Gündemin Merkez Bankaları tarafından belirlendiği bir haftayı geride bıraktık.
TCMB ve ECB’den gelen adımlar piyasalardaki olumlu havayı destekledi. Hafta sonunda Yunanistan’da yapılan seçimlerin galibi olarak kemer sıkma politikalarına muhalifliği ile tanınan solcu Syriza partisinin çıkması ve olası kar satışları nedeniyle, BIST-100 endekse haftaya bir miktar satıcılı başlayabilir. Ancak, endeksteki yükseliş potansiyeli halen sürüyor. Yeni haftada yurtiçinde Salı günü 2015 yılı 1. Enflasyon Raporu’nun açıklanacağı toplantıda TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları; yurt dışında ise Fed’in Ocak ayı FOMC toplantısı takip edilecek.
Endeksteki yükseliş potansiyeli sürüyor; ancak yeni alımlar için temkinli olunmalı.
BIST-100 endeksi, TCMB’nin politika faizinde 50 baz puan indirime gitmesi ve ECB’nin beklentilerin üst sınırında bir genişleme programı açıklamasının katkısıyla geçen haftayı % 3.8 oranında değer kazanarak 90.736 puandan tamamladı. Yeni haftaya, Yunanistan seçim sonuçlarının Euro Bölgesi’ne yönelik endişeleri tetiklemesi ve olası kar satışlarının etkisiyle bir miktar geri çekilmeyle başlayabiliriz. Ancak, TCMB Başkanı Başçı’nın gelecek dönemlerde hem enflasyon hem de reel faizlerde düşüş görüleceğini; faizlerin seyriyle ilgili detayları Salı günkü enflasyon raporunda açıklayacağını belirtmiş olması nedeniyle olası düşüşlerin kalıcı olmayacağını düşünüyoruz. Başçı’nın Salı günkü toplantıda faiz indirimlerinin devamına yönelik işaretler vermesi ve Çarşamba günü sona erecek olan FOMC toplantısından bir sürpriz çıkmaması durumunda endeksin yükselen kanal içerisindeki seyrini sürdüreceğini düşünüyoruz. Teknik indikatörlerin de aşırı alım bölgesinde olmasına karşın halen yükseliş potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz. Endeks 88.700 üzerinde kaldığı sürece mevcut pozisyonlar korunabilir ve trade amaçlı yeni pozisyonlar alınabilir. Ancak, yeni alımlar için ihtiyatlı olmak da fayda var. Yukarı yönlü hareketlerde ise 93.500 – 94.000 aralığının önemli bir direnç bölgesi olarak takip edilmeli.
Dirençler: 91.600 – 92.700 – 93.500 Destekler: 89.500 – 88.700 – 87.000
Dolar/TL, 2.30 desteğine doğru gevşeyebilir.
Kur tarafına baktığımızda, dolar/TL’nin uzun süredir ağırlıklı olarak 2.30 – 2.36 bandında dalgalandığını görüyoruz. Yunanistan seçimleri sonrasında 2.36 direncini test eden kurdaki bu hareketin kalıcı olacağını düşünmüyoruz. Merkez bankalarına ilişkin belirsizliklerin sona ermiş olması ve Fed’in bu haftaki toplantısında faiz artırımlarına başlama konusunda “sabırlı” olunacağı ifadesini koruyacağını düşünerek dolar/TL’nin 2.30’daki desteğine doğru gevşeyebileceğini, hatta bu seviyenin bir miktar altına da sarkabilir. Ancak, ölçülü faiz indirimlerinin devamı ihtimalinin TL’nin değerini düşürücü etkisi ve eurodaki değer kaybının dolar endeksini güçlü tutmasının TL’deki zayıf seyrin sürmesine neden olacağından, kurun 2.30’un altında kalıcı olarak tutunabileceğini düşünmüyoruz. Olası geri çekilmelerde 2.27 – 2.30 aralığı alım fırsatı ya da dolar cinsinden borçlu olanların türev piyasalarda kur riskinden kurtulma (hedge) fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Erol Gürcan
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım