TCMB Başkanı Başçı’nın konuşmaları piyasadaki olumlu havayı artırabilir.
Geçen haftayı 90.736 puandan tamamlayan BIST-100 endeksi, Yunanistan’da yapılan seçimlerin galibi olarak kemer sıkma politikalarına muhalifliği ile tanınan solcu Syriza partisinin çıkması sonrasında ortaya çıkabilecek potansiyel olumsuzlukların fiyatlanmasıyla yeni haftaya bir miktar satıcılı başladı. Gün içerisinde 90.300 seviyesini destek edinen endeks, 2. Seansta gelen alımlarla haftanın ilk işlem günü % 0.75 primle 91.412 puandan tamamladı.
Gün içerisinde Yunanistan odaklı çok yoğun bir haber akışının olduğunu ve bu durumun küresel piyasalarda bir miktar oynaklık yarattığını gördük. Yunanistan konusu önümüzdeki günlerde de, mıuhtemelen, Avrupa’da gündemin 1. Maddesi olarak kalmaya devam edecektir. Bu durumun şu an için kalıcı ya da sert negatif bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. Dün gelen açıklamalara bakıldığında, konuyla ilgili ilk izlenimleri şöyle toparlayabiliriz:
- Yunanistan’ın euro’dan çıkmasının ve borçlarının silinmesinin çok muhtemel olmadığını
- Avrupalı yöneticilerin mevcut politikalarını, Syriza’nın da seçim öncesi vaatlerini karşılık verilen bazı tavizlerle ve anlaşmalarla daha ılımlı hale getirerek er ya da geç orta yolun bulunacağını
- Konuya ilişkin gelecek dönemlerde de bir çok spekülasyonla karşılaşmaya devam edeceğin söyleyebilirim.
Dün yurt içinde 2015 yılının ilk Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi verileri takip edildi. Kapasite Kullanım Oranı’nda görülen düşüşe karşın; Reel Kesim Güven Endeksi’nde gözlenen artış göstermesi nedeniyle 2015 yılı 1. Çeyrek büyümesine ilişkin öncü verilerden gelen ilk sinyal karışık bir görünüm sergilediğini söyleyebiliriz.
Yurtdışında ise Almanya IFO Anketi ve ABD Dallas Fed İmalat Endeksi takip edildi. Almanya tarafındaki veriler beklenilere paralel gerçekleşirken; ABD tarafındaki veriler sürpriz bir şekilde beklentilerin aksine daralmayı işaret etti.
Geçen haftaki TCMB ve ECB kararlarının etkisiyle endeksin halen yukarı gitmek istediğini ve teknik indikatörlerin de bu durumu desteklediğini söyleyebiliriz. Bugün 10:00’da TCMB 2015 yılının ilk Enflasyon Raporunu yayınlayacak. TCMB Başkanı Başçı; geçen hafta Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, enflasyon ve reel faizlerin düşmeye devam etmesini beklediklerini, faizlerdeki seyirler ile ilgili detayları bugünkü toplantıda açıklayacağını belirtmişti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Rusya’nın kredi notunu 10 yıl sonra ilk kez “çöp” seviyesine indirmesinin etkisi, açılışta endeks üzerinde bir miktar hissedilebilir. Ancak, TCMB Başçı’nın 10:00’da başlayacak olan toplantıda faiz indirimlerine yönelik sinyaller vermesini ve bu durumun piyasadaki yükseliş potansiyelini desteklemesini bekliyorum. Eğer Başçı’nın açıklamaları beklentilerimize paralel olarak gerçekleşirse BIST-100’ün 91.600 direncini aşarak 93.000 seviyesine doğru hareketlenmeye başlanması beklenebilir. Dün de belirttiğimiz gibi endeks 88.700 üzerinde kaldığı sürece mevcut pozisyonlar korunabilir ve trade amaçlı yeni pozisyonlar alınabilir. Ancak, yeni alımlar için ihtiyatlı olmak da fayda var.
2015 yılının ilk FOMC toplantısı bugün başlıyor. Toplantıdan herhangi bir politika değişikliğinin çıkmasını beklemiyoruz. Fed Başkanı Janet Yellen’ın 2014 yılının son toplantısında gelecek birkaç ayda Fed’in herhangi bir aksiyon alma ihtimalinin bulunmadığını belirtmiş olması nedeniyle bu ayki toplantıda dikkatler Fed’in ekonomi değerlendirmesinde bir ton değişikliğine gidip gitmeyeceğinde ve “sabır” ifadesinin korunmasında olacak. Toplantıda alınacak kararlar Çarşamba akşamı TSİ 21:00’da açıklanacak. Toplantı tutanaklarının görmek içinse 16 Şubat tarihini bekleyeceğiz. Toplantı sonrasında FOMC üyelerinin ekonomik tahminlerini içeren herhangi bir güncelleme ve basın toplantısı olmayacak.
Bugün, ayrıca, İngiltere 4. Çeyrek Büyüme verileri, ABD Dayanıklı Mal Siparişleri ve Tüketici Güveni verileri de takip edilmeli.
Erol Gürcan
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım