Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF başkanlığı için adı geçenlerin işi layıkıyla yapabileceğini söyledi. Babacan etrafa baksak en az 10 IMF başkanı çıkar dedi!
Devlet Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, ”Gerek DerviÅŸ olsun gerek baÅŸka adı geçen arkadaÅŸlarımız olsun hepsi tek tek IMF baÅŸkanlığını rahatlıkla yürütebilecek bilgiye, beceriye, donanıma sahipler. Türkiye’den bir baksak etrafa, en az 10 tane, IMF baÅŸkanlığını rahatça yapacak isim çıkarabiliriz” dedi.
Babacan, SKY Türk televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Babacan, hükümetin, Kemal DerviÅŸ’in IMF BaÅŸkanı olması noktasında bir destek, bir diplomatik çabası olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, bugün itibariyle hükümetin bir aday gösterip göstermeyeceÄŸi ya da bir aday gösterecekse bunun kim olacağı konusunda bir karar vermediÄŸini belirtti. Babacan, şöyle devam etti:
”Ama gerek Sayın DerviÅŸ olsun gerek baÅŸka adı geçen arkadaÅŸlarımız olsun hepsi tek tek IMF BaÅŸkanlığını rahatlıkla yürütebilecek bilgiye, beceriye, donanıma sahipler. Türkiye’den bir baksak etrafa, en az 10 tane, IMF BaÅŸkanlığını rahatça yapacak isim çıkarabiliriz.
Teknik beceri, donanım, yani daha önce yaptığı, uğraştığı işlere şöyle bir bakacak olursak, dediğim gibi en az 10 tane isim Türkiye rahatlıkla çıkarabilir. Ama bu en sonunda ülkeler arasında bir siyasi al-ver, siyasi pazarlık ortamına dönüyor.
Åžimdiye kadarki usul ‘Ä°ÅŸte Dünya Bankası BaÅŸkanı Amerika’dan olsun, IMF BaÅŸkanı Avrupa’dan olsun’ ÅŸeklindeydi. Gayri resmi bir centilmenlik anlaÅŸması gibi bir durum vardı.
Fakat geliÅŸmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki ağırlığının artması, IMF BaÅŸkanlığıyla alakalı da baÅŸka ülkelerin de aslında hani baÅŸkan önerebileceÄŸi, BaÅŸkanın illa Avrupa’dan deÄŸil baÅŸka geliÅŸmekte olan ülkelerden de olabileceÄŸi konusunda bir kanaatin yaygınlaÅŸmasını beraberinde getirdi. Bu sefer, ‘illa kural böyledir, illa Avrupa’dan olacak’ diye fazla bir baskı, fazla bir dayatma olmayabilir.
Ama sonunda oy kullananlara, karar verenlere baktığımızda ki gayri resmi bir oylama mutlaka olacak. Amerika’nın tek başına yüzde 17’ye yakın bir hissesi var. Sadece üç tane Avrupa ülkesi bir Amerika kadar hisse ediyor ve hisse nispetinde, hisse ağırlığında oluyor bu oylamalar.
Dolayısıyla, şöyle dört başın rızası olmadan kolay kolay baÅŸkan seçmek de pek mümkün deÄŸil. Önümüzdeki bir iki haftada herhalde bu iÅŸ öyle ya da böyle ÅŸekillenir diye tahmin ediyoruz.”
”KAYIT DIÅžI TÃœRKÄ°YE’DE HALA ÇOK YÃœKSEK”
Babacan, bir baÅŸka soru üzerine de, baÅŸarılı olamadıkları alanlardan birisinin kayıt dışılıkla mücadele olduÄŸunu belirterek, ”Açıkça söyleyeyim, biz 8,5 yılda pek çok alanda ilerleme kaydettik, fakat kayıt dışıyla mücadeledeki ilerlememiz çok zayıf kaldı.
Yani, kayıt dışı Türkiye’de hala çok yüksek maalesef. Bunun vergi mevzuatından tutun da, denetime kadar, yaptırımlara kadar uzanan bir boyutu var. Biz vergi oranlarını düşürdük ve iddiamız ÅŸuydu, ‘Biz sürümden kazanacağız’ diyorduk, fakat olmadı.
Vergi oranlarını düşürdük ama kayıt içilik çoÄŸalıp da o tekrar hani insanların daha çok vergi ödemesini saÄŸlayacak bir tablo maalesef oluÅŸmadı Türkiye’de” dedi.
kaynak
http://www.ekotrent.com/haber/20110520/Babacan-En-az-10-IMF-baskani-cikar.php