Türkiye ekonomisine ilişkin belirsizlik arttıkça, para politikasının gevşetilmesi yönündeki baskılar artacak gibi görünüyor. Hem iç talep, hem de dış satım imkânlarının daralıyor olması, mütekabiliyetin kaldırılması sonrasında inşaat sektörüne beklenen dış talebin gelmemesi, 2B arazilerine yönelik talebin umulanın çok gerisinde kalması gibi hareket yeteneğini daraltan ve paranın devir hızını düşüren unsurlar sebep olarak ön plana çıkıyor. Fakat küresel düzeyde kırılganlığın yüksek düzeyde seyretmesi, risk alma isteğindeki zayıflık ve emtia fiyatlarının yeniden yükseliş eğilimine girmesi gibi gelişmelerin Merkez Bankası yönetiminde tutukluk yaratabileceğini de dikkate almak gerekiyor.
Borç-alacak iliÅŸkileri kısmen bozulan iÅŸ dünyası ve bütçe gelirleri umulanın çok gerisinde kalan siyasi irade para politikasının gevÅŸemesi için baskı yapıyor ve muhtemelen yapmaya devam edecek. Merkez Bankası ise enflasyon endiÅŸesi nedeniyle net sermaye giriÅŸine koÅŸut olarak ve kontrollü bir ÅŸekilde gevÅŸemeye sıcak bakıyor; daha fazlasının çok ciddi sıkıntılar yaratabileceÄŸini görüyor. Net sermaye giriÅŸinden bağımsız larak para politikası gevÅŸetilir ise sorunları ağırlaÅŸtıracak istikrarsız dalgalanmalar yaÅŸanabilir. Türk Lirası’nın deÄŸer kaybetmesi, enflayon baskısının artması, Türkiye riskinden uzaklaÅŸma eÄŸiliminin tetiklenmesi, devamında ekonomik daralma eÄŸiliminin güçlenmesi gibi durumları dikkate almak gerekiyor. BaÅŸka bir deyiÅŸle baskı yapanların evde yaptıkları hesabın çarşıya uyması olasılığı çok düşük…
İç talep ve dış satım imkânlarının daralması yalnız sanayiciyi deÄŸil, tüm sektörleri ve ekonomiyi zorluyor. Orta Vadeli Plan hedeflerine ne oranda yaklaşılacağı, para politikası tercihlerinden çok küresel koÅŸullar tarafından belirlenecek gibi görünüyor. GeliÅŸmiÅŸ ekonomilerden sonra geliÅŸmekte olanların da durgunlukla tanışmaya baÅŸlamış ve kur savaÅŸları olasılığının yeniden güçlenmiÅŸ olması olumlu düşünmeyi zorlaÅŸtırıyor. Sene başından bu yana Türk Lirası’ndaki deÄŸerlenmeye raÄŸmen iç talep daralıyor ise sorgulamak gerekiyor. Bu durum ne ölçüde gelir ve kredi yetersizliÄŸinden ve ne oranda beklenti bozulmasından kaynaklanıyor? İç talepte artış yaÅŸanması belki bazı ÅŸeyleri düzeltir, fakat eÅŸanlı olarak ciddi sıkıntılar da yaratabilir.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.