Enflasyon Görünümü

Geçen hafta Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunu yayınladı. Raporun genel havası yılın ilk raporundan pek farklı değil. Tablodan da görüldüğü gibi, 2012 ve 201 3 yılı sonları için enflasyon tahmininin orta noktası aşağı yukarı iki raporda da aynı. Tahminlerin yüzde 70 olasılıkla alt ve üst sınırları 0.1 ile 0.2 puan arasında değişmiş. Değişme petrol fiyatlarına yönelik varsayımlardaki artıştan kaynaklanıyor.
Yüzde 70 olasılıkla 2012 yılı sonuna yönelik enflasyon tahmin aralığı birinci rapora göre ikinci raporda yüzde 0.4 kadar daralırken, 201 3 yılı sonu için yapılan tahminlerde alt/üst sınır aralığı değişmemiş. İkinci raporda parasal sıkılaştırmanın önümüzdeki dönemde daha sık yapılacağına yönelik önemli bir vurgu var.

PARASAL DURUÅž KURLARA MI ENDEKSLÄ°?
Raporun anlatımından “ek parasal sıkılaÅŸtırma” teriminden bankaların Merkez Bankası’ndan aldığı fonların ortalama maliyetinin yüzde 10’un üzerine çıkması ve/veya toplam fonlamanın düşmesi anlaşılıyor. Geçen yılın ekim ayından bu yana üç kez parasal sıkılaÅŸtırmaya gidilmiÅŸ, ortalama fonlama maliyeti aralık ayında yüzde 12’lere tırmanırken, mart ve nisan aylarında geçici olarak yüzde 10 civarına gelmiÅŸ. Geçen yılın ekim ayındaki asıl sıkılaÅŸtırma fonlama maliyetinde fazla bir kıpırdanma yaratmadan fonlama miktarında sert bir düşüş olarak görünüyor.
Merkez Bankası uzun bir aralıktan sonra ilk kez “Enflasyon hedefi önceliÄŸimizdir” diyor. Galiba enflasyonun yüzde 10’un üzerine tırmanması enflasyon hedefini öncelikli duruma getirdi. Enflasyonun yüzde 10’un üzerine çıkmasının önemli bir nedeni daha önceki gevÅŸek para politikasının uluslararası piyasaların karışmasıyla birleÅŸmesi sonucunda döviz kurlarının fırlamasıydı. Bir anlamda, döviz kurlarını fırlatmak Merkez Bankası politikasının bir parçasıydı.
Şimdi, Merkez Bankası döviz kurlarının geldiği yerden memnun. Bu aşamada, Merkez Bankası bugünkü düzeylerinden döviz kurlarının ne çok artmasını ne de çok düşmesini arzuluyor. Ek parasal sıkılaştırma olarak nitelenen durumlar da hep döviz kurları üzerine yukarı yönde baskı yaşandığı dönemlerde oldu. Bir anlamda günlük para politikası döviz kurlarına endekslendi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir