Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, Åžubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin aÅŸağı yönlü bir eÄŸilim sergilemesini beklediÄŸi bildirildi.
Para Politikası Kurulu’nun 21 Åžubat 2012 tarihinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplantıya iliÅŸkin özet, Merkez Bankası’nın internet sayfasında yayımlandı.
Özette, Ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,56 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 10,61’e yükseldiÄŸi hatırlatıldı. Bu dönemde döviz kuru hareketlerinin enflasyon üzerindeki gecikmeli yansımalarının temel mal fiyatları kanalıyla devam ettiÄŸi, hizmet fiyatlarının ise genelde ılımlı bir seyir izlediÄŸi ifade edildi.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun yüzde 11,67’ye gerilediÄŸi belirtilerek, mevsimsel etkilerden arındırılmış iÅŸlenmemiÅŸ gıda fiyatlarının 2011 yılının son çeyreÄŸindeki belirgin yükseliÅŸ sonrasında Ocak ayında azalış gösterdiÄŸi vurgulandı. Ä°ÅŸlenmiÅŸ gıda fiyatları ise aynı dönemde yüzde 1,06 oranında artsa da bu grupta yıllık enflasyonun uzun bir aradan sonra azalış kaydettiÄŸine dikkat çekildi.
Öncü göstergelerin gıda enflasyonundaki düşüşün Şubat ayında da devam edeceğine işaret ettiği belirtildi.
-En olumsuz gelişme enerji fiyatlarında-
Ocak ayında alt gruplar arasında en olumsuz gelişmenin enerji fiyatlarında yaşandığı ifade edilen özette, su ve akaryakıt fiyatları başta olmak üzere tüm alt kalemlerde artış gözlenmesiyle enerji fiyatlarının bu dönemde yüzde 2,19 oranında yükseldiği bildirildi.
Uluslararası petrol fiyatlarında Ocak ayının ardından Şubat ayında da artış kaydedilmesinin tüketici fiyatları üzerinde enerji fiyatları kaynaklı yukarı yönlü riskleri canlı tuttuğu belirtildi.
Hizmet grubu yıllık enflasyonunun sınırlı bir artışla yüzde 6,33 olduÄŸu anımsatılarak, ”Ocak ayında yıllık enflasyon ulaÅŸtırma hizmetlerinde yükselse de ulaÅŸtırma hariç hizmetlerde olumlu görünüm sürmüştür. Tüketici enflasyonunun yüksek seyrine raÄŸmen kira artışlarındaki düşük seviyeler korunmuÅŸtur. Mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatları ile yayılım endeksi, hizmet fiyatlarının ana eÄŸilimindeki ılımlı görünümün sürdüğüne iÅŸaret etmiÅŸtir” denildi.
Özette, Türk lirasındaki deÄŸer kaybının temel mal fiyatları üzerindeki gecikmeli etkilerinin bu dönemde bilhassa dayanıklı tüketim malları fiyatları kanalıyla devam ettiÄŸi, ancak son dönemde azalan maliyet baskısıyla temel mal fiyatlarındaki yukarı yönlü eÄŸilimin yerini daha ılımlı bir görünüme bırakacağının tahmin edildiÄŸi belirtilerek, bu çerçevede Kurul’un, Åžubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin de aÅŸağı yönlü bir eÄŸilim sergilemesini beklediÄŸi bildirildi.
BloombergHT