İktisatçıların gizli tutkusu “Kıyamet Kehaneti” (Doomsday Prophecy) yapmaktır. Çünkü bir defa kehanetleri doğru çıksa, hayatları boyunca “kâhin” diye anılırlar.
Bu sebeple, yaptıkları kıyamet kehanetleri 100 defa yanlış çıksa da, kıyamet kâhinliği yapmaktan vazgeçmezler. Kıyametin iktisatçası, krizdir. İktisadi krizleri tek bir parametre ile ölçmek gerekse “milli gelir” küçülme oranını kullanmak gerekir. İkinci en önemli metrik ise “işsizlik”tir. Nasrettin Hoca’nın kendisine kıyamet nedir diye soran hanımına “sen ölürsen, küçük; ben ölürsem, büyük kıyamet”tir dediği gibi, kıyametler/krizler de boy boydur. Boyun ölçüsü de küçülme ve işsizlik yüzdeleridir. Gelelim benim kehanetime: Çin’de borsanın düşmesi ne “finansal” ne de “iktisadi” bir krizdir. Olsa olsa yaklaşan bir finansal krizin öncü göstergesi olabilirdi. O da zayıf bir ihtimaldir.
Çin Borsası, 2015 yılı içinde önce kabaca yüzde 50 yükseldi. Çine yatırım yapan “beyaz insanlar” bayram etti. Yılın ikinci yarısında, yükseldiği kadar hatta daha fazla düştü. Yüksekken, Çin borsasından çıkamayan, daha da kötüsü bu borsaya fiyatlar yükselmişken girenler perişan oldu. Onlar için bu, büyük kıyametti. Ama dünya için bu olay küçük kıyametti.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Sözcü Gazetesi)