Enflasyonda Yıl Kurtuldu Faizde Düşüşün Önü Açıldı

Geçen aralıktan nisan ayına kadar 5 aylık dönemde enflasyon çift hanelere çıktı. Mayısta öyle bir rakam çıktı ki hem enflasyonu tek haneye indirdi hem de yaz aylarını kurtardı. Yüzde 0.40 artması beklenen mayıs ayı tüketici fiyatları yüzde 0.21 düştü. Yıllık enflasyon da yüzde 11.14’ten yüzde 8.28’e indi. Bu keskin düşüş aynı zamanda yaz aylarında çift haneli rakamların görülmemesi için belli bir marj yarattı.

PETROL DOPİNGİ: Enflasyonu düşüren faktörlerin başında akaryakıt fiyatlarındaki indirim geliyor. Dışarıda petrol fiyatları geçen aralık ayından mart ayına kadar yüzde 25 arttı. 103 dolardan 128 dolara çıktı ve haziran başında yeniden 100 doların altına inerek 95 doları gördü. Marttaki tepe noktasına göre yüzde 25 lik düşüş meydana geldi.
Merkez Bankası nı en çok rahatlatan gelişme bu olsa gerek. Çünkü son enflasyon raporunda 2012 yılı ortalama petrol fiyatı 110 dolar alınmıştı. Düşüş sadece petrol fiyatlarında değil, hemen hemen bütün emtia fiyatlarında yaşanıyor. Çünkü ABD ekonomisi ivme kaybediyor. Avrupa ekonomisi durgunlukta ve yakın zamanda bir canlanma gözükmüyor. Dünya ekonomisinin motoru durumundaki Çin ve onunla birlikte Asya da yavaşlıyor. Bu nedenle emtialara ve petrole talep azalıyor.
Ancak petrol fiyatlarının gerilemesinde asıl etkili faktör İran. Zaten fiyatları tırmandıran İran ile ilgili haberlerdi, düşüren de o oldu. ABD deki başkanlık seçimlerine kadar ve dolayısıyla bu yıl içinde İran a yönelik bir yaptırımın beklenmemesi de iyi bir fırsat.

DÖVÄ°Z DOPÄ°NGÄ°: İkinci önemli geliÅŸme Türk Lirası’nın deÄŸer kazanmaya baÅŸlaması. Yukarıda görülebileceÄŸi gibi, yılın beÅŸ aylık döneminde yarım dolar ve yarım Euro’dan oluÅŸan döviz sepeti TL karşısında yüzde 4.80 geriledi. Enflasyon dikkate alındığında bu kayıp yüzde 7.46’ya çıkıyor. Kurların gerilemesiyle ithal bütün mal ve hizmetlerin fiyatı da geriliyor. GeliÅŸmeler küresel likiditenin artışı ve faiz oranlarının düşüşünden yana. Bu da dış kaynak saÄŸlamayı ve TL nin deÄŸerli tutulmasını kolaylaÅŸtırıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir