Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, petrol fiyatlarında bir düşme yaÅŸanmaması ve bu seyirde gitmesi halinde Türkiye’nin bu yılki enerji faturasının 65 milyar dolarlara çıkabileceÄŸini ve enerji faturasında ekstra 10 milyar dolar ÅŸiÅŸme olacağını belirterek, ”Bu, bizim açımızdan hoÅŸ olmaz” dedi.
Çağlayan, petrol fiyatlarında geçen yıla göre artış olduğunu, geçen yıl bir önceki yıldan daha fazla artış yaşandığını hatırlattı.
2011 yılı ithalat değerlendirmesini yaparken, enerji ithalatının 2010 yılında 38,5 milyar dolar iken, 2011 yılında 54,1 milyar dolara çıktığını, 2010 yılı ortalama fiyatlarının 75 dolardayken, 2011 yılı ortalama fiyatının 95 dolar mertebesinde bulunduğunu söylediğini anımsatan Çağlayan, şöyle devam etti:
”Miktar olarak 2011 ile 2010 arasında enerji miktar artışı yüzde 7 olduÄŸu halde, fiyatlarda yaklaşık yüzde 40’lık artış olduÄŸunu söylemiÅŸtim. Åžimdi maalesef, bu yıl itibarıyla petrol fiyatlarında yeniden artışla karşı karşıyayız. BildiÄŸim kadarıyla Brent petrol fiyatları 122-123 dolar mertebesinde. Åžu anda maalesef son 3,5 yılın en yüksek düzeyinde. Åžu andaki fiyatlar, geçen yılki fiyatların da yüzde 20 üzerinde. Geçen yıl Türkiye’nin enerji ithalatı 54,1 milyar dolardı. EÄŸer bu seyirde giderse, petrol fiyatlarında bir düşme yaÅŸanmazsa ki ben düşeceÄŸi konusundaki iyimserliÄŸimi de özellikle ifade etmek istiyorum, bizim bu yılki enerji faturamız 65 milyar dolarlara çıkabilir. Bu konuda ‘ithalat niye artıyor, cari açık niye artıyor’ diye detayını bilmeden bazen muhalefet yapma adına söyleyenlerin, bu rakamları ÅŸimdiden iyi görmesi gerekiyor. Åžu andaki artış sürdüğü takdirde, enerji faturamızda ekstra 10 milyar dolar ÅŸiÅŸme olacaktır. Bu, bizim açımızdan hoÅŸ olmaz.”
Türkiye’nin, özellikle cari açığın bu sene daha fazla düştüğünü görmesi gereken bir ortama girdiÄŸini ifade eden ÇaÄŸlayan, cari açıkla mücadelenin ciddi anlamda baÅŸladığı, teÅŸvik sisteminde stratejik yatırımlar baÅŸlığı altında dış açık verilen sektörlerde Türkiye’ye daha fazla yatırımın öngörüldüğü bir dönemde ister istemez hoÅŸ olmayan durumla karşı karşıya kalınacağını söyledi.
-”1 milyar dolarlık artış, petrol fiyatlarından”-
Ocak ayı ithalat rakamlarına da deÄŸinen ÇaÄŸlayan, ”Ocak ayında 17 milyar dolarlık bir ithalat rakamı açıklandı. 2011 yılında, hatırlayın, aylık 20 milyar dolar seviyesinde ithalat rakamımız vardı. 2012 yılının Ocak ayında yaptığımız ithalat ile ihracat arasındaki farkta, sadece 1 milyar dolarlık artış petrol fiyatlarındaki, enerjideki artıştır. Yani ocak ayında aylık 1 milyar dolarlık artış, resmi daha iyi ÅŸekilde tanımlıyor” diye konuÅŸtu.
Petrol üreten firmaların, ülkelerin bir araya gelerek petroldeki arz ve talep arasındaki dengeyi mutlaka saÄŸlamalarını ümit ettiklerini dile getiren ÇaÄŸlayan, bu fiyatların yüksekliÄŸinin sadece Türkiye’yi deÄŸil, tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduÄŸuna dikkati çekti.
Enerji fiyatlarının yüksekliÄŸinin baÅŸta enflasyon olmak üzere enerjiyi girdi olarak kullanan her sektör açısından rahatsız edici bir durum olduÄŸuna iÅŸaret eden ÇaÄŸlayan, ”Sadece Türkiye’nin cari açığı veya dış ticaret açığı deÄŸil… Petrol ve enerji fiyatlarının yükselmesi, petrolü kullanan bütün sektörler ve ülkeler açısından olumsuz bir durumdur” diye konuÅŸtu.
AA