Kariyer ÅŸirketlerinin açıklamaları ilanla nitelikleri belirlenmiÅŸ eleman arayışlarının hızla arttığını ortaya koyuyor. Sektör temsilcilerinin söylemleri de bunu doÄŸruluyor. Bu ilanlı arayışlar bir yandan hangi sektörlerde ne tür eleman arandığını öğrenmemize yol acarken, diÄŸer yandan istihdamda bir profil deÄŸiÅŸikliÄŸini ortaya koyuyor. Ä°ÅŸ ararken, “Hamili kart yakınimdir” kartvizitli baÅŸvuruların yerini bu ilanlı eleman arayışı modeliyle, yavaÅŸ yavaÅŸ “Ä°ÅŸe uygun becerisi ” olan eleman seçimine bırakarak daha çaÄŸdaÅŸ bir modele bırakıyor.
Arkadaşımız Sayime Başçı‘nın istihdamı artan sektör temsilcileri ve kariyer kurumları temsilcilerinden aldığı bilgilerle derlediÄŸi haberde hem eleman arayışında, hem de istihdam artıran alanlarda önemli bir profil deÄŸiÅŸikliÄŸi olduÄŸunu ortaya koyuyor. Kariyer kurumlarının yöneticilerinin açıklamalarına göre , “tanımlanmış özellikli istihdam” konusunda verilen ilanlarda ve bu ilanlarla iÅŸe yerleÅŸtirmelerde önemli geliÅŸme söz konusu. Bu hem hangi sektörlerdeki durumu daha iyi görebilmemize, hem de bu ilanlara baÄŸlı olarak ne kadar elemanın iÅŸ bulduÄŸu sonucuna ulaÅŸmamızı saÄŸlıyor. Bir baÅŸka profil deÄŸiÅŸikliÄŸi ise, eskiden ağırlıklı olarak “tanıdık-kartvizitli tavsiye” yoluyla iÅŸ arama ağırlıklı iken, son dönemde niteliklerini belirterek kariyer kurumları aracılığıyla iÅŸ aramalarında artmakta olduÄŸu ortaya çıkıyor. Kariyer kurumlarının ilanlara dayalı bulgularıyla, sektör temsilcilerinin açıklamaları da sonuçlar itibariyle benzerlikler taşıyor.
Ortaya çıkan tablo son dönemde inşaat, turizm, gıda, bankacılık, perakendecilik gibi sektörlerde istihdam artışı olduğunu, bunun yılın bu aylarında da devam ettiğini gösteriyor.
Perakende sektöründe son beÅŸ ayda 30 bin kiÅŸinin iÅŸe alındığını belirten Perakendeciler DerneÄŸi BaÅŸkanı Mehmet Nane, “Eskiden istihdam açısından uzak durulan bir sektörken son 5 yılda perakende sektöründe çalışmanın tercih edildiÄŸini bunda kayıt içi bir istihdam olmasının ve kariyer imkanı bulunmasının etkili olduÄŸunu” söylüyor. Ãœniversite gençliÄŸi arasında sektörlerinin tercih edilmeye baÅŸlandığını açıklıyor.
Kariyer Net istihdam endekslerine göre iÅŸ ilanlarında da bu yılın ilk dört ayında yüzde 35’lik bir artış olmuÅŸ ve 38 bin yeni personel için ilan verilmiÅŸ. Bu ilanlarla aranan elemanlarda ağırlıklı olarak inÅŸaat sektörü, tekstil, biliÅŸim, saÄŸlık sektörleri öne çıkarken, sezonu baÅŸlayan turizm sektöründe ise 1881 kiÅŸilik bir istihdam açığı olduÄŸu ve bunun henüz kapatılmadığı belirtiliyor. TUROB BaÅŸkanı Timur Bayındır, kriz sonrası farklı sektörlerden turizm sektörüne istihdam kayması olduÄŸunun altını çiziyor.
Haberde son dönemde eleman için ilan verilen sektörler gıda sektörünün de yer aldığı bilgisine yer verilirken2 bini aşan ilan ile yıl içinde 1650 içersinde elemanın işe yerleştirilmesinin sağlandığı, bu alanda yeni gelişmelerin olduğu bilgisi de yer alıyor.
İstihdam artışı sağlanan sektörlerden birisi de bankacılık sektörü. Son bir yıl içersinde bu sektörde 6 bin kişilik istihdam artışı ile kriz öncesi rakamına ulaşılmış durumda. Bunun yanı sıra son dönemde görüştüğümüz birçok banka genel müdürü şube ve personel sayılarını artırma kararı içersinde olduklarını bildiriyorlar. Bu da bu sektörde istihdam artışının süreceğini gösteriyor. Bu sektörün bir başka özelliği ise bankaların aldıkları elemanları hemen işe başlatmayıp, kendilerine uygun eleman eğitimine tabi tutmaları.
İnşaat sektöründe canlılık sürdüğü için bu sektörde istihdam artışının süreceği sektör temsilcilerince ve kariyer ilanlarında ortaya çıkıyor. Tekstil sektörün de son dönemde bir istihdam artışı ve buna bağlı ilan artışı olduğu belirtiliyor.
KOBÄ°‘lerin internetle tanışmaları, bankacılık sektörü ile daha fazla iliÅŸkiye girmeleri ise onların satış elemanı, muhasebeci,sekreter yönetici asistanı gibi alanlarda yeni eleman arayışlarına yol açıyor. Eleman arayış ilanları da bu durumu açıklıkla ortaya koyuyor.
Son dönemde artan istihdam konusundaki ilanla sektörü, nitelikleri belirlenmiş eleman arayışları, bize bir yandan hangi sektörlerde yeni istihdam arayışı olduğunu gösterirken, bir yandan da eleman arayışında bir profil değişikliği yaşandığını gösteriyor.