Size bir iyi bir de kötü haberim var. İyi haberim şu, son veriler ışığında bir zamanlar %60 kadar yüksek düşündüğüm küresel resesyon olasılığının %50’nin altına düşmesi. Ama, AB için artık çok geç, düşman Tuna’yı atladı, resesyon kapıları zorladı olayı yani. Türkiye’de ise afyon müptelaları gibi bir hayal dünyasında yaşıyıp gidiyoruz, kafamıza bir kova soğuk su dökülmeden de uyanmayacağız. Suyu yabancı yatırımcılar ve mevduat sahipleri dökecek.
Eylül başında küresel görünüme baktığımda, ABD bütçe-AB PIIGS ve banka krizleri itmesiyle İkinic Dip %60 demiştim. Yanılmışım, AB dışında tüm dünyada göreceli bir toparlanma var. Japon depreminin tedarik zincirindeki artçıları umduğumdan çok daha şiddetliymiş, artık verilerden çıktı. ABD’de bütçe-federal hükümetin borçlanma yetkisi üstündeki tartışmanın yarattığı güven bunalımı kısa sürdü.
Hala resesyon riski var, çünkü AB krizleri artık güven bunalımı boyutunu aşarak fiiilen kredi kanalında tıkanma yarattı. Bu makaleyi yazmadan önce her zamanki gibi titizlikle hazırlandım. Temiz iç çamaşırı giydim.   Sakal traşı oldum, ayak tırnaklarımı kestim ve sonra bir şişe Büyük Bazuka’yı kahveme boca edip dünya literatürünü taradım. En önemli çıkarımım şu: Lindsey Lohan kızımız maşallah ne güzel serpilmiş, daracık turuncu kodes tulumu da çok yakışıyor haspaya. Ha, birde Latin Amerika’dan Asya’nın balta girmemiş cangıllarına kadar her yerde kredi koşulları sıkılaştırılıyor. AB liderleri Çarşamba akşamı Kurtarma Fonu EFSF’nin kaynaklarını artıracak kararı imzalamazsa, İkinci Dip yeniden kapıya dayanır. Ama, o konuda hayli rahatım. AB liderleri enti-püften de olsa bir çözüm açıklayacak ve piyasalar da çok sorgulamayacak.
Ama artık AB’nin resesyondan kurtulması imkansız. Ekim PMI’lar ikinci ay da resesyon sınırı olan 50 değerinin altında kalırken, tüketici ve işdünyası güveni de Arz’ın Merkezi’ne Yolculuk filmini oynuyor. Tüm kıtada bütçe politikası sıkılaştırılıyor, AMB da bu ay 50 baz puan faiz indirirse resesyonu kısaltır, ama önleyemez.
Bu hafta açıklanacak ABD 3Ç büyüme verisinde yıllık tempo %2.7’ye yükselebilir. ABD’de Obama’nın istihdam ve altyapı harcamaları planının Kongre’de kabul görmemesi halinde hala resesyon riski var, ama Fed de ipotek pazarına VIDIMIK alımı yoluyla müdahele ederek bu riski dengeliyor. Çin’de ise HSBC PMI 50’yi yukarı kırdı. Asya ve Latin Amerika’da ihracat kaybından kaynaklanan ufak çaplı yavaşlama gözleniyor. Fakat, AB’nin doğru kararı alacağı tahmini ile, yakında para ve bütçe politikaları gevşetilerek iç talebin desteklenmesi aşaması başlar. Orta Doğu ve Kuzey Afrika politik krizden yavaşlarken, güçlü petrol ve doğal gaz fiyatları ile resesyondan korunuyor.  Afrika’nın kalanında büyüme hızlanıyor, yamyamlar katledecek azınlık kabile bulamadı herhalde.
AB’nin resesyona girmesi ile çok kuvvetli talep şoku yiyecek Ukrayna ve Rusya gibi ülkeler sallantıda. Türkiye ise AB resesyonundan çok zarar görmez. Biz daha çok iç talep yordamıyla büyüyen ekonomiler sınıfındayız. Özetle Çarşamba akşamı AB liderleri kendi idam fermanlarını imzalamazlarsa, dünyada İkinci Dip’i atlatırız. Halen gelişen ülke tahvil spreadleri ve F/K’lar çok derin bir resesyona göre fiyatlanıyor. Bu olasılığın hafızalardan çkması ile yıl sonuna kadar riskli varlıklar rallisi yeni tahminim olur.
Yazının devamı için tıklayınız.