Enflasyon, Beklentiler ve Piyasalar

Bugünkü yazıma başlamadan önce çok acı kaybımız BDDK Başkanı Sevgili Mukim Öztekin kardeşimin vefatı nedeniyle başsağlığı dileğinde bulunan bütün okuyucularıma çok teşekkür ediyorum. Dün kendisini ebedi istiratgahına uğurladık. Mekanı Cennet olsun. Bu yazıyı okumadan önce, Allah rızası için bir Fatiha okuyup, kendi geçmişlerinize, sevdiklerinize ve Mukim kardeşime de hediye ederseniz beni çok mutlu edersiniz. Hepimiz aynı yoldayız ve er ya da geç oraya ulaşacağız.

***********

Haftaya baÅŸlarken en dikkat çeken konu yine dolardaki artış ve borsadaki düşüştü. Geçen hafta en önemli geliÅŸmelerden biri Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı’nın enflasyon sunumuydu. Bu sunum sırasında Nisan ayı enflasyonunun yüksek geleceÄŸini söylemesiyle birlikte borsada perÅŸembe günü sert satışlar gördük. Cuma günü 1 Mayıs işçi bayramıydı. Bizim piyasalarımız kapalı olsa da uluslararası FX piyasaları açıktı. 1 Mayıs’a iliÅŸkin geliÅŸmeler sosyal medyada yer buldukça, perÅŸembe gününü 2.6770 civarından kapatan dolar, cuma günü yeniden 2.70 üzerine çıktı. Bu konuya aÅŸağıda deÄŸineceÄŸim.

Borsanın günlük grafiği aşağıda verilmiştir.

bist-4mayis2015

Borsadaki yükseliÅŸ baÅŸladığında 83.500 kırılmıştı ve bunun 3 bin puanlık bir yükseliÅŸi saÄŸlayabileceÄŸini belirterek alım yapanlar için,  86.000-87.000 aralığında nakde geçilmesi gerektiÄŸini önceki yazılarımda vurgulamıştım. Aslında geçen perÅŸembe günü, borsanın normal bir dalgalanma yapmasını bekliyordum. Yukarıda da belirttiÄŸim üzere, Erdem Başçı’nın Nisan enflasyon uyarısı satışları tetikledi. Öte yandan 3 günlük tatil riskini almak istemeyenlerin ve 1 Mayıs’ta olaylar olabileceÄŸi olasılığını düşünenlerin baÅŸlattığı bir satış dalgası olarak gördüm. Bir de AK gıda ve Global’ın halka arzlarına kaynak yaratmak için satanların satışları da etkili olmuÅŸ olabilir. Fakat AK Gıda’nın halka arz toplantısı ertelendi.

Bugün açıklanacak enflasyon verisi riskini de piyasa almak istemedi. Yazılarımı sürekli okuyanların bildiği üzere, 86.500 civarında nakde geçmeyenler için 85.250-85.500 aralığını işaret ederek, burası aşağı kırılırsa nakde geçmek gerektiğini vurgulamıştım. Eğer nakde geçen varsa, yeni alım için desteğin oluşmasını beklemeliler.  Destek nerede oluşur derseniz, vereceğim cevap sizi tatmin etmez. Çünkü çok geniş bir aralıktan bahsedebiliriz ve bu aralık 81 bin ile 83.500 aralığıdır.

Åžunu da çok net bir ÅŸekilde vurgulamak istiyorum. PerÅŸembe günkü satış dalgasını aslında yeni bir sert düşüş trendinin baÅŸlaması olarak yorumlamadım. Çünkü yukarıda saydığım sebepler, çok kısa vadeli bazı risklerin alınmaması isteÄŸiydi. Teknik görünüm ne kadar bozulmuÅŸ olsa da, bugün saat 10:00’da enflasyon oranı açıklandıktan sonra, olası yeni bir satış dalgası alım fırsatı yaratabilir. Yani piyasa bir iki gün içinde yeniden toparlayabilir. PerÅŸembe günkü satışların, yeni bir düşüş trendini baÅŸlatıp baÅŸlatmadığını bugünkü kapanış sonrasında daha iyi deÄŸerlendirebileceÄŸiz. Yani endeks, dış piyasalara da baÄŸlı olarak 83.500 civarını görüp yeniden 85 bin üzerine toparlama da yapabilir. Enflasyon oranı (TÃœFE) 2014 Nisan ayında yüzde 1.34 olmuÅŸtu. EÄŸer bugünkü enflasyon verisi yüzde 1.34’den yüksek gelirse, yıllık enflasyon artışına devam edecek. Fakat Erdem Başçı, Nisan ayının biraz yüksek geleceÄŸini ama yıllık bazda enflasyonun düşmeye devam edeceÄŸi gibi cümle kullandı. Dolayısıyla enflasyon 1.20-1.34 arasında olabilir. Fakat bu tahmine fazla önem vermeyiniz, çünkü Başçı’nın tam olarak cümlesini kaçırdım. Bu arada Başçı Yıllık enflasyonun yüzde 8’e çıkabileceÄŸinden bahsetmiÅŸ ki, konuÅŸmanın o bölümünü izleyemedim. EÄŸer durum böyle ise aylık yüzde 1.70 enflasyon anlamına gelir… DOlayısıyla çok farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Borsanın bugün güne temkinli ve aÅŸağı yönlü baÅŸlamasını bekliyorum. Enflasyon öncesinde genelde bekleme modunda olacaktır. Açıklama geldikten sonraki ilk 5 dakikadaki harektler ön belirleyici olmaz. EÄŸer EÄŸer yüksek gelen bir enflasyon nedeniyle satış baskısı gelir ve endeks 83.500’ün altını görürse, gün içinde veya bir iki gün içinde satış yapmak üzere alım düşünülebilir. Alım yapanlar bilmeliler ki, eÄŸer endeks açılış sonrasında gördüğü dibin altına geriler ve aÅŸağı kırarsa stop yapmak lazımdır. Tersine, eÄŸer enflasyon o kadar da kötü gelmez ve açıklama sonrasında borsa yükseliÅŸe geçerse ilk anda alım yapmamak lazım. Bu durumda desteÄŸin oluÅŸtuÄŸunu görüp ondan sonra almakta fayda var. Stop seviyeniz ise, açılış sonrasındaki bir saat içinde görülen en düşük seviyenin aÅŸağı kırıldığı yer olmalıdır.

Yukarıdaki yorumlarım kısa vadeliydi. Seçime kadar olan süre için borsayı genellikle önermiyorum. Ama hisse bazında konuşulacak olursa, durum farklı olabilir.

———-

Dolar/TL günlük grafiÄŸi aÅŸağıda verilmiÅŸtir. Bu grafikte görüldüğü üzere, daha önce direnç bölgesi olan 2.65 ve bunun altı test edildikten sonra, yeniden 2.70 üzerine yükseldi. Önceki hafta, günlük bazda çok sert düşüş gelmiÅŸti. Ä°ÅŸlem miktarı da çok yüksekti. Bu durum dolar/TL kurunu aÅŸağı çekecekti ve ilk destek 2.65 civarıydı. Bu desteÄŸi gördükten sonra bir yukarı hareket yapmasını bekliyordum ama 2.6850-2.6950 seviyelerinde yeni bir direnç oluÅŸacağını ve bu seviyeyi ilk aÅŸamada yukarı kırmayacağını da düşünüyordum. Hatta 2.69 civarına kadar olan yükseliÅŸin bir satış fırsatı olarak deÄŸerlendirilmesi ve 2.62-2.65 aralığının beklenmesi gerektiÄŸi ÅŸeklinde bir senaryom vardı.  Dolar 2.70’e ulaşınca bu senaryo deÄŸiÅŸti. Daha önce bahsettiÄŸim 2.62 desteÄŸi yeniden yukarı kaydı ve 2.65 seviyesi önemli bir destek haline dönüştü. Dolayısıyla bundan sonraki günlerde 2.65 ile 2.7430 aralığı dalgalanma bandımız olacaktır.

dolar-4mayis2015

Dolar bu sabah 2.7160 civarında bulunuyor. Enflasyon açıklandıktan sonra sert hareketler olabilir. EÄŸer dolar yukarı yönde hareketlenirse alım yapmak riskli olabilir. Fakat 2.70’e doÄŸru olacak gevÅŸemelerde alım yapılaak 2.70-2.73 bandında al-sat yapılabilir. Daha uzun vadeli bekleyebilirim diyenler ise seçime kadar tutabilirler.

Hafta sonunda Merkez Bankası şu açıklamayı yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara faiz ödenmesi uygulamasına başlanacaktır.

1. Uygulama 5 Mayıs 2015 tarihinden itibaren başlayacaktır.
2. Uygulanacak faiz oranı değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirlenecektir.
3. Belirlenen oran saat 9.30’da Anadolu Ajansı DV008 ve Reuters CBTB sayfalarında ilan edilecektir. 5 Mayıs 2015 günü için gecelik faiz oranı yıllık yüzde 0,12 olacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Görünen o ki faiz ödemesi o kadar yüksek değil. Döviz kuru üzerinde aşağı yönlü bir etkisi olmadı. Piyasalar üzerinde de belirgin bir etkisini görmeyiz. Çünkü banka bilançolarında yapacağı etki çok cılız olacaktır.

Bu haftaya göz attığımızda, ABD’de fabrika sipariÅŸleri, hizmet PMI, iÅŸsizlik baÅŸvuruları, tarım dışı istihdam(TDÄ°), iÅŸsizlik oranı ve saatlik ortalama kazançlar verileri izlenecek.  TDÄ°’nin 225 bin olması bekleniyor. Bu deÄŸerden yüksek bir veri açıklanırsa dolar yeniden yukarı gider. Bugün FED üyeleri konuÅŸacak. Bunların açıklamaları da dolar üzerinde sert hareketlere neden olabilir.

Finansal Tabloları Açıklanan Şirketlerin Rasyoları

AÅŸağıdaki tablo en son bilançosu açıklanan ÅŸirketlerin bazı önemli rasyolarını gösteriyor. Hisseler Harf sırasına göre sıralanmış olup, Banka ve diÄŸer finansal kuruluÅŸlar yer almamıştır. Bu tabloda SHARP NET KAR MARJI, benim geliÅŸtirdiÄŸim bir rasyo olup, ÅŸirketin istikrarlı bir kar geçmiÅŸi olup olmadığını göstermektedir. Bu deÄŸer 2 veya üzerindeyse, ÅŸirket geçmiÅŸ beÅŸ yılda istikrarlı bir kâr üretme potansiyeline sahip anlamına gelmektedir. Bu deÄŸer eÄŸer eksi olursa ve -2’nin üzerinde ise ÅŸirketin istikrarlı bir ÅŸekilde hep zarar ettiÄŸini anlarız. (NOT: Tabloyu excel dosyası olarak indirmek için burayı tıklayınız. Açılan pencerede saÄŸ tarafta “indir” butonunu tıklayınız).

bilancolar-mart2015

 

Hepinize bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle…

“Enflasyon, Beklentiler ve Piyasalar” ile ilgili 3 yorum

  1. Uzunca bir zamandır sizi ilgi ile takip ediyorum. Sayenizde ekonomyi yorumlayabilmek adına çok önemli bilgiler öğreniyoruz. Bunun için teşekkür ederim.
    Üstte bahsettiğiniz excel verilerini belli bir frekansla paylaşacak mısınız? Yada belirli bir kaynak, adresten düzenli alabilir miyiz?

    1. BU bilgiler. http://www.borfin.com.tr adresinde FAST WEB MALİ ANALİZ programında veriliyor. Aylık cüzzi bir ücretle üye olup, istediğiniz an bu bilgileri ve benim yazdırdığım bir software sayesinde bir şirketin ayrıntılı temel analizini de yapabiliyorsunuz.

      1. Çok teşekkür ederim, üyeliğimi yapıyorum. Bir süre izledikten sonra da alacağım.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir