Bu sabahki yazımda ÅŸirketlerin döviz varlık ve yükümlülüklerinin önemli olduÄŸunu vurgulamıştım. AÅŸağıdaki tablo en son açıklanan finansal tablolara göre ÅŸirketlerin döviz varlık ve yükümlülüklerini vermektedir. Ayrıca ÅŸirketlerin Yıllık cirolarını da verdim. Döviz açığı cirosuna oranla yüksek olan ÅŸirketler son kur hareketlerinden olumsuz etkilenebilirler. Yani kambiyo zararları oluÅŸabilir.  Fakat ÅŸunu önemle vurgulamalıyım ki, eÄŸer Haziran ayının 30’una kadar olan sürede kurlar yüksek seyrini korursa, kambiyo zararı oluÅŸur. Ama Haziran ayı sonuna kadar kurlar tekrar Mart ayındaki kapanış seviyelerine gerileyecek olursa ÅŸirketlerin net karına bir etkisi olaz. Mart ayı sonunda DOlar 1.8110 seviyesinde iken Sepet Kur ise 2.0640 seviyesindeydi. Åžu an dolar 1.8461’de bulunurken, Döviz sepeti ise 2.11 seviyesinde bulunuyor.
Aşağıdaki listede döviz açığı olanlar kurun yükselmesinden olumsuz etkileneceklerdir. Ama eğer kur 3 gün sonra tekrar gerilemeye başlayıp eski seviyelerine dönerse, bir etkisi olmaz. Bu yüzden sadece buradaki tabloya bakıp fazla anlam çıkarmayınız.  Alacağınız kararlardan sizler sorumlusunuz. Ben sadece merak edilen bir bilgiyi sizlerle paylaşıyorum. Tablonun sonundaki kolonda, döviz açık ya da fazlasının satışlara oranı verilmiştir. Bu oran (eksi veya artı) ne kadar büyükse kur hareketlerinden etkilenme derecesi o kadar büyük olacaktır. Eğer Eksi değer büyükse kurun yükselmesinden olumsuz etkilenir ama eğer bu oran artı ise ve çok büyükse kur yükselişinden olumlu etkilenecektir.
Dikkat! Tablodaki satışlar, yıllıklandırılmış satışlardır. Bazı şirketlerin satışları yoktur. Bu tablo ile ilgili olarak bana gelen soruları cevaplayamayacağım. Herkes kendine göre yorumlasın lütfen.