduÄŸu söylenebilir.

Ekonomik büyümenin en önemli öncü göstergesi olan Sanayi Üretimi verilerini baz alarak yaptığımız hesaplamalara göre 9 Eylül Cuma günü (yarın) açıklanacak olan 2016 yılı 2. Çeyrek ekonomik büyümesinin yıllık % 2.91 seviyesinde açıklanmasını bekliyoruz. Bugün açıklanan veriler 3. Çeyrek ekonomik büyümesine ilişkin oldukça olumsuz bir sinyal vermiş olsa da; 15 Temmuz süreci sonrasında ekonomiyi destekleme yönünde atılan ve atılmaya devam etmekte olan adımların özellikle yılın son çeyreğine doğru etkilerini yansıtmaya başlayacağını düşünüyor ve 2016 yılı için % 3.40 seviyesindeki ekonomik büyüme tahminimizi korumaya devam ediyoruz.

Özetle, son aylarda 2. Çeyrek büyümesinde yavaşlamayı işaret eden Sanayi Üretimi verileri, bugün açıklanan rakamlarla birlikte 3. Çeyreğe daralmayla başlamış oldu. Açıklanan veriler piyasa üzerinde kısa süreli negatif bir etki bıraksa da, bu etkinin kalıcı olmadığını ve endeksin kayıplarını geri aldığını görüyoruz. Günün geri kalanında TSİ 14:45’te açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve özellikle TSİ 15:30’da ECB Başkanı Draghi’nin gerçekleştireceği basın toplantısında vereceği mesajlar piyasadaki oynaklığın artmasına neden olabilir. ECB’nin mevcut para politikasında herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Erol Gürcan

erol-gurcan-sanayi-uretimi-3

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir